G4Media.ro

Transgaz cumpără urgent gaze din import la un preț astronomic. Vede dezechilibre…

Transgaz cumpără urgent gaze din import la un preț astronomic. Vede dezechilibre în funcționarea Sistemului Național de Transport Gaze, la iarnă – DOCUMENT

Monopolul transportului de gaze din România, Transgaz, a scos la licitație în SICAP (Registrul Electronic al Achizițiilor Publice) un contract sectorial cu o valoare de 477 –  600 de milioane lei pentru achiziția urgentă a 80-100 de milioane metri cubi (427.000 MWh) de gaze necesare la iarnă. Compania motivează că are nevoie de aceste cantități la dispoziție pentru că sunt semnale că vor exista distorsiuni ale fluxurilor de gaze în lunile din sezonul rece și că piața internă nu poate oferi cantitățile necesare.

Distorsiunile sunt caracterizate de Transgaz astfel:

„Dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, există posibilitatea ca în perioada (decembrie – martie) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale. În acest sens este necesară achiziția complementară a serviciilor de echilibrare, pentru asigurarea echilibrării fizice a SNT. Conform definiției din Regulamentul European nr 312/2014 „Serviciu de echilibrare” se definește ca un serviciu furnizat unui operator de sistem de transport prin intermediul unui contract în domeniul gazului, necesar pentru a acoperi fluctuațiile pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaz, care nu reprezintă un produs standardizat pe termen scurt. Considerăm necesară apelarea la serviciile de echilibrare, ca o alternativă la produsele standardizate pe termen scurt, pentru zilele în care aceste produse nu pot oferi un răspuns fiabil și eficient în gestionarea în condiții de siguranță a sistemului național de transport. Mai precis, considerăm necesară existența unui contract pentru servicii de echilibrare care să poată oferi OTS flexibilitate pentru echilibrarea fizică a SNT, doar pentru situațiile în care nu sunt disponibile produse standardizate pe termen scurt și implicit nu este posibilă achiziționarea acestora pe piețele din România”, este descrierea achiziției.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Un preț de 5-6 ori mai mare. Bravo bă, ați aflat și voi acum că vine iarna!