G4Media.ro

The Guardian: Criza sistemică a democrației americane

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Excelent articol.

    • O mizerie de articol. Obama și-a exercitat prerogativele prezidențiale aproape integral prin ordine executive datorită lipsei de susținere in congres care este majoritar republican. Amenințările lui Trump funcționează. In NK nu se mai desfășoară niciun test nuclear și pare ca situația a fost parțial dezamorsată. Iranul își înghite vorbele și plânge pe la porțile Europei și ale Rusiei. Războiul din Siria s-a încheiat și nu datorită lui Obama sau UE. Mizeriile aruncate de democrați și tot felul de dezaxati care vor open borders și “abolishing ICE” au divizat America. Nici pe departe Trump. încercați sa va luați știrile și din alte locuri nu doar din fițuici precum The Guardian traduse de rador, wapo sau huffpo care nici măcar nu încearcă sa mai mențină o pojghița de imparțialitate jurnalistica și se declara pe fata fițuici socialiste. Cam in asta va transformați și voi încet, încet privind “analizele” externe. Măcar încercați sa însăilați ideile voastre nu un copy paste neverificat.

    • Asa e. O mizerie de articol. Trump nu a spus ca va distruge total Koreea de Nord neconditionat.
      Se poate deduce si varianta ca ,,distrugerea” va fi in urma unui razboi nuclear cu ,,schimburi de rachete nucleare” de ambele parti etc.

  2. Tot ce ai enumerat mai sus sunt falsuri. Incepand de la razboiul din Siria pe care Trump l-a pierdut in favoarea prietenului Putin pana la acordul cu Iran pe care l-a denuntat unilateral. Mai bea ceva rece si vezi de unde bate vantul schimbarii. Va cumpara pe toti arabii si chinezii. Vezi ce a facut ieri prietenul tau red neck de la Tesla.

    • USA nu a avut niciodată soldați in Siria spre deosebire de stăpânul vostru de la răsărit. Obama a emis 276 de ordine prezidențiale inclusiv separarea copiilor la granița in cazul emigrației ilegale. Iar hyperhipe musk a primit subvenții de la administrația Obama sprijinit de o alta minte luminata (al gore). Lay Off the koolaid, dude. In Iran oamenii se revolta împotriva ayatolahului și doar drăguțul vostru admirator al lui Marx, Juncker și madam Merkelskaia le mai dau speranțe…

    • Nu e nici o dovada ca Trump e prieten cu Putin. Si nici o dovada ca a Trump pierdut Razboiul cu Siria in favorea lui Putin. Pai asa si razboiul din Afaganistan pot sa spui ca va fi pierdut in favorea lui Putin. Trump tocmai a afirmat despre Afganistan catre consilieri: ,,Sa facem ceva si sa plecam naiba de acolo !”. Efectiv, Trump nu vrea sa mai investesca in aceste razboaie costisitoare si inutile declansate de tantalaul de Bush, care se comporta cu Bugetul SUA ca si cu banii lui de acasa. Se pote actiona, mai putin costisitor, prin intermediul aliatilor din zona etc.

  3. Pe langa tot ce a scris Hk2a, as mai adauga lipsa totala de profesionalism. Adica, am inteles ca sunteti de stanga, e greu sa fii de dreapta azi in jurnalistica. Dar macar prefaceti-vă putin ca sunteti echidistanti. Ce e cu expresiile „demagogia învrajbitoare”, „nesabuinta dementa”? Chiar nu mai recititi ce ati tradus? Mai toate aspectele prezentate in articolul de mai sus sunt intreprinse de presedintele Obama, iar cercetarile in privinta colaborarii cu Rusia vor duce in cele din urma spre campania Clinton. Si nu in ultimul rand, lasati-ne cu „amenintarea democratiei americane”! America nu este si nu a fost niciodata o democratie, este republica constitutionala, motiv pentru care au colegiul electoral, care are un rost si functioneaza de minune, asa cum s-a vazut in 2006!
    Mai faceti-va temele, va faceti de ras!
    Este exact ca articolul despre campania de dreapta pe care o intreprinde Steve Bannon in Europa in perioada asta.

  4. “Doctrina” Trump functioneaza, oricat de ciudat ar parea.

  5. Personal, am renuntat sa imi mai iau informatii de pe Hotnews cu vreo jumatate de an in urma pentru ca au luat-o rau pe ulei cu progresismul lor turbat si cu atacurile neincetate la tot ceea ce nu este in acord cu acesta (biserica, conservatorismul, patriotismul).
    Stiu ca si Dan Tapalaga si Cristian Pantazi impartasesc din valorile progresiste, dar cu toate acestea am putut aprecia un minim echilibru in articolele si investigatiile lor. De aceea m-am bucurat cand au deschis G4Media si am inceput sa-i urmaresc.
    Sunt dezamagit pana acum de ce vad. Acum nu mai pot avea scuza ca ceea ce apare pe aceasta platforma poate sa nu reprezinte perspectiva lor (cum sa zicem ca au avut-o la Hotnews cat de cat). G4Media e in intregime platforma lor, deci tot ceea apare aici, e validat de ei.
    Inteleg ca orice om e partinitor pentru ca are un set de valori, dar jurnalismul profesionist inseamna sa pui deoparte acea partinire si sa fii cat mai echilibrat. Nu sa folosesti surse de informatii care doar confirma ceea ce tu crezi sau intuiesti (confirmation bias). De aceea e atat de greu.
    Exista o mare nevoie pentru un liant a oamenilor ce au diferite valori in societatea asta, in linii mari dreapta-stanga, pentru ca sa putem coexista si chiar prospera ca natie. Iar acest gen de ”jurnalism” partinitor nu ajuta deloc.

  6. Daca tuturor ne „pare” neobisnuita presedintia lui Trump si schimbarea SUA, e de folos sa ne intrebam ce ne indigneaza/incanta si de ce.
    Un astfel de articol, care pune degetul pe rana si indica slabiciunile democratiei americane, ne poate ajuta pe toti sa intelegem si sa reparam din timp alte fisuri. Caci a te bucura ca la butoane e „unul de-al nostru” si acum face cum imi e si mie pe plac, e neproductiv: va urma altul, care va desfiinta tot prin bun-plac ceea ce se facuse.
    Felicitari redactiei pentru optiunea de a prelua articolul!

  7. E un articol care merita preluat, măcar pentru că este bine construit, chiar dacă și eu pot fi în dezacord cu anumite părți. Nu e ok așteptarea ca în sursele de informare preferate să existe doar opinii concurente preferințelor unui anumit segment de cititori.
    Problemele sistemice ale democrației americane merită identificate și discutate și sunt importante și pentru restul lumii, atât ca impact practic cât și conceptual. Sau faptul că o parte din checks and balances sunt de fapt cutume, și niște americani au votat un președinte din afara establishment-ului care nu are nici un atașament față de ele și nu a trebuit să le respecte pentru a urca încet-încet pe scară până în vârf:).
    Pe politică internațională însă, complet dezacord cu articolul. De exemplu, Trump* pare să fi identificat concret autorii indirecți ai genocidului din Siria, de ambele părți (1. să nu uităm prea devreme de ISIS și ai cui erau banii din spate) și a intervenit și intervine, mai la vedere (2. Iran) sau mai pe teren. Asta în timp ce practicanții versați ai ”ordinii internaționale bazate pe reguli”, de exemplu colegii noștri de uniune, s-au făcut că nu văd 500.000 de cadavre de veto-ul Rusiei, după care s-au trezit cu milioane de refugiați și propriile democrații, sănătoase tun de altfel, sub asaltul uneori victorios al unor populiști poate idioți dar care măcar au răspuns (tot prost) îngrijorărilor unei părți numeric semnificative a populației.

    *Ca decident care a fost de acord cu gândirea și munca altora, spre deosebire de umanistul său predecesor, chiar dacă Obama era mult mai educat/inteligent/carismatic etc.

  8. Pe mine nu ma framanta cata democratie e in SUA, ma innebuneste prosteala de-a democratia si de-a statul de drept de la noi.

  9. who is america? watch it for a good laugh.
    au si ei panaramele lor de asa-zisi politicieni.