G4Media.ro

Țările nordice vor intensifica cooperarea în ceea ce privește expulzarea migranților

Sursa foto: Unsplash/ Markus Winkler

Țările nordice vor intensifica cooperarea în ceea ce privește expulzarea migranților

Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Islanda au convenit marți, 31 octombrie, să își intensifice cooperarea în ceea ce privește expulzarea migranților care se află ilegal pe teritoriul lor, a anunțat Ministerul danez al Migrației, citat de Le Figaro.

Este în interesul comun al țărilor nordice ca „străinii fără permis de ședere să fie trimiși acasă”, a declarat ministrul danez al migrației, Kaare Dybvad Bek. „Trebuie să îi împiedicăm să călătorească prin țările noastre și să treacă sub radarul autorităților”.

La finalul unei reuniuni de două zile, miniștrii nordici au convenit asupra a trei măsuri pentru a facilita expulzarea migranților în țările lor de origine, a precizat ministerul pe site-ul său. Reprezentanții acestor țări însărcinați cu punerea în aplicare a expulzărilor se vor întâlni în mod regulat pentru „a consolida împreună cooperarea cu țările terțe pentru a realiza mai bine returnările către țările în cauză și pentru a oferi sprijin pentru reintegrare”, precizează aceeași sursă.

Obiectiv, „zero refugiați”

În al doilea rând, țările nordice vor organiza „zboruri comune Frontex” pentru a transporta migranții în situație neregulamentară din regiune către țările lor de origine. Înființată în octombrie 2016, Frontex este agenția de pază de coastă și de frontieră a Uniunii Europene.

În cele din urmă, miniștrii danez, suedez, norvegian, finlandez și islandez au decis „să colaboreze pentru a ajuta migranții ilegali din Africa de Nord”. Acestor migranți „li se va oferi repatrierea voluntară în țara lor de origine, precum și asistență pentru reinstalarea în țara terță”, potrivit ministerului danez.

Deși conduce un partid social-democrat de centru-stânga, premierul Mette Frederiksen a fost un susținător al obiectivului „zero refugiați” în țara scandinavă de când a venit la putere în 2019. Țara a fost vârful de lance al unei politici mai dure față de migranți în țările nordice și a intensificat inițiativele de descurajare a imigrației, precum și de îngreunare a dobândirii cetățeniei daneze.

Țara, care își intensifică inițiativele de descurajare a sosirii și a dobândirii cetățeniei daneze, a fost prima din Europa care a retras în 2020 permisele de ședere ale refugiaților sirieni din regiunea Damascului, pe motiv că situația de acolo este acum suficient de sigură.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bravo! Toti sustinatorii teroristilor sa se duca in Gaza sa-i sustina de la fata locului nu din „occidentul decadent” pe banii nostrii.

  2. O veste foarte bună. Numai să fie și pusă în practică.