G4Media.ro

Sutienele stimulează sănătatea și nu ar trebui să intre sub incidența TVA,…

Foto: Marks & Spencer

Sutienele stimulează sănătatea și nu ar trebui să intre sub incidența TVA, spun radiologii din Marea Britanie

Sutienele nu ar trebui să fie arse, ci subvenționate, potrivit Societății Radiologilor britanici, care va susține, în cadrul conferinței sale de marți, că această măsură ar putea îmbunătăți sănătatea femeilor, relatează The Times.

În timp ce feministele din trecut se fereau de opresiunea pe care o reprezenta sutienul, profesioniștii din domeniul sănătății din prezent consideră că lenjeria intimă ar trebui să fie clasificată drept o necesitate și să nu fie supusă TVA-ului.

„Impunerea TVA la sutiene afectează în mod disproporționat femeile. Impozitarea sutienelor ar putea fi considerată discriminatorie în conformitate cu Legea privind egalitatea din 2010”, se așteaptă ca delegații să argumenteze în timpul conferinței anuale de trei zile a societății din Leeds.

Femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pentru cancer de sân, fie că este vorba de o mastectomie totală sau parțială sau de o chistectomie, sunt scutite de TVA la achiziționarea anumitor sutiene. În 2021, „taxa pe tampoane” a fost abolită după o campanie de reclasificare a produselor menstruale ca fiind o necesitate și nu un lux.

Radiologii vor susține că orice taxă care crește costul sutienelor descurajează femeile să cumpere sutiene bine adaptate, iar cele prost adaptate cresc șansele de a se confrunta cu dureri fizice și disconfort. Radiologii diagnosticieni efectuează radiografii, RMN-uri și tomografii computerizate, care pot fi folosite pentru a identifica problemele musculo-scheletice cauzate de sutienele prost ajustate.

„Deși este posibil să nu existe afecțiuni de sănătate legate de purtarea unui sutien, ar putea exista unele afecțiuni musculo-scheletice (MSK), în special dacă purtați o mărime mai mare a cupei”, se va spune în moțiune. „Cele care poartă un sutien de mărimea D sau mai mare au adesea dureri de spate, dureri de umeri și dureri de gât, din cauza greutății sânilor lor. Purtarea unui sutien de bună calitate și bine ajustat ar putea atenua unele dintre aceste probleme și ar putea reduce timpul de concediu medical pentru probleme MSK”.

Majoritatea bunurilor și serviciilor din Regatul Unit sunt supuse unei cote de TVA. Printre scutiri se numără cărțile și ziarele, hainele și jucăriile pentru copii și căștile de motociclist. Sutienele sunt clasificate ca articole de îmbrăcăminte, pentru care TVA-ul este de 20 %. Dacă ar fi eliminat, un sutien de 40 de lire sterline ar costa 32 de lire sterline.

În ianuarie, TVA-ul pentru chiloții menstruali a fost eliminat în urma unei campanii a mărcilor, a comercianților cu amănuntul, a grupurilor de femei și a ecologiștilor. Taxa de 20% a rămas în vigoare și atunci când TVA pentru alte produse menstruale a fost eliminată în 2021, deoarece chiloții menstruali, concepuți pentru a fi purtați ca alternativă la tampoane și pansamentele sanitare, au fost clasificați ca articole de îmbrăcăminte.

Societatea Radiologilor este organismul profesional și sindicatul pentru toți cei care practică în domeniul imagisticii medicale și al radioterapiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează