G4Media.ro

SURSE Scenariul declanșării de alegeri anticipate: Guvernul Orban își angajează răspunderea pe…

Sursa: gov.ro

SURSE Scenariul declanșării de alegeri anticipate: Guvernul Orban își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi/ De ce se tem liberalii și Klaus Iohannis înainte de declanșarea procedurii

Guvernul Orban ia în calcul mai multe scenarii pentru declanșarea alegerilor anticipate, dar cel mai vehiculat în acest moment este angajarea răspunderii pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice. La discuțiile de la Cotroceni, premierul Orban ar fi exprimat rezerve de natură tehnică.

În cazul unei eventuale demisii, PSD ar avea posibilitatea să-l țină pe Orban premier interimar săptămâni întregi, prin refuzul de a pune pe ordinea de zi a Birourilor Permanente din Parlament, pe care le controlează, votul de învestitură al noului guvern.

Mai important însă, prin refuzul de a supune învestirea noului guvern, PSD poate bloca declanșarea anticipatelor prin menținerea premieruui Orban în funcția de interimar până la ieșirea din termenul de 60 de zile prevăzut de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului de către președinte.

  • Articolul 89 din Constituție: După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Același risc există și în situația în care Guvernul Orban pică la o moțiune de cenzură depusă de PSD după asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, proiect de lege care ar dezavantaja primarii pesediști, prin urmare PSD nu-l va susține.

Totuși, în această variantă PSD va trebui să justifice de ce refuză învestirea unui nou guvern după ce a dat jos Guvernul Orban prin moțiune de cenzură, iar presiunea publică ar fi mult mai mare decât în cazul unei demisii. Premierul Orban și președintele Iohannis ar putea acuza PSD că, în realitate, refuză revenirea la un sistem de alegere mai democratic dacă Guvernul Orban decide să-și asume răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit surselor G4Media.ro, liberalii iau în calcul și alte proiecte de legi pentru angajarea răspunderii: proiectul de lege privind desființarea secției speciale respectiv eliminarea pensiilor speciale.

Procedura angajării răspunderii este prevăzută de articolul 114 din Constituție

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Citește și

Ciolacu: Nu cred că vor fi alegeri parlamentare anticipate. Nu pot fi simultan cu localele și nu există criză politică în România / Dacă Guvernul își angajează răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, depunem moțiune de cenzură

Ciolacu: Dacă mă uit la cum a guvernat PNL țara, cred că e o opțiune să fie alegeri anticipate și să plece acasă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Textul este corect , din punct de vedere procedural si a formelor procedurale atasate celor doua rinduri de alegeri . PSD poate face ceea ce textul spune . Indoiala intervine in momentul in care PSD , contrar dorintelor populare clar exprimate, se opune . In acel moment PNL cistiga tot . Miza PSD este doar sa ramana in plan electoral la procentele pe care inca le detine . DacaPSD se opune (asta si vrea PNL) pierde tot si pierderea este resimtita si de PRO si de UDMR (mai putin insa ) si de USR-PLUS. si de PMP si ALDE. Aceste partide mici daca nu se contrapun PSD , ies din scena politica romaneasca . Deja AlDE conform sondajelor este practic in afara jocului si ceilalti daca nu fac ceea ce trebuie pierd tot .

    • PSD se va opune, cu consecintele de rigoare; iar PNL va trebui sa guverneze, tot cu consecintele de rigoare. Let’s play.

    • Ca principiu general al politicii de oriunde in lume ,a te impotrivi unei mari majoritati populare , nu iti produce decit pagube imediate si viitoare A incerca sa alegi intre -a fi si a nu fi – ,ca partid existent , este relativ simpla .Cei ce incearca inca sa falsifice un adevar, evident prin metode deja apartinind trecutului ,nu pot fi decit perdanti absoluti . Se vede clar ca populatia nu mai poate fi manipulata si nevoia de transparenta si de aducere a tuturor deciziilor la lumina este viitorul .

    • @de la valeeeu. da, iti dau dreptate. dar pe de alta parte, un an de PNL va arata de fapt totala lipsa de concept programatic al acestui partid. Fara nici o idee si plini de traseisti si odrasle politice, PNL trebuie sa puna in vitrina ceva frumos dar ei au cel mult o tzeapa.

    • Sandokan ceea ce spui poate fi sau nu adevarat ,faptul ca tu asta vrei nu inseamna ca asa va fi . PNl nu va fi lasat de catre presedinte sa deraieze de la cele promise .

  2. sincer, nu ma intereseaza! anticipatele servesc tot politicienilor, multa gargara pe subiect fara rost!pana una, alta, Orbane, dai sau nu dai alocatiile alea? mai taie de la servicii, de la speciali, forta etc hai, stiu ca poate si pnl-ul sa fie pentru popor, nu doar pentru speciali, straini,banci si patroni!

    • Nu te ajuta cu nimic folosirea cuvintului popor ,are alta conotatie ca intelegere actuala , decit cea pe care mintea ta o atribuie cuvintului .

    • Nu mai bine mergeți voi la muncă in loc să faceți copii pe bandă rulantă și să așteptați ajutoare gratis?

  3. Ar exista totusi un scenariu sigur pentru a se ajunge la anticipate:
    – A doua nominalizare a unui premier sa fie FLORICICA DANSATOAREA. PSD ar intelege ca totusi, nu e cazul sa o voteze ca premier pe Floricica si deci Presedintele ar putea dizolva Parlamentul.
    – Dar daca PSD, de teama anticipatelor, ar vota totusi un Guvern Floricica Dansatoarea? La asta nu am solutie.

  4. Sunt doua probleme:

    1. cum se pot declansa anticipatele? Practic numