G4Media.ro

Turcia acuză SUA că s-au aflat în spatele loviturii de stat eșuate…

sursa foto: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

Turcia acuză SUA că s-au aflat în spatele loviturii de stat eșuate din iulie 2016

Ministrul de interne al Turciei, Suleiman Soilu, a acuzat joi Statele Unite că se află în spatele loviturii eşuate de stat din 2016, pentru care Ankara l-a considerat vinovat pe clericul musulman Fethullah Gulen, exilat în SUA, relatează ziarul turc „Hurriyet”. Acuzaţiile survin pe fondul eforturilor Turciei de a-şi îmbunătăţi legăturile cu aliatul său din NATO.

Peste 250 de persoane au fost ucise în încercarea de răsturnare de la putere a lui Recep Tayyip Erdogan şi a guvernului său pe 15 iulie 2016, când militari dezertori, avioane de război, elicoptere şi tancuri au participat la operaţiunea de capturare a instituţiilor statului. Ankara l-a acuzat constant pe Fethullah Gulen, fost aliat al preşedintelui Erdogan şi a lansat o campanie susţinută de demontare a reţelei internaţionale a clericului, la care Turcia se referă cu acronimul FETO. Fethullah Gulen a negat vehement implicarea în lovitura eşuată de stat din 2016.

Ministrul Suleiman Soilu a declarat joi că SUA au plănuit lovitura de stat, reţeaua lui Fethullah Gulen a pus-o în aplicare, iar „Europa a privit entuziasmată”. „Este cât se poate de limpede că SUA se află în spatele zilei de 15 iulie. FETO a executat lovitura, la ordinul SUA”, a declarat Suleiman Soilu.

Autorităţile americane nu au putut fi contactate pentru un comentariu, dar Washingtonul a negat anterior implicarea în puciul din Turcia şi a respins în mod repetat solicitările de extrădare a lui Fethullah Gulen, motivând că Ankara nu a livrat dovezi credibile privind infracţiunile comise de cleric.

Din 2016 până acum, Turcia a arestat 292.000 de persoane considerate suspecte sau că au legături cu Fethullah Gulen şi a demis peste 150.000 de funcţionari publici. Sute de publicaţii şi companii media au fost închise şi zeci de parlamentari ai opoziţiei au fost condamnaţi la închisoare.

Sursa: Reuters / Traducere: Magda Baciu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. corect, asa e. din pacate, vladimir putin te-a alertat cu putin timp inainte sa fie lansata racheta de pe f16… din ce stiu, erdogane, ai plecat din hotel cu 20 de minute inainte de a ajunge in zona avionul turcesc f16, alimentat in zbor de un avion cisterna kc130 american de la diarbakir.

    pacat, mare pacat ca au ratat eliminarea unui dictator islamist.

    • explic de ce e pacat: constitutia data de mustafa kemal ataturk in anii 20 ai secolului trecut prevede ca armata este garantul constitutiei si ca de fiecare data cand vreo grupare islamista ajunge la putere sau daca au loc tulburari interne grave, armata trebuie sa intervina, apoi să predea puterea controlului civil atunci cand pericolul a trecut.

      armata a facut asta in 60, 71, 80 si 97, iar situatia a revenit apoi la normal. a incercat sa faca si asta si in 2016, cand erdogan deja avea accese puternic islamiste si dictatoriale. nu i-a reusit.

  2. Errdogan, dictator pe viata! Inca o tara, pe care nu o mai poti vizita in siguranta…

  3. Abordare corecta. Acuze directe. Acum partea a doua: să prezinte dovezi certe! Cine-i oprește???
    Oricum eu nu înțeleg ce caută turcii, ungurii în NATO. Agenda lor e complet diferită! Mai rămâne să intre în NATO rușii și chinezii…..

  4. neamestecul in treburili interne

  5. Ca CIA a avut o intelegere cu Gulen e foarte posibil. Oricum lucrurile cu Erdogan nu vor ramane asa. Economia Turciei e la pamant, unii turci sunt atinsi deja de foamete, iar Erdogan baga bani in razboaie din Siria, Libia si Azerbaidjan.

    Americanii il lasa pe Erdogan sa saraceasca tara si mai mult (asta si cu ajutorul unor sanctiuni economice) dupa care vor actiona din 2 directii: interna si externa. Vor provoca o revolutie populara impotriva lui Erdogan din inter si vor ataca Turcia din extern creand un stat Kurd. Si aia va fi iesirea lui Erdogan din scena. Ca se va intampla in 2 ani sau in 5 ani sau chiar in 10 ani, dar se va intampla. Mark my words. Erdogan trebuie eliminat si Turcia readusa cu arme si bagaje in NATO si in Occident.