G4Media.ro

The New York Times: Sistemul medical subfinanțat al României trosnește sub presiunea…

The New York Times: Sistemul medical subfinanțat al României trosnește sub presiunea pandemiei

În vreme ce programele de vaccinare continuă să se deruleze în întreaga lume, multe țări își îndreaptă acum atenția spre cererea reprimată de asistență medicală non-Covid-19, care a fost neglijată în lunile de luptă cu criza.

În România există o profundă îngrijorare privind sistemul medical copleșit, întrucât mulți care suferă de alte probleme de sănătate au fost lăsați fără îngrijire sau au ratat consultațiile medicale regulate pe parcursul ultimului an. Între aceștia se numără și pacienții cu cancer sau cu virusul HIV.

Victor Cauni, director interimar al unuia dintre cele mai mari spitale din capitala București, a declarat că secția de urologie a ajuns să efectueze de la 4-500 intervenții medicale pe lună, ca în anii trecuți, numai 50 în tot anul precedent.

„Indiferent dacă ne place sau nu, avem mai mulți pacienți cu multe alte boli comparativ cu pacienții cu Covid-19”, a declarat el săptămâna trecută, intervievat de The Associated Press. „Trebuie să ne deschidem pentru ei, cel puțin parțial. Discriminăm pacienți cu boli grave.”

Totodată, scandalurile din sănătate din ultimii ani din România i-au determinat pe mulți să fie precauți în privința apelării la tratamente în spitale, o chestiune exacerbată de pandemie. Din noiembrie, incendii izbucnite în două spitale care tratau pacienți cu Covid-19 au dus la moartea a peste 20 de oameni.

Cheltuielile României cu sistemul ei de sănătate sunt printre cele mai mici din UE, el având alocat doar 5,2% din PIB. Media UE e vreo 10%.

Ministerul român al sănătății a organizat luna trecută o videoconferință cu administratorii de spitale referitor la necesitatea evaluării infrastructurii și pentru eventuala creare a unor culoare separate pentru pacienții cu Covid-19, astfel încât și ceilalți pacienți să poată fi tratați. Ministerul evaluează și posibilitatea de a se folosi unele spitale exclusiv pentru pacienți cu forme grave de Covid-19, pentru ca restul să revină numai la tratarea pacienților care au alte boli.

„Cred că abia în a doua jumătate a acestui an vom înțelege cu adevărat ce s-a întâmplat anul trecut în ceea ce privește accesul la asistența de sănătate”, a declarat ministrul român al sănătății, Vlad Voiculescu.

Dl Voiculescu a afirmat că accesul unor pacienți la tratamente a fost limitat, mai cu seamă în zonele rurale și în micile orașe, unde spitalele cu 3-400 de paturi au fost transformate în spitale de sprijin pentru coronavirus.

„Acest lucru nu mai poate continua”, a declarat el, precizând că unele spitale sunt deja pe cale să revină la un uz mai general.

România a menținut în mare măsură sub control răspândirea virusului, adoptând de timpuriu restricții stricte care au limitat numărul infecțiilor. Cu toate acestea, în țară au fost confirmate peste 800.000 de cazuri și peste 20.500 de decese, la o populație de vreo 19 milioane.

La fel ca tot restul lumii, România se pregătește pentru un posibil nou val de cazuri, unele variante îngrijorătoare de virus continuând să se răspândească.

„Avem campania de vaccinare”, a declarat dl Voiculescu, adăugând că: „Avem deja mecanismele pentru noi măsuri preventive, în caz că va fi un nou val”.

Sursa: The New York Times / Articol de Kit Gillet / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Subfinantat? Sa vedeti ce venituri au anumiti sefi de sectie si manageri de spital. Mai degraba hipercorupt.

 2. Trosneste in pandemie? Dar inainte ce facea? Tura motoarele?

 3. Dar priviți rachetele noastre, dronele noastre, cum surâd în soare valorile noastre occidentale

  • Ce ai mai vrea şi tu libertate, dar vei rămâne sclavul lui Putin.

   În timp ce Putin învârte miliardele cu furca, milioane de sclavi ca tine îl apără, fraiere.

   În plus, Rusia a luat un punctaj de libertate de 20/100 în studiul Freedom House, iar România şi SUA au luat 83/100.

   Eşti un fraier şi ţara ta e o glumă 🤣

 4. Subfinantat poate pe partea de dotari.
  Ssalariile sunt de nababi, dar la ‘plic’ medicii n-au renuntat, fmm.

  • Probabil ca nici nu vor renunta medicii la plic, asa ca va trebui ca noi, pacientii, sa renuntam sa dam „plicul” si sa-i denuntam pe cei care il solicita. Si sa ne cerem dreptul la tratament corect si la respect din partea medicilor.

 5. Cheltuielile României cu sistemul ei de sănătate sunt printre cele mai mici din UE, el având alocat doar 5,2% din PIB. Media UE e vreo 10%. Rușine

  • Tatal meu a ajuns la spital. Pot sa spun ca ce este in Romania la spitale este inhuman.
   Nici macar o camasa de noapte nu i-au dat.
   Ajungi cu o boala si mai primesti 10 altele din negligenta unora dar nimeni nu isi asuma raspunderea.
   Nu ai nici cu cine sa vorbesti din moment ce nu poti intra in spital.
   Este dezasteu.

 6. Vladut si-a platit un articol in New York Times despre cum e el Mesia care salveaza sistemul sanitar. Nimic interesant.

  • La New York Times, ordinul se executa, nu se comenteaza si nu se deconteaza. Daca-i ordin, cu placere!

 7. Vai, dar eu nu cred ca e posibil asa ceva in Spitalele Romaniei, pai Romaniei post decembriste nu i-a mers niciodata mai bine decat acum dupa ce PNL a venit la osul de ros si ne-a scapat de ciuma rosie, asa ne spun liberalii din Octombrie 2020 incoace, pai nu e asa?!!!!!
  Auzim doar „am alocat cei mai multi bani, am facut, am dres”… cum e posibil ca medicii din Spitalele Romaniei sa se planga acum, niciodata in 30 de ANI nu le-a mers mai bine ca in ultimul an, asta ne asigura PNLeii de catte ori deschid gura!!!
  Acum, dupa 1 an si aproape jumate de os de ros liberal, Vasilica Catu ne va ferici cu reforme ce n-au visat romanii decat in 1990, dar stati sa vedeti… stati!!!

 8. Sunt atat de multe de spus despre ce se intampla in spitale si in intreg sistemul sanitar din Romania, despre coruptia care a adus sistemul in acest dezastru, dar G4Media nu mai publica postarile care nu convin SISTEMULUI!!!!

 9. trebuie ceva privatizare si acolo, ca sa fie sanatatea pe model american si pe tribut catre american

 10. SE AUDE CA INFRACTORUL andronic SI-A ASCUNS AVEREA. CEL PUTIN IN CONTURI NU ARE NIMIC !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.