G4Media.ro

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de…

Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de dolari

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat miercuri trimiterea în judecată a dosarului lui Călin Popescu-Tăriceanu, în care este acuzat de luare de mită.

Conform procurorilor, în 2007, Tăriceanu ar fi cerut și primit în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, în schimbul exercitării atribuțiilor sale de premier în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.

„Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță” susține DNA.

 

Comunicatul integral al DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 46 /VIII/3 din 25 ianuarie 2021 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10192, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În calitatea menționată, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008.

Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.
Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acțiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD și la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD).
Suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanții firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată unei firme de consultanță.

În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Am zis: Semne bune anul n-are pentru moș Calin Porcescu Talhariceanu.

  • Chiar era timpul ! El si cu Nastase ne dau sfaturi Si multi altii ca ei… ! Hotii Romaniei ne dau sfaturi …din pacate mai sunt destui prin parlament ! Sa nu uitam aroganta cu care apareau la tv si ne explicau ei cat sunt de nevinovati…

 2. daca-l baga la racoare are timp sa-si scrie amintirile daca vrea sa ramana ceva dupa el.
  Cum a ciuntit ani de zile legile alea care au adus saracia peste noi pentru a-i imbogati doar pe smecherii care traiau din afaceri cu statul. Cat a fost presedinte la ASOCIATIA PRODUCATORILOR SI IMPORTATORILOR DE AUTOMOBILE nu a fost in conflict de interese?

 3. Tăriceanu nici nu știi, cât de mic începi să fii!

 4. Calineeeee ! Manechineeee !

  las breh, la Rahova esti in siguranta vs ATI ! La Multz An ! minim zece an !

 5. Ai încercat sa distrugi PNL și ai susținut toate aberațiile lui Dragnea. Acum vei primi ceea ce meriti.Dar indicat ar fi și confiscarea extinsa a averii. Și ia-l alături și pe fratele Ponta.

 6. Faptele sunt cam vechi. Stie vreun expert cand e termenul de prescriere?

 7. PS Atenție! Urmează doamna Firea.

 8. Mă da s-o găsi o celulă liberă lângă prietenul Dragnea ?

 9. Vag parca imi spune ceva numele asta

 10. Hai aia cu „aceeasi mizerie”, ziceti ceva acuma. Eu vad miscari zdravene dupa o paralizie de zeci de ani. A iesit Romania din coma? Incepe sa se zbata? Iese putregaiul la suprafata si se poate face curatenie.

  Dragnea: check.
  Udrea: check.
  Tariceanu: pending.
  Florea: pending.

  As vrea sa ii vad si pe astialanti, care s-or bagat la scorbura ca se pregatesc sa iasa pe teren:
  Iordache, Toader si hai si Olguta care trata judetul ca pe mosia ei proprie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.