G4Media.ro

Trump a semnat ordinul prin care interzice TikTok și WeChat să opereze…

Trump a semnat ordinul prin care interzice TikTok și WeChat să opereze în Statele Unite dacă în 45 de zile nu vor fi vândute de compania chineză

Președintele Donald Trump a semnat, joi, ordinul executiv care ar urma să interzică aplicațiile TikTok și WeChat să opereze pe teritoriul Statelor Unite dacă nu vor fi vândute de compania-mamă din China, transmite CNN.

Ordinul nu precizează că o anumită sumă de bani rezultată din vânzare ar trebui trebui virată în conturile Trezoreriei americane, așa cu a insistat Trump în ultimele zile.

Ordinul referitor la TikTok interzice după 45 de zile ”orice tranzacție dintre o persoană sau altă entitate juridică de pe teritoriul Statelor Unite cu ByteDance Ltd, compania chineză care deține platforma de social media.

Decizia pune presiune pe vânzarea popularei aplicații video. Trump a declarat vinerea trecutuă că va interzice TikTok să opereze pe teritoriul SUA, uzând de prerogativele sale conferite pe perioada stării de urgență sau de un ordin executiv.

Microsoft a declarat sâmbătă că insistă cu discuțiile privind achiziționarea aplicației în urma unei discuții dintre CEO-ul companiei, Satya Nadella, și președinte. Luni, Trump a stabilit data de 15 Septembrie drept termen limită pentru TikTok pentru a găsi un cumpărător american. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, a adăugat el, va fi determinat să blocheze utilizarea aplicației pe teritoriul țării.

Potrivit ordinului care vizează TikTok, ”culegerea masivă de date în mod automat de la utilizatorii săi, precum datele de locație și istoricul căutărilor ar permite partidului comunist chinez acces la informații private despre utilizatorii americani, permițând Chinei să localizeze angajații federali, să contruiască dosare cu informații personale în scopuri de șantaj și spionaj comercial”.

La scurt timp după ordinul care vizează TikTok, Trump a emis un ordin similar în ce privește WeChat, aplicație deținută de compania chinză Tencent.

În cazul WeChat, care permite utilizatorilor să transfere fonduri între ei, ordinul stabilește faptul că vor fi interzise tranzacțiile financiare cu Tencent.

Potrivit ordinului, platforma TikTok cenzurează sau diseminează conținut în acord cu agenda Partidului Comunist din China, arătând că platforma răspândește conținut video cu teorii conspiraționiste despre originile noului coronavirus.

Tik Tok are circa 100 de milioane de utilizatori în Statele Unite.

Politico.eu notează că Senatul a votat joi interzicerea descărcării aplicației de către angajații federali. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat miercuri că aplicația chineză ar trebui blocată de Apple și Google.

Sursa: CNN / Politico.eu/ Traducrea și adaptarea: G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Super veste. Ar trebui interzise orice aplicații, bunuri sau servicii livrate sau manufacturate de companii din China sau deținute direct sau indirect de companii din China sau cetățeni chinezi. Altfel, in 50 de ani chinezii ne vor pune bocancul pe gat.

  • In 20 de ani vrei sa zici, daca iei in calcul criza economica mondiala care se adanceste in prezent.

  • Chinezii, rusii, eventual klingonienii. Dușmanii de clasa, inamicii poporului. Nici o diferență, comunism pur.

 2. Politici de concurenta neloiala. Orice lucru chinezesc cu un oarecare succes in afara Chinei pare sa fie blocat intentionat de SUA.
  Poate americanii ar fi bine sa se uite si in ograda lor. Ca scandaluri de spionaj al datelor, convorbirilor, miile de bug-uri (unele fiind portite intentionat lasate) din sistemele de operare produse in SUA, toate arata ca si SUA ar putea fi sabotata pe acelasi principiu.
  China e pe punctul de a lua conducerea in anumite ramuri gen 5G, terminale mobile, aplicatii. In momentul in care China va aplica si ea un santaj similar celorlalte tari impunand embargo celor care folosesc produse americane, fortandu-le sa aleaga…

  • ‘Nea dezinformare, probabil pentru tine libertate si drepturile nu conteaza daca ” ti se da” . Iti vinzi instantaneu demnitatea umana pentru o marfa mai ieftina bazata pe furt. Oportunism de 2 bani!
   Google si Facebook sunt interzise demult in China.
   SUA trebuia sa raspunda cu mult timp inainte dar nici acum nu e tarziu pentru a stopa ascensiunea unei dictaturi la nivel global.

  • Pe ce lume trăiești ? Aici lista cu site-uri blocate de PCC in China: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_websites_blocked_in_mainland_China
   O sa găsești acolo, între altele: Facebook, Google, Twitter, Wikipedia, Whatsapp, etc., și nenumărate site-uri de presa internațională.
   Nici nu trebuia să vorbească Trump despre furtul de date, era suficient să invoce reciprocitatea comercială.

  • @@Tiberius @silviu_dumitrescu foarte bine să-i blocheze, dar măcar sa termine cu ipocrizia. Sa faca la fel ca și comuniștii chinezi măcar știm o treaba, ca nu e nici o diferență intre ei. Dar parca ăștia aduceau democrația prin lume! Arab Spring, Coalition of willing, War on terror. Mai nou aripa republicana, Clean Network. De fapt ii pedepseau pe aia ca nu aderau la comunismul lor, vopsit în neoliberalism, sorosism. Citesc mai nou ca fabricile chinezești s-au mutat cu tot cu proprietarii chinezi și personalul aferent, prin Vietnam, Cambodgia, Filipine, în toata Asia de SE, iar cele locale cumpărate la bucata tot de chinezi, materia prima toată venind din China. Pai parca Trump trebuia sa aducă joburile înapoi in America, nu doar sa vopsească gardul.

 3. Ke byne imy pare, le-a dat-o la radaqyna galbejytylor!

  De toate le-a dat: libertatea presei, libertatea de vorbire, economie libera de piata, plus un pic de spaaranghel sa-i dea gust.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.