G4Media.ro

Toni Greblă (Autoritatea Electorală Permanentă): Aproximativ o sută de milioane de buletine…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Toni Greblă (Autoritatea Electorală Permanentă): Aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, tipărite pentru alegerile din 9 iunie / Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59 dacă mai sunt votanţi la coadă

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanent, Toni Greblă, a anunţat marţi că aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, tipărite pentru alegerile din 9 iunie. Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, dar se poate prelungi până la 23.59 în cazul în care mai sunt votanţi la coadă, transmite News.ro.

Preşedintele AEP a anunţat într-o conferinţă de presă că pentru aceste alegeri, au fost tipărite şi sunt distribuite în teritoriu un număr de aproximativ o sută de milioane de buletine de vot, pentru fiecare din cele cinci rânduri de alegeri.

Preşedintele AEP a declarat că cetăţenii români trebuie să aibă vârsta de 18 ani, împliniţi chiar în ziua de 9 iunie inclusiv, să nu aibă interzis dreptul de a alege şi să se prezinte la secţia de votare.

Toni Greblă a precizat că în ceea ce priveşte cetăţenii români care îşi exercită dreptul de a vota pentru alegerile locale, ei trebuie să voteze numai la secţia la care sunt arondaţi, conform domiciliului sau cu reşedinţa, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puţin 60 de zile înainte de data alegerilor. La secţia de votare unde sunt arondaţi vor prezenta documentul de identitate şi vor primi de la preşedintele secţiei de votare un set de cinci buletine de vot: buletinul pentru alegerea cetăţenilor români în PE, care are pe pagina din dreapta toţi competitorii politici. În setul de cinci se găsesc şi buletinele de vot pentru alegerile locale, care cuprinde alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, un buletin pentru alegerea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, un buletin pentru alegerea primarului localităţii şi buletinul de vot pentru alegerea consiliului local al unei unităţi administrative-teritoriale.

Potrivit preşedintelui AEP, alegătorul va pune ştampila pe fiecare buletin de vot şi va avea la dispoziţie o tuşieră pe care va putea să o utilizeze în cazul în care nu se mai vede foarte bine după ce a fost aplicată pe buletinele de vot. După exercitarea votului, va ieşi din cabină, va împături buletinele de vot cu ştampila secţiei de votare în exterior şi fiecare dintre cele cinci buletine le va pune în urna înscripţionată pentru europarlamentare, preşedinte CJ, primar şi Consiliul Local. Alegătorul va preda apoi ştampila şi va putea părăsi secţia de vot.

”Fiecare secţie de votare va avea pregătită o urnă, ea se cheamă specială, cunoscută mai degrabă drept urnă mobilă, unde cetăţenii români care nu pot fi transportaţi trebuie să depună cu suficient timp înainte la Biroul de circumscripţie locală un set de documente din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare. Ei pot depune solicitarea însoţită de documente justificative chiar şi în duminica alegerilor, dar până la o oră rezonabilă, noi am recomandat ora 14.00 pentru ca ea să fie prelucrată şi să se poată deplasa doi membri ai secţiei la domiciliu cu urna de votare şi să aibă şi timpul să revină la secţie, până la închiderea procesului de votare”, a completat Toni Greblă.

Votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 22.00, a mai anunţat Greblă. El a precizat că, în mod exceptional, ”acolo unde preşedintele secţiei de votare observă că sunt cetăţeni care nu au apucat să voteze dar se află în interiorul secţiei de votare, sau în imediata apropiere a secţiei şi stau la rând, preşedintele secţiei de votare poate să decidă prelungirea votării până la ora 23.59, când sistemul electronic de înregistrare la vot se va închide automat”. Este vorba de ora locală, astfel că ea diferă în funcţie de zonă.

Preşedintele AEP a mai anunţat că fiecare urnă de vot va fi deschisă în prezenţa tuturor membrilor secţiei de votare. În interiorul secţiei pot să mai fie prezenţi şi să asiste la numărarea voturilor observatorii străini şi internaţionali, reprezentanţii acreditaţi ai mass-media şi candidaţii la una din funcţii, dacă ei candidează în circumscripţia respectivă.

Urnele se deschid pe rând, după ce va fi fost activate de către operatorul prezent în secţie tableta care are şi rol de camera video şi amplasată în aşa fel încât să observe întreaga operaţiune de numărare a voturilor şi de consemnare a rezultatului votului în procesele verbale.

”După ce vor fi deschise cele cinci urne, va fi deschisă şi urna mobilă”, a mai spus Toni Greblă. După această operaţiune, ”fiecare process verbal va fi fotografiat, va fi urcat într-o aplicaţie a AEP (..) şi ambele aproape instantaneu vor apărea pe site-ul AEP”. ”Din acel moment nici fotografia nici procesul verbal nu vor mai putea fi modificate decât printr-o hotărâre care şi e ava fi publicată în acelaşi format pe site-ul AEP prin care s-a decis renumărarea voturilor sau îndreptarea unor greşeli”, a completat preşedintele AEP. Aceste documente vor avea un cod QR, pentru ca ele să poată fi uşor identificate, iar fără acest cod nu pot fi urcate în sistemul informatic, a mai afirmat Greblă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...