G4Media.ro

Trei femei care au sfidat guvernul taliban, după ce acesta a început…

sursa foto: Majid Korang Behesti/Unsplash

Trei femei care au sfidat guvernul taliban, după ce acesta a început să impună restricții asupra libertății femeilor, expun abuzurile la care au fost supuse

După ce talibanii au restricționat capacitatea femeilor afgane de a munci, de a învăța și de a ieși în public, unele femei au sfidat inițial aceste noi reguli, ieșind în stradă pentru a protesta, scrie BBC.

Dar, în curând, cele care s-au adunat în capitala Kabul și în alte orașe mari pentru a cere „hrană, muncă, libertate” au simțit furia noului regim.

Manifestantele au declarat pentru BBC că au fost bătute, abuzate, întemnițate și chiar amenințate cu moartea prin lapidare.

Trei femei care au sfidat guvernul taliban după ce acesta a început să impună restricții asupra libertății femeilor în urma preluării puterii de către talibani la 15 august 2021 au decis să-și împărtășească poveștile.

În marș prin Kabul

Când militanții talibani au preluat controlul asupra Kabulului la 15 august 2021, viața Zakiei a început să se destrame.

Ea fusese cea care întreținea familia ei înainte ca talibanii să revină la putere – dar și-a pierdut rapid locul de muncă în urma preluării puterii.

Când Zakia (care folosește un pseudonim) s-a alăturat unui protest mai mult de un an mai târziu, în decembrie 2022, a fost prima ei șansă de a-și exprima furia pentru că și-a pierdut dreptul la muncă și la educație.

Protestatarii mărșăluiau spre Universitatea din Kabul, aleasă pentru „importanța sa simbolică”, dar au fost opriți înainte de a ajunge la destinație.
Zakia striga cu voce tare sloganuri când poliția înarmată de talibani a pus capăt rebeliunii sale de scurtă durată.

„Unul dintre ei și-a îndreptat arma direct spre gura mea și m-a amenințat că mă va ucide chiar acolo dacă nu tac”, își amintește ea.

Zakia și-a văzut colegii protestatari băgați într-un vehicul.

„M-am împotrivit. Îmi răsuceau brațele”, spune ea. „Eram trasă de talibanii care încercau să mă încarce în vehiculul lor și de alți colegi protestatari care încercau să mă elibereze”.

În cele din urmă, Zakia a reușit să scape – dar ceea ce a văzut în acea zi a lăsat-o îngrozită pentru viitor.

„Violența nu mai avea loc în spatele ușilor închise”, spune ea, „ci pe străzile capitalei Kabul, în văzul tuturor”.

Arestate și lovite cu pumnii

Mariam (nume fictiv) și studenta Parwana Ibrahimkhail Nijrabi, în vârstă de 23 de ani, s-au numărat printre numeroșii protestatari afgani care au fost reținuți după preluarea puterii de către talibani.

Văduvă și singurul susținător al copiilor săi, Mariam era îngrozită că nu va putea să își întrețină familia atunci când talibanii au introdus reguli care restricționează posibilitatea femeilor de a munci.

Ea a participat la un protest în decembrie 2022. După ce a văzut că colegele ei au fost arestate, a încercat să fugă, dar nu a reușit să scape la timp.

„Am fost scoasă cu forța din taxi, mi-au percheziționat geanta și mi-au găsit telefonul”, își amintește ea.

Când a refuzat să le dea codul de acces oficialilor talibani, ea spune că unul dintre ei a lovit-o atât de tare încât a crezut că i-a explodat timpanul.

Apoi, aceștia au verificat înregistrările video și fotografiile din telefonul ei.

„S-au înfuriat și m-au apucat de păr”, spune ea. „M-au prins de mâini și de picioare și m-au aruncat în spatele mașinii lor Ranger”.

„Au fost foarte violenți și m-au numit în mod repetat curvă”, continuă Mariam. „M-au încătușat și mi-au pus o pungă neagră pe cap. Nu puteam să respir.”

O lună mai târziu, Parwana a decis și ea să protesteze împotriva talibanilor, împreună cu un grup de colegi studenți, organizând mai multe marșuri. Dar acțiunea lor a fost întâmpinată, de asemenea, cu represalii rapide. „Au început să mă tortureze din momentul în care m-au arestat”, spune Parwana.

A fost pusă să stea între doi bărbați înarmați. „Când am refuzat să stau acolo, m-au mutat în față, mi-au pus o pătură pe cap, au îndreptat arma și mi-au spus să nu mă mișc”.

Parwana a început să se simtă „slabă și ca un mort ambulant” printre atâția bărbați puternic înarmați.

„Fața îmi era amorțită, deoarece m-au pălmuit de multe ori. Eram atât de speriată, încât îmi tremura tot corpul.”

