G4Media.ro

Trei asociații de magistrați îi cer lui Iohannis să nu promulge proiectul…

sursa: presidency.ro

Trei asociații de magistrați îi cer lui Iohannis să nu promulge proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale, criticat de Comisia de la Veneția, și să îl retrimită în Parlament

Trei asociații de magistrați avertizează că avizul Comisiei de la Veneția critică proiectul lui Cătălin Predoiu pentru desființarea Secției Speciale și  îi cer astfel președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea și să o retrimită în Parlament.

Semnatarele comunicatului sunt Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție, care au și sesizat Comisia de la Veneția cu privire la noul proiect de desființare a SIIJ.

Asociațiile susțin că ”Guvernul României a primit forma preliminară a Avizului nr.1079/2022 și are cunoștință de criticile conținute”. Astfel, FJ, AMASP și AIJ îi cer lui Klaus Iohannis, ”pentru evitarea unei noi proceduri de infringement”, să retrimită Parlamentului legea privind desființarea Secției Speciale, pentru valorificarea avizului Comisiei de la Veneția.

Context

Comisia de la Veneția recomandă Guvernului ca parchetele specializate în investigarea infracțiunilor de corupție ca DNA și DIICOT să capete competențe de investigare a infracțiunilor comise de procurori sau judecători, se arată într-un punct de vedere transmis oficial Guvernului pe data de 7 martie și consultat de G4Media.ro.

Potrivit documentului, care este un draft înainte ca opinia să fie dată publicității, Comisia de la Veneția ”regretă graba cu care controversata lege de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a trecut de Parlament, ceea e înseamnă că legea a fost adoptată înainte ca un punct de vedere să poată fi elaborat de către Comisie”. (Vezi aici detalii)

Redăm mai jos comunicatul integral:

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție: Solicităm

Președintelui României să retrimită Parlamentului legea privind desființarea Secției Speciale, pentru valorificarea avizului Comisiei de la Veneția

Comisia de la Veneția a fost sesizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei referitor la noul proiect de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, urmând a publica Avizul nr.1079/2022 în luna martie 2022.

Potrivit art.11 din Constituția României, Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern. România a aderat la Consiliul Europei (CE), ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulată prin Rezoluția nr. 37/1993 a Comitetului de Miniștri al CE.

Aderarea la Consiliul Europei, organizație fondată pe principiile respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru valorile democrației și ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Comisia Europeană, prin numeroase rapoarte MCV, a solicitat României să țină seama în mod corespunzător de avizele Comisiei de la Veneția.

Conform Hotărârii CJUE (Marea Cameră) din 18 mai 2021, pronunțată în cauza Asociația „Forumul Judecătorilor din România” și alții, Decizia 2006/928/CE a Comisiei de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare este obligatorie în toate elementele sale pentru România atât timp cât nu a fost abrogată.

Obiectivele de referință care figurează în anexa la MCV urmăresc să asigure respectarea de România a valorii statului de drept prevăzută la articolul 2 TUE și au caracter obligatoriu pentru statul membru respectiv, în sensul că România este este ținută să ia măsurile adecvate pentru atingerea acestor obiective, ținând seama în mod corespunzător, în temeiul principiului cooperării loiale prevăzut la articolul 4 alineatul (3) TUE, de rapoartele întocmite de Comisie pe baza Deciziei 2006/928, în special de recomandările formulate în rapoartele menționate.

Totodată, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reținut că, în ceea ce privește drepturile consacrate la articolele 47 și 48 din cartă, este necesar, printre altele, ca ”normele care reglementează organizarea și funcționarea unei secții specializate din cadrul Ministerului Public, precum SIIJ, să fie concepute astfel încât să nu împiedice examinarea cauzei judecătorilor și a procurorilor vizați într‑un termen rezonabil.

Or, sub rezerva verificării de către instanțele de trimitere, din indicațiile furnizate de acestea reiese că nu aceasta ar fi situația în cazul SIIJ, în special ca urmare a efectului combinat al numărului aparent considerabil redus de procurori încadrați în această secție, care nu ar dispune, în plus, nici de mijloacele, nici de experiența necesară pentru efectuarea unor anchete în cauze complexe de corupție, și al volumului suplimentar de muncă rezultat pentru acești procurori din transferul unor astfel de cauze de la secțiile competente pentru instrumentarea acestora.” (par. 221 și 222)

Cum Guvernul României a primit forma preliminară a Avizului nr.1079/2022 și are cunoștință de conținutul opiniei, care e de așteptat să fie și mai dur formulat decât în avizele anterioare, în vederea respectării obligațiilor Statului român ca membru al Consiliul Europei și pentru evitarea unei noi proceduri de infringement, solicităm Președintelui României să retrimită Parlamentului legea privind desființarea Secției Speciale, pentru valorificarea avizului Comisiei de la Veneția.”

