G4Media.ro

The Wall Street Journal: Iarna Europei ar putea fi primăvara lui Putin…

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

The Wall Street Journal: Iarna Europei ar putea fi primăvara lui Putin / Războiul energetic al Rusiei utilizează prețurile mari pentru a provoca instabilitate socială și a conferi putere partidelor populiste

În bătălia pentru Ucraina s-a deschis și al doilea front: un război energetic în Europa. Nu există nici un mister în privința strategiei lui Vladimir Putin. A și expus-o de altfel la o conferință economică din Sankt Petersburg din iunie: prețuri ridicate la energie, care creează dificultăți ce radiază în toată economia europeană, care vor genera instabilitate socială, ceea ce înseamnă că oamenii vor vota cum le dictează portofele lor goale. La rândul său, acest lucru va aduce la putere partide populiste care vor schimba „elitele” din Europa, după cum s-a exprimat Putin, The Wall Street Journal.

Obiectivul suprem este ca în Europa să ajungă la putere guverne care nu susțin Ucraina, rupându-se astfel coaliția occidentală. Strategia a început deja să funcționeze. Luna trecută un partid de dreapta s-a retras din coaliția guvernamentală a Italiei invocând „alegerea groaznică” cu care se confruntă familiile italiene, aceea de „a-și plăti factura la electricitate sau a-și cumpăra mâncare”. Acest lucru a forțat demisia premierului Mario Draghi, care în iunie călătorise la Kiev pentru a afirma sprijinul Italiei pentru Ucraina.

Acest război energetic operează cu actualele prețuri, dar și cu o numărătoare inversă până la iarnă. Va avea Europa gaz suficient pentru a-și umple spațiile de stocare și a satisface nevoia de încălzire mai mare care vine odată cu vremea rece?
În 2021 Rusia a asigurat 38% din consumul total de gaze al UE. Această relație comercială se bazează pe faptul că Rusia (și înainte de ea URSS) se recomanda drept un furnizor de gaze de încredere. Orice s-a întâmpla în plan politic, fluxul de gaze din conducte nu va fi afectat; e „strict o afacere”.

Nu și de acum încolo. Chiar înainte de războiul din Ucraina, Kremlinul începuse să reducă livrările. Recent, a redus fluxul prin gazoductul Nord Stream, care leagă direct Rusia de Germania, pe sub Marea Baltică, pe o lungime de 750 de mile. Înainte să fie inaugurat, în 2011, era salutat de UE drept un „proiect energetic prioritar”. Dar acelea erau alte vremuri.

Astăzi Rusia, invocând probleme tehnice, a redus fluxul prin Nord Stream până la 20% din nivelul uzual, mărind prețurile și mai mult. Per total, la momentul scrierii acestui text, Rusia își diminuase livrările prin conducte cu peste 70%. Rezultatul e că prețurile gazelor pentru consumatorul european sunt de 7-8 ori mai mari decât ar fi fost normal, echivalentul unui preț de 380 de dolari per baril de petrol.

Pentru a compensa neajunsurile, prețurile mari din Europa acționează precum un magnet, atrăgând importuri de gaz lichefiat (LNG) care în mod normal ar fi trebuit să ajungă în alte părți ale lumii. Exporturile americane de LNG merg de obicei în Asia, însă anul acesta cam două treimi au ajuns în Europa.

Europa se zbate să-și asigure noi surse. Germania construiește accelerat facilități pentru importul de LNG, lucru pe care nu l-a mai făcut vreodată. UE a semnat un memorandum cu Israel și Egipt pentru livrări de gaze din noile rezerve descoperite în estul Mediteranei. Cancelarul german Olaf Scholz a zburat în Senegal pentru a încuraja producția de LNG acolo; președintele Italiei a făcut același lucru în Mozambic.

