G4Media.ro

The Financial Times: UE avertizează Londra că va avea mai mult de…

The Financial Times: UE avertizează Londra că va avea mai mult de așteptat până să obțină accesul pe piață după Brexit. Șeful serviciilor financiare afirmă că schimbarea reglementărilor Bruxelles-ului va întârzia procesul de echivalare a celor două sisteme

Șeful serviciilor financiare din UE i-a avertizat pe mai marii din City of London (centrul financiar al Regatului Unit și, până nu demult, un important centru financiar al UE, n. red.) că s-ar putea să aibă mai mult de așteptat după sfârșitul anului până să afle dacă vor fi obținut dreptul de acces pe piața comună a Uniunii, lăsându-i astfel pe directorii băncilor și pe administratorii activelor din Regatul Unit să se lupte cu un întreg ‘ghiveci’ de reglementări autohtone.

Valdis Dombrovskis, vice-președintele executiv al Comisiei Europene, a declarat că, în următoarele luni, Bruxelles-ul nu va putea să-și dea seama dacă Marea Britanie se califică pentru unele drepturi de acces la nivel paneuropean, cunoscute sub numele de ‘prevederi de echivalare‘, din cauză că propriile reglementări ale organizației sunt în schimbare.

Această poziție scoate în evidență complicațiile și nesiguranța cu care se va confrunta importantul sector al serviciilor financiare din Marea Britanie după expirarea perioadei de tranziție la sfârșitul acestui an. Atunci când se va întâmpla, ‘pașaportul serviciilor financiare‘ – respectiv dreptul companiilor de a profita de beneficiile pieței unice – va dispărea.

Spre deosebire de alte sectoare economice, cele financiare au fost în general lăsate în afara negocierilor dintre UE și Regatul Unit pe tema viitoarelor relații – negocieri care încep marți – din cauză că Bruxelles-ul preferă în schimb un sistem de echivalare unilateral pentru a determina care va fi accesul altor țări.

Aproximativ 40 de prevederi de echivalare sunt răspândite prin diverse reguli financiare ale UE, acoperind toate aspectele, de la folosirea platformelor comerciale care nu aparțin UE și până la cele care fac ca imobilele să nu mai depindă de ratele de credit. Aceste reglementări oferă accesul la piață bazându-se pe ipoteza că reglementările financiare ale altor țări sunt la fel de drastice precum cele aplicate în UE.

Dar Dombrovskis spune că o recentă schimbare a reglementărilor UE pentru firmele de investiții e încă in lucru și că, în consecință, Bruxelles-ul nu poate să facă o evaluare rapidă a eligibilității Regatului Unit pentru drepturi de acces în zona respectivă.

“În unele sectoare, nu vom putea să adoptăm decizii de echivalare… în această zonă, nu toți parametrii UE au fost stabiliți“, a spus Dombrovskis. “Regulile de implementare încă nu au fost stabilite“, a subliniat el. Dombrovskis a mai spus că lipsa acestor echivalente nu înseamnă că firmele din Regatul Unit vor fi lăsate în afara UE, ci înseamnă că forurile de resort din Marea Britanie vor trebui să ajungă la o înțelegere cu omologii lor pe baza unui acord ca de la țară la țară.

“Firmele de investiții din Regatul Unit pot beneficia de un asemenea acces printr-un regim național”, a adăugat el.

Dar cei care lucrează în City of London avertizează că, pentru firmele de investiții, abordarea ca de la țară la țară va fi chiar mai dificilă decât cea de nivel paneuropean.

Julia Smithers Excell, partener la firma de avocatură White&Case din Londra, spune că, pentru firmele de investiții, absența unei decizii de echivalare va însemna pentru sectorul respectiv și mai multe complicații. “Din nefericire, aceste regimuri de ordin național variază în mod considerabil de la un stat membru al UE la altul“, a spus ea. Acest derapaj necesită și mai multe eforturi pe tema echivalenței dintre UE și Regatul Unit, eforturi care sunt deja rămase în urmă – cele două părți au ratat termenul-limită de pe 30 iunie pentru finalizarea examinării echivalenței fiecăreia dintre cele două sisteme de reglementare.

Dar Dombrovskis spune că, în general, s-au înregistrat progrese în privința echivalărilor făcute de Regatul Unit, iar acum Marea Britanie a răspuns chestionarelor trimise de comisie, în care se cereau detalii legate de planurile de reglementare ale țării.

Sursa: The Financial Times / Articol de Jim Brunsden, Sam Fleming și Philip Stafford / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Foto: City-ul londonez / Sursa: pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Cum? Nu le permiteți accesul la acești minunați? Vai ce supi o să fiu fără bețivii ăștia, vai vai….economistul Naijăl Faraj zicea că accesul pe piață nu o să fie afectat de Brexit….

  2. Vrajeala. E ca ai servit-o ca un fraier? Cum e sa fii un lacheu?!

  3. Doar li se arata – pisica – A deschide dosare de oricare fel, de la cele economice sau de felul reglementarilor juridice, pe diferite teme , ce nu sunt supuse controlului UE ,cu tari terte ce sunt membre UE , reprezinta pentru orisicare cunoscator sau nu , o provocare ,ce inseamna cunosterea efectiva a tuturor reglementarilor interne ale statelor UE, a partilor ce deja sunt date de catre acestea , la nivel de decizie- UE – si nu in ultimul rind la aducerea in discutie a unor noi modele economice ,de productie ,de transport, de distributie ,de vinzare a tuturor marfurilor concomitent cu asigurarea acestor fluxuri si la nivel legislativ. Practic -ca durata – este imposibil de apreciat , cum se va putea face acest lucru in timp util , ca sa nu mai vorbim de pretentiile tarilor ,membre UE de a cere M.B. conditii mai favorabile decit cele din interiorul retelor UE . In fapt BREXITUL a produs ceea ce se numeste un auto embargou , peste care daca suprapunem si embargoul de facto al tarilor de forta din UE ,avem o imagine catastrofica . Nu ai nici capacitatile umane sa faca asta , nici nu ai capacitatea administrativa de analiza si control eficient al noilor reglementari , nu ai nici macar instrumentalul tehnic necesar sa pui in practica toate acestea si nici nu poti cere celorlalti sa iti asigure partea lor de construire si mentenanta a noilor structuri . Costurile, pentru a face toate acestea, sunt imposibil de suportat de catre M.B. acum cind si M.B. se confrunta cu miscarile cunoscute de separatie si cind esti practic inconjurata de altii . Ajutorul promis de catre America s-a preschimbat in fum – taxele mari americane vizeza si LONDRA- , situatia politico – economica a USA este catastrofala , doar un alt presedinte ,care sa doreasca reintorcerea in timp, poate sa mai micsoreze pagubele, dar UE a spus foarte clar . Un nou presedinte american nu readuce totul acolo unde a fost ,cineva trebuie sa plateasca pagubele . Poate priviti si intelegeti totul din acest unghi de vedere.

    • Ca sa nu mai vorbim de ceea ce vor face unele dintre marile firme ce nu vor dori sa aiba batai de cap suplimentare si se vor realoca in alta parte .

  4. Ce înseamnă să nu-ţi vezi lungul nasului. Vor fi românii mai bine primiţi în Germania decât britanicii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.