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor

Asociația Inițiativa pentru Justiție

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Nu-l mai crede nimeni. E vandut mai rau ca cel mai bine vandut PSDist.

    • Eu vreau să se respecte dreptul european.
      Cine cercetează magistrații în țările europene, să-i cerceteze și la noi. Aceleași structuri

    • „In aceste vremuri tulburi e nevoie de stabilitate” va spune dom’ se bate cu PSD. Stabilitate si la hotie, se intelege…

    • @Straight & Proud: In statele din Europa magistratii penali pot fi anchetati de catre orice procuror, iar daca fapta este extrem de grava ancheta se transfera sau este direct deschisa la procuratura generala. Ei nu au DNA, pentru ca nu au hotia, minciuna si coruptia in sange, ca romanii

    • Păi de ce credeți ca acest Klaun l-a dat afara pe Stelian Ion și a pus sluga Mafiei, Predoiu ?

    • Se trag din PCR-ul rusesc.

    • HA HA HA ! DE INDATA! DE INDATA!

  2. Acum vom vedea CLAR dacă Johannis este pro-justitie sau ne-a tras pe sfoară cu niște clișee de toată jena!Înclin să cred că e vorba de partea a2-a… și asta înseamnă că e Omul Mafiei !

    • Bravo!
      Este opera dlui Președinte….!
      Frica de justiție a adus criza politica și PSD ul la guvernare.

  3. Și proști și golani! Nu merge să-i păcaliti pe cei de la Venetia, care sunt si destepti si serioși.

  4. G4, de ce nu implementați un sistem de vot al comentariilor cum e pe Hotnews sau reddit?
    E un sistem meritocratic al comentariilor și ar anula tot zgomotul de la oamenii care nu înțeleg ce se întâmplă dar ar păreri puternice!

  5. hahaha, puteati sa salvati niste copaci. normal ca o sa promoveze legea, nu ii pasa dulapului de Venetia decat daca pica de o vizita acolo

  6. Era posibilitatea ca Iohanis sa fi luat decizia pentru creatia USL din pricina razboiului, pentru majoritate parlamentara. Acum e momentul sa vedem daca planta este cu noi sau e doar un tradator.

  7. Suntem pacaliti de mafiotul Iohanis ,tatucul lor!

  8. Cine anchetează magistrații in țările europene? Sa facem ca acolo!

  9. Hai nu fiţi naivi ca Iohannis a fost mâna în mână cu PSD la executarea lui Codruţa aşa că nu vă aşteptaţi la nimica bun de la el.

  10. iohannisul s-a alăturat gîăștii lui Iordache, Nicolicea, T. Toader și alți nimurigi. Nu se mai poate aștepta ceva bun de la acest individ.

  11. Iohannis este PSD. PNL este PSD. Justitia este PSD. Romania este PSD si PSD este Romania. Atat s-a putut.

  12. Ha !Ha ! Ce naivi sunteti! Cum sa nu promulge iohannis legea , doar e seful hidrei care a acaparat Romania!

  13. Asta Ii ca si cum i-ai cere unuia manelist sa nu mai ia pentru dedicatii la un bairam…pfff

  14. Uniunea Scursurilor din Romania duce o campanie furibunda de imagine pe toate planurile, iar postacii platiti ai USR se reped ca musca la r..at sa scrie minuni! Funny!

  15. HUREN SOHN!🤮👎

  16. „Trei asociații de magistrați îi cer lui Iohannis să nu promulge proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale, criticat de Comisia de la Veneția, și să îl retrimită în Parlament” Voi ii cereti asta lui MUTU SUPREM? El este pus acolo de MAFIE! Daca vreti vorbiti si voi cu sefii Mafiei din Romania: Varanul, Bombonel, Guzganul Rozaliu si poate ii convingeti. Asa, sa ii scrieti PLOPULUI e pirdere de timp si nervi. Individul, de lene, nici nu cred ca citeste scrisoarea pana joi si vineri pleaca la ski ca a dat zapada!

  17. E cat se poate de clar ca pentru a impiedica o procedura de infrigement la adresa Romaniei cu consecinte catastrofale pe planul accesarii si absorbtiei fondurilor UE de toate felurile si asupra intrarii in Schengen,presedintele Romaniei ,daca da dovada de intelepciune ,trebuie sa trimita proiectul de lege la Parlament pentru reexaminare in acord cu avizul Comisiei de la Venetia.

  18. Vă deranjează rău că dispar pe rind toate piedicile puse de acoliții lui Dragnea in calea parcursului nostru European !!!!!

  19. Opinia comisiei este facultativă ,cu atât mai mult că este doar o recomandare. Cine se răscoală ,procurorii,că au rămas fără armele de șantaj. Nu am auzit pe nimeni care să sară în sus ca ,codul penal sa fie pus în concordanță cu constituția, deci acele articole din codul penal sunt necostitutionale . De ce se preferă că unele persoane sa fie condamnate pe legi neconstituționale ? Doar de imagine ?