O întreagă serie de contracte au fost semnate pentru aprovizionarea cu LNG din SUA. Dar nici unul dintre aceste proiecte nu va putea produce efecte iarna aceasta – și nici măcar în următoarea. Între timp, Germania scoate de la naftalină centrale pe cărbune, care erau programate a fi desființate, pentru a economisi din gazul destinat producției de electricitate. Scholz, într-o întoarcere de 180 de grade, a declarat săptămâna aceasta că ar „avea logică” să fie lăsate să funcționeze în continuare ultimele trei centrale atomoelectrice ale Germaniei, în loc să fie închise.

Situația se va agrava probabil în următoarele luni. Rusia va găsi noi pretexte pentru a reduce livrările. Ar putea chiar să sisteze complet livrarea prin Nord Stream și prin sistemul de gazoducte ucrainean, care transportă și el gaz rusesc în Europa și care, surprinzător, continuă să funcționeze în ciuda războiului. Chiar și exporturile de LNG rusesc ar putea fi perturbate. O redresare economică a Chinei, dacă va renunța la carantina pandemică, sau o iarnă deosebit de rece în Asia ar putea declanșa o luptă cu Europa pentru aprovizionarea cu LNG, care ar mări și mai mult prețurile.

Singura soluție semnificativă care i-a mai rămas Europei este să micșoreze cererea. UE a cerut recent o reducere cu 15% a consumului de gaze, dar nu toate statele membre au acceptat, iar apoi mai este și problema implementării. Își va reduce activitatea industria germană, care oricum are dificultăți cu prețurile mari, impulsionând astfel șomajul? Sau o reducere a cererii va fi forțată chiar de prețurile mari și de o posibilă recesiune care deja se întrevede? Între timp, problemele economice vor pune presiune pe politica europeană.

Stocurile de gaze pentru iarnă ale Europei sunt acoperite acum în proporție de 67%. Și cam la acest nivel și le dorește Kremlinul. Acest război energetic va mai fi afectat și de altceva în afară de politică. După cum a fost cazul cu invazia lui Napoleon în Rusia în 1812 și cu cea a Germaniei în URSS în al doilea război mondial, deznodământul va depinde de cât de rece va fi vremea. E un lucru pe care nici Putin și nici liderii europeni nu-l pot controla. Dar există un lucru asupra căruia cu toții pot fi de acord: vine iarna.

Sursa: Wall Street Journal/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. nu era nevoie de putler ca sa ne dam seama ca „progresismul” este un mare pericol pentru civilizatia europeana. La fel ca votul universal, unde toti luzerii voteaza si mai mult stat, dupa care se plang ca-s saraci….

  • Rusia e o dictatură, cum vrei tu, și e o catastrofă, nimic nu merge, străzile sunt crăpate, conservele de carne au antifurturi pe ele și nici măcar haine chinezești nu mai poți cumpăra.

   Deci minciuna că e mai bine în sclavie e imediat demontată de realitate.

 2. A prins si presa Occidentala curaj sa scrie ce se întâmpla de fapt. Efectele boomerang ale sanctiunilor sunt prea vizibile peste tot.

  • E un preț mic pentru a scăpa de jugul rusesc. Tu ce mai mănânci la tine în Rusia? Câini și pisici? Cartofi prăjiți sigur nu, din cauza sancțiunilor.

  • @Vladimir : E un preț mic pentru tine, dar mare pentru omenirea civilizata.

  • Vorbești ce visezi, rusule. Nimic nu merge conform planului lui Putin, așa că trebuie să minți și mai mult.

  • Valdimir… Este un preț mic? Dă-mi IBAN -ul tau sa pot sa îl trec în momentul în care achit facturile la gaz și curent. Mai bine dă-mi adresa ta sa trimit direct facturile că sa le achiți doar pentru tine este un preț mic, pentru că pentru mine este un preț mare chair foarte mare

  • Ești prea redus ca să înțelegi cât ai pierde dacă Rusia ar fi lăsată să ia Ucraina, să se învecineze cu România și în final să invadeze România. Nu ai capacitatea să gândești până acolo.

