G4Media.ro

Trump, despre convorbirea cu Zelenski: Noi nu vrem ca oamenii noştri de…

Trump, despre convorbirea cu Zelenski: Noi nu vrem ca oamenii noştri de felul vicepreşedintelui Biden şi fiului său să (contribuie) la corupţia deja existentă în Ucraina/ Biden îl acuză de abuz de putere: Face asta pentru că îl voi învinge

În timp ce democraţii au intensificat apelurile la suspendarea sa, preşedintele Donald Trump a recunoscut direct, duminică, că a vorbit cu preşedintele Ucrainei despre o anchetă care îl vizează pe adversarul său Joe Biden, dar a calificat discuţia drept adecvată, scrie USA Today, citată de Rador.

Vorbind cu reporterii în timp ce se îndrepta spre Texas şi Ohio, Trump a spus: „Conversaţia pe care am avut-o a fost în mare măsură de felicitare, în mare parte despre corupţie – toată corupţia care se petrece – şi în mare măsură faptul că noi nu vrem ca oamenii noştri de felul vicepreşedintelui Biden şi fiului său să (contribuie) la corupţia deja existentă în Ucraina”.

El a calificat apelul drept „absolut perfect”.

În declaraţiile şi tweet-urile din ultimele zile, Trump a lăsat să se înţeleagă că Biden a fost subiectul unei convorbiri telefonice cu liderul Ucrainei; duminică a avut loc prima sa recunoaştere directă.

Între timp, legislatorii americani au făcut apel la furnizarea mai multor detalii la sesizarea unui avertizor de integritate care a spus că, într-o convorbire telefonică din iulie, Trump a exercitat presiuni asupra preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru ca guvernul lui să-i ancheteze pe Biden şi pe fiul lui.

Biden, al cărui fiu Hunter a avut interese de afaceri în Ucraina, a spus că Trump se foloseşte de funcţia lui de preşedinte pentru a determina un guvern străin să caute murdării despre un rival politic.

„Face asta pentru că ştie că eu îl voi învinge categoric”, le-a spus Biden reporterilor sâmbătă. „Şi se foloseşte de un abuz de putere şi de fiecare element al preşedinţiei sale pentru a încerca să mă calomnieze.”

Legislatorii democraţi au spus că incidentul s-ar prea putea să sporească apelurile la suspendarea lui Trump, care este verificat în legătură cu intervenţia rusească în alegerile din 2016.

„Am vorbit cu o serie din colegii mei săptămâna trecută şi aceasta pare de un alt gen”, a spus reprezentantul de California, democratul Adam Schiff, preşedintele Comisiei de informaţii a camerei, la emisiunea State of the Union de la CNN. „S-ar prea putea să fi ‘trecut Rubiconul’ aici”, a spus el.

La Casa Albă, Trump a spus că nu ar avea „nicio problemă” dacă avocatul lui Rudy Giuliani ar depune mărturie în faţa Congresului despre Ucraina şi Biden.

Giuliani, care a vorbit cu oficialităţi din Ucraina despre Biden, nu a dorit să discute despre conversaţiile lui cu Trump pe această temă, invocând relaţia privilegiată dintre avocat şi clientul său. Într-o apariţie la Fox News, duminică, Giuliani a spus că este justificată o anchetă asupra intereselor de afaceri ale lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte.

Alegaţiile în legătură cu Ucraina la adresa lui Trump sunt incluse în sesizarea avertizorului de integritate pe care biroul Directorului National Intelligence refuză să o pună la dispoziţia Congresului.

Făcând apel la posibilitatea de a consulta sesizarea, senatoarea democrată de California Dianne Feinstein, democratul cu cea mai înaltă poziţie din Comisia judiciară a Senatului, a citat relatări conform cărora Trump a ameninţat să reţină ajutorul militar pentru Ucraina dacă aceasta nu-l va investiga pe Biden.

„Dacă sunt corecte relatările de presă care arată că preşedintele Trump a întârziat asistenţa militară acordată de Congres pentru a determina Ucraina să investigheze un adversar politic, este greu să nu consideri acest lucru ca un abuz de autoritatea prezidenţială, pur şi simplu”, a spus ea.

Unii democraţi consideră că fapta intră în sfera impeachmentului.

„În acest punct, scandalul naţional mai mare nu este comportamentul preşedintelui care încalcă legea”, a postat pe Twitter reprezentantul democrat de New York, Alexandria Ocasio-Cortez, „ci refuzul Partidului Democrat de a-l suspenda pentru asta”.

În timpul unei runde de întrebări şi răspunsuri cu reporterii, la Casa Albă, Trump a mai spus că:
– nu intenţionează să se întâlnească cu nicio oficialitate din Iran în timpul întâlnirilor de la ONU de săptămâna aceasta. „Nimic nu este vreodată exclus”, a spus el, „dar eu nu am nicio intenţie de a mă întâlni cu Iranul”. Comentariul a fost făcut la numai câteva zile după ce administraţia impusese noi sancţiuni Iranului şi anunţase că va trimite trupe în Orientul Mijlociu drept răspuns la atacul din weekendul trecut asupra instalaţiilor petroliere saudite. Iranul a negat responsabilitatea, dar SUA acuză Iranul de atacul cu rachetă şi dronă.
– administraţia va face o „mare investiţie” în Texas pentru a ajuta la depăşirea urmărilor inundaţiilor.
– va continua să analizeze un pachet de propuneri pentru controlul armelor. „Studiem asta cu mare atenţie”, a spus el. „Dacă Congresul s-ar putea întoarce la muncă, am putea obţine ceva”. Republicanii din Congres privesc spre Trump pentru a vedea cum să abordeze controlul armelor, după o serie de atacuri în masă.

Context. Disputa ucraineană se învârteşte în jurul activităţii depuse de Biden pentru preşedintele Barack Obama. În calitate de vicepreşedinte, Biden a îndemnat guvernul de atunci al Ucrainei să-l destituie pe procurorul şef al ţării, condiţionând ajutorul SUA de această decizie. Demersul a fost susţinut şi de alţi lideri ai lumii, care au calificat biroul procurorului ca fiind de o corupţie fără speranţă.

Trump, Giuliani şi alţi critici au spus că fostul procuror ancheta o firmă din al cărei consiliu de administraţie făcea parte Hunter Biden.

Senatorul de Maryland, democratul Ben Cardin, a spus duminică la Fox News că acţiunile lui Biden erau cunoscute şi susţinute la momentul respectiv şi că nu există nicio dovadă că ar fi făcut o fărădelege. Cardin a spus că acuzaţiile pe care Trump i le aduce familiei Biden sunt o încercare de a-i distrage pe alegători de la propriile lui probleme.

Biden a spus că nu a vorbit niciodată cu fiul său despre afacerile din Ucraina ale celui din urmă.

Trump a contestat afirmaţia, spunând reporterilor: „Mai lăsaţi-mă”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a ocolit duminică o întrebare despre eventualele presiuni pe care le-ar fi exercitat asupra oficialităţilor ucrainene pentru a-l ancheta pe Biden. Într-un interviu la emisiunea Face the Nation de la CBS, Pompeo a spus că el a vorbit cu ministrul de externe al Ucrainei de vreo două ori dar a făcut doar o descriere vagă a acelor conversaţii.

„Vorbim despre relaţia importantă dintre cele două ţări ale noastre şi modul în care putem face mai puternică Ucraina şi să avem schimburi comerciale economice extraordinare între cele două mari naţiuni ale noastre”, a spus secretarul de stat al lui Trump.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor fac deja investigaţii pe tema afirmaţiilor că el ar fi încercat să obstrucţioneze justiţia în timpul anchetei procurorului special Robert Mueller despre încercările ruseşti de influenţare a alegerilor din 2016.

Trump a negat că ar fi complotat cu ruşii în 2016 sau că ar fi obstrucţionat justiţia în anii ulteriori. A calificat diversele anchete drept „vânătoare de vrăjitoare” şi a spus că acum include aici şi afirmaţiile avertizorului de integritate despre convorbirea lui ucraineană.

„Continuă să piardă timpul în Congres cu nimicuri”, a spus Trump duminică. „Nu studiază nimic”.

Trump a vorbit înainte de deplasarea în Texas şi Ohio în compania unor lideri străini. Mai întâi face o vizită în Houston unde va participa la un eveniment împreună cu premierul Indiei, Narendra Modi, pe stadionul de fotbal al oraşului.

Administraţia califică evenimentul din Texas – botezat „Howdy, Modi!” – drept cea mai mare adunare populară desfăşurată vreodată pentru un lider străin (cu excepţia papei).

Trump se deplasează în Wapakoneta, Ohio, pentru a vizita o nouă fabrică aflată în proprietate australiană, împreună cu premierul Australiei, Scott Morrison. Apoi Trump se va îndrepta spre New York, unde va participa la întrunirile ONU în următoarele trei zile – inclusiv o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Zelenski.

Sursa: USA Today/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. O informatie de context in jurul celor intamplate in Ucraina si implicit a rolului pe care îl joaca Trump. In aceste zile.

    https://threadreaderapp.com/thread/1175474606485975042.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.