G4Media.ro

Trump, obligat de Curtea Supremă din SUA să pună la dispoziție justiției…

Trump, obligat de Curtea Supremă din SUA să pună la dispoziție justiției declarațiile de impozit: Preşedintele nu se bucură de o imunitate absolută faţă de ordine ale procurorilor statelor

Curtea Supremă a Statelor Unite i-a aplicat joi o lovitură lui Donald Trump, cu patru luni înainte de alegeri, stabilind că un procuror de la New York are dreptul să obţină o serie de documente financiare ale preşedintelui american, inclusiv declaraţiile de impozit ale miliardarului, însă a blocat pentru moment transferul acestora către Congres, relatează AFP şi The Associated Press (AP), citate de News.ro.

Aceste două hotărâri – luate fiecare cu o majoritate de şapte judecători din nouă – nu ar urma să le permită americanilor să afle mai multe despre situaţia financiară a miliardarului republican înaintea alegerilor de la 3 noiembrie, în care candidează la al doilea mandat.

Curtea Supremă a reafirmat mai întâi că preşedintele nu beneficiază de ”o imunitate absolută” şi că un procuror newyorkez poate să-i ceară elemente de probă, în acest caz o serie de documente financiare cu privire la afacerile sale din perioada 2010-2018, deţinute de vechiul său cabinet de contabilitate Mazars.

”Niciun cetăţean, nici măcar preşedintele, nu poate să evite să prezinte documente în cazul unei anchete penale”, subliniază Curtea.

”Preşedintele nu se bucură de o imunitate absolută faţă de ordine ale procurorilor justiţiei statelor”, adaugă ea.

Însă ancheta este supervizată de un mare juriu, un colectiv de cetăţeni traşi la sorţi, care operează în cel mai mare secret, iar în mod teoretic nimic nu poate fi făcut public.

În a doua hotărâre, Curtea a blocat, pentru moment, transmiterea documentelor contabile cerute de Congres.

Ea a trimis această cerere înapoi la tribunale şi le cere judecătorilor să ia în calcul o serie de criterii în evaluarea justificării cererilor parlamentare.

Spre deosebire de toţi predecesorii săi începând din anii ’70, Donald Trump – care a făcut din averea sa un argument de campanie – refuză să-şi publice declaraţiile de impozit.

Lipsa sa de transparenţă alimentează speculaţii cu privire la cât de bogat este şi la potenţiale conflicte de interese.

Hotărârea cu privire la Congres reprezintă o victorie pe termen scurt a lui Trump, care luptă să-şi ţină datele financiare secrete, comentează The Associated Press (AP).

sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Alt destept trumpist care cica e glumet in engleza, adica sa ne arate el noua cat de destept este si cata dreptate are cu caracterizarile lui valide in limbi straine. Bai, nea omu’, intotdeauna extremele, ca sunt de stanga, cum zici tu ca suntem, ca sunt de dreapta, sunt foarte distrugatoare pentru omenire. Mi-e la fel de greata de impunerea corectitudinii politice de catre democrati si la fel de scarba de idiotul tau Trump, care este atat de prost si sclerozat ca nici macar in limba lu’ ma-sa nu stie sa vorbeasca. Nu are rost sa-ti explic implicatiile retragerii US din rolul de lider mondial si liderul lumii democratice. Dar si tu, ca orice troll ruso-chinez, aruncati „vorbe mari” care poate prind la fraieri, dar sigur nu la oamenii de bun simt…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.