G4Media.ro

Taiwanul îşi intensifică misiunile de patrulare înainte de învestirea noului preşedinte Lai…

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

Taiwanul îşi intensifică misiunile de patrulare înainte de învestirea noului preşedinte Lai Ching-te

Gărzile de coastă taiwaneze şi-au intensificat misiunile de patrulare în cursul weekendului, înaintea învestirii noului preşedinte taiwanez, în apele din apropierea insulei unde navele chineze şi-au sporit prezenţa, relatează AFP, conform Agerpres.

„În scopul asigurării securităţii în apele teritoriale şi la frontiere în timpul ceremoniei de învestire, divizia Kinmen-Matsu-Penghu (…) a lansat o puternică operaţiune de patrulare (…) pentru a supraveghea îndeaproape ţintele suspecte”, a precizat Garda de Coastă din Taiwan într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, a fost trimis personal pentru „a patrula la orice oră din zi şi din noapte” în jurul celor trei insule din arhipelag: Kinmen, Matsu şi Penghu.

„Divizia Kinmen-Matsu-Penghu a declarat că eforturile lor de asigurare a securităţii naţionale nu vor slăbi în timpul evenimentelor importante”, potrivit Gărzii de Coastă.

Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, îşi va începe luni mandatul, într-un climat de presiune diplomatică şi militară crescândă a Beijingului.

În ajunul învestirii lui Lai Ching-te, Ministrul taiwanez al Apărării a anunţat că a detectat şapte avioane şi şapte nave chineze în jurul Taiwanului în cursul ultimelor 24 de ore înainte de duminică, ora 06.00 (22.00 GMT).

De cealaltă parte a strâmtorii, în oraşul chinez de coastă Pingtan, unde se află o bază militară, jurnaliştii AFP au văzut cel puţin două elicoptere militare survolând regiunea duminică dimineaţă.

China revendică Taiwanul ca pe o parte a teritoriului său şi a afirmat că nu exclude utilizarea forţei pentru a readuce arhipelagul sub controlul său.

Beijingul menţiune presiunea militară asupra Taiwanului, trimiţând aproape cotidian avioane de război, drone şi nave.

China a trimis în ultimele luni nave de patrulare ale Gărzii de Coastă în jurul insulei Kinmen, cea mai apropiată de China continentală, la o distanţă de circa 5 km.

Insula Kinmen a fost teatrul unei serii de acroşaje între nave chineze şi taiwaneze după victoria în ianuarie a lui Lai Ching-te, calificat de Beijing un „separatist periculos” care duce Taiwanul pe drumul „războiului şi declinului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează