G4Media.ro

Ţările UE vor începe să economisească gaz de săptămâna viitoare

Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Ţările UE vor începe să economisească gaz de săptămâna viitoare

Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare „la începutul săptămânii viitoare” pentru a diminua impactul reducerii livrărilor ruseşti, a anunţat vineri preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare şi va intra în vigoare la o zi după publicare”, a precizat preşedinţia Consiliului UE pe contul său de Twitter.

Textul urmează a fi publicat luni şi va intra în vigoare marţi, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse.

Acordul privind această măsură a fost obţinut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniştrilor energiei din UE pe 26 iulie. O singură ţară, Ungaria, s-a opus atunci acestei măsuri considerate „nejustificată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare”, dar unanimitatea nu era necesară şi guvernul ungar nu a putut împiedica adoptarea sa.

În cazul textului adoptat vineri a votat împotrivă şi Polonia, împreună cu Ungaria.

Acordul prevede ca fiecare ţară să facă „tot posibilul” pentru a reduce, între august 2022 şi martie 2023, consumul său de gaz cu cel puţin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeaşi perioadă.

Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la statele membre „să se pregătească pentru scenariul cel mai grav” al unei încetări a livrărilor de gaz de către Rusia.

În caz de „risc de penurie gravă”, un mecanism de alertă va face ca reducerea de 15% să fie „obligatorie” pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realităţile fiecărui stat, în special la capacităţile de a exporta cantităţile de gaz economisite ţărilor în nevoie, datorită unei serii de derogări. Statele membre trebuie, în plus, să-şi asigure 80% din stocurile necesare de gaz înainte de venirea iernii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. O flacara asemanatoare (cu cea din poza) arde – moca – si pe deal in Parcul Carol

  2. Degeaba vă chinuiți, fără un minim de 30% din consum venit din Rusia, majoritatea locuitorilor Europei va experimenta ceea ce noi am trăit până la marea buluceală : ciorapi groși, caciuli, pulovere și pijamale groase. Nu știu cum va înghiți neamțul toate astea când, de aproape100 de ani cu mici exceptii, a avut orice, oricât, oricum și de oriunte. Că să nu mai vorbim că oțelul nu se topește cu soare, vânt ,valuri sau biogaz . Și nu va mai uitați cu ochii beliți de fericire la marele licurici că ,nu poate asigura consumul nostru. El oricum nu are nici o problemă cu energia iar toate mizeria asta pe care a starnit-o , se răsfrânge fără nici o îndoiala numai asupra bătrânului continent. Războiul se va încheia numai când marele scandalagiu mondial va cădea la pace cu piticul crăcănat. Sancțiunile nu au nici o putere asupra Rusiei.

    • Iti dai seama ce rau e sa scazi temperatura cu 2 grade doar ? MAMA ce tragic . Cum vom trece peste iarna. Mai terminati cu comparatile astea de pe vremea lui ceausescu ca nu o sa fie deloc asa. sa ti temeperatura in casa la 21 de grade iarna e okei. Mai porti un hanorac prin casa o plapuma mai groasa si aia a fost .

    • Cum recunosti un urs?

  3. Priviți foarte simplist problema! Nu este vorba numai de scăderea temperaturii cu 2-3 grade căci oricum un om normal nu făcea exces, este vorba și de costuri. Acum va este ușor să minimizați efectele că mai sponsorizează sărăcia asta de stat preturile. Dar dacă se va aplica sugestia FMI ca oamenii să își plătească integral consumul, să vă văd. Că doar de pe Facebook nu va intra bani in cont iar scandalagiul planetar nu are nici o intenție să susțină gândirea voastră belicoasă.

  4. va fi ca pe vremea lui ceausescu. Ce bine ca si nemtii vor avea parte de asa ceva, poate termina odata cu scursurile „socialiste”.

  5. Tavarishi!!! Fiti solidari! Sa moara rusu, sa traiasca hamericanu, sa stranga heuropa cureaua pana i se bulbucesc ochii in cap. Şşşş… ciocu mic.