Viața în închisoare

Mariam, Parwana și Zakia erau pe deplin conștiente de consecințele potențiale ale unui protest public.

Parwana spune că nu s-a așteptat niciodată ca talibanii „să o trateze ca pe o ființă umană”. Dar ea spune că a fost totuși uimită de tratamentul degradant la care a fost supusă.

Prima ei masă în închisoare a lăsat-o în stare de șoc.

„Am simțit un lucru ascuțit care îmi zgâria cerul gurii”, spune ea. „Când m-am uitat la el, era un cui – am vomitat”.

În mesele următoare, a găsit păr și pietre.

Parwana spune că i s-a spus că va fi ucisă cu pietre, ceea ce a dus la multe nopți de coșmaruri și plânsete.

Tânăra de 23 de ani a fost acuzată de promovarea imoralității, prostituției și de răspândirea culturii occidentale și a stat în închisoare aproximativ o lună.

Mariam a fost ținută într-o unitate de securitate timp de mai multe zile, unde a fost interogată cu o pungă neagră care îi acoperea capul.

„Puteam auzi mai multe persoane, una mă lovea și mă întreba cine m-a plătit să organizez [protestul]”, își amintește ea. „Celălalt mă lovea cu pumnul și mă întreba „Pentru cine lucrezi?””.”

Mariam spune că le-a spus anchetatorilor că era o văduvă care avea nevoie de un loc de muncă pentru a-și hrăni copiii – dar spune că răspunsurile ei au fost întâmpinate cu și mai multă violență.

Mărturisire și eliberare

Parwana și Mariam au fost amândouă eliberate separat în urma intervenției organizațiilor pentru drepturile omului și a bătrânilor locali, iar în prezent nu mai trăiesc în Afganistan.

Ambele spun că au fost forțate să semneze mărturisiri prin care își recunoșteau vina și promiteau că nu vor participa la niciun protest împotriva talibanilor .

Rudele lor de sex masculin au semnat, de asemenea, documente oficiale prin care se angajau că femeile nu vor mai participa la niciun protest.

Reporterii BBC au prezentat aceste acuzații lui Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, care a confirmat că femeile protestatar au fost arestate, dar a negat că au fost maltratate.

„Unele dintre femeile care au fost arestate erau implicate în activități care erau împotriva guvernului și împotriva siguranței publice”, a declarat el.
El contestă relatările femeilor și neagă faptul că s-a recurs la tortură: „Nu există bătăi în niciuna dintre închisorile Emiratului Islamic, iar hrana lor este, de asemenea, aprobată de echipele noastre medicale”.

Lipsa unor facilități de bază

Propriile interviuri ale Human Rights Watch cu unii protestatari după eliberarea lor au coroborat relatările auzite de BBC.

„Talibanii folosesc tot felul de torturi și chiar pun familiile lor să plătească pentru aceste proteste, uneori îi închid pe membrii mai bătrâni ai familiei împreună cu copiii lor în condiții teribile”, a declarat Ferishtah Abbasi de la HRW.

Zaman Soltani, cercetător la Amnesty International, care a vorbit cu mai mulți protestatari după ce au fost eliberați, a declarat că închisorile nu aveau facilități de bază.

„Nu există un sistem de încălzire pe timp de iarnă, deținuții nu primesc hrană bună sau suficientă, iar problemele de sănătate și siguranță nu sunt luate deloc în considerare”, a spus Soltani.

Dorința de a avea o viață normală

În momentul preluării puterii, talibanii au declarat că femeile pot continua să muncească și să meargă la școală, cu mențiunea că acest lucru se poate întâmpla numai în conformitate cu cultura afgană și cu legea Sharia.

Aceștia continuă să insiste asupra faptului că interdicția privind școlarizarea fetelor după anul șase este temporară, dar nu și-au luat niciun angajament ferm de a redeschide școlile secundare pentru fete.

Înapoi în Afganistan, Zakia a făcut o nouă încercare: a lansat un centru de instruire la domiciliu pentru a educa fetele tinere. Și aceasta a eșuat.

„Se simt amenințați de faptul că un grup de femei tinere se adună într-un loc în mod regulat”, spune ea, cu vocea plină de tristețe. „Talibanii au reușit să facă ceea ce au vrut. Eu sunt prizonieră în propria mea casă”.

Ea se întâlnește în continuare cu colegele ei activiste, dar nu plănuiesc niciun protest. Publică ocazional declarații pe rețelele de socializare folosind un pseudonim.

Întrebată despre visele ei pentru Afganistan, ea izbucnește în lacrimi.

„Nu pot să fac nimic. Noi nu mai existăm, femeile sunt îndepărtate din viața publică”, spune ea. „Tot ce ne doream erau drepturile noastre de bază, chiar am cerut prea mult?”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...