  • Tocmai pentru omenirea civilizata e un pret mic! Adica aia care nu gandesc numai cu burta si numai la burta 🙂

  • Am înțeles Vladimir…. ca ești tu cel inteligent. Mă mir că ești doar aici pe forum și nu ceva ” șmecher ” care conduce țara asta sau Europa. Trebuie să mă repet. Dacă pentru tine nu este un preț așa mare da IBAN -ul tau sa îl trecem când ne plătim facturile noi ăștia ” reduși „. Apropo vorbești de Ucraina aia care îi la fel de stricată că și Rusia?

 3. Si daca va fi o iarna la fel de blanda ca aia de anul trecut, s-a dus pe apa sambetei toata schema lui Putin. Cred ca iarna trecuta am dat drumul la calorifere de 10 ori in total. Mai bagam AC-ul pe cald, mai scoatem o patura din dulap si trece si iarna asta. Dar probabil va fi ultima iarna a lui Putin.

  • Sigur mai @Neomarxistule si industria la fel va face: scoate o pătura din dulap si da drumul puțin la AC, iarna trece, șomajul merge.

  • Ce mult îi pasă rusului vct de industria din alte țări, când economia Rusiei lui e praf și pulbere, fabrică mașini fără electronice, până se vor termina și acelea.

 4. Preturile mari la energie, la noi, au aparut odata cu „liberalizarea” pietei, cu un an inainte de razboi.
  Pe plan global, odata cu aplicarea restrictiilor anti-Covid, apoi dupa impunerea sanctiunilor impotriva Rusiei. Sanctiuni ce s-au dovedit a fi total prost concepute, gresit aplicate, deoarece nu l-au oprit pe Putin, insa au pus pe butuci, in mod voit, pentru ani multi toata Europa.
  Asta este rezultatul politicilor progresist–neobolsevice majoritare la nivelul UE si SUA. Cu parere de rau, dar trebuie sa recunoastem ca vina este la noi, nu neaparat dincolo.

  • Politica ” batului prin gard” , sacrificarea Ucrainei de dragul agendei întunecate a răului pro-fund, crize fabricate generatoare de stări de urgenta și pauperizare. Iată Brave New World!

  • E rezultatul pandemiei și al invaziei rusești, nici tu nu știi ce minți, rusule.

 5. Ucraina trebuie desființată că țara. Nu exista Ucraina decit in mintea unor naționaliști bolunzi! Ucraina este a Rusiei, Poloniei, României și Ungariei.

  • Rusia nu a fost asa de la incepturi , sa marit datorita agresiiunii si cucerirea de teritorii. Rusii de fapt sunt cei din Ucraina, dar dupa cucerirea de noi teritorii s-au mutat la la Moscova, practic Ucraina este vechea Rusie, iar daca ei vor sa traiasca asa, fara uniune cu Rusia, cum sa vi tu si sa ii omori doar de dragul sa fie Rusia mare? Nebuni sunt cei care nu isi vad de bunastarea poporului sau

 6. @ Vladimir Putin e vaccinat cu Pfizer
  Roade-o cu spor, răhățel!

 7. Puțin e un dictator ordinar, îmbogățit atât el cât și categoria lui de corupți, pe seama fraierilor cu salariu de 200$.P.s:m#e la toți postacii psdpnl

 8. Sa o suga toti rusofili …Muahahhahah

 9. Eu putea sa trimita arme si munitie si fara sa renunțe la gaz oricum il vinde in alta parte bani oricum face. Asa suferim toti pt ca Ukraina a fost un stat foarte corupt si nu a facut ce trebuia de mult timp.
  Nu e corect acum sa platim din banii nostrii razboiul lor

 10. Băi phaizer Vladimir tu crezi că PUTIN are nevoie de banii occidentului? Plătește dările la stat și vezi -ți de ale tale! Nu vezi că Rusia vrea să se lepede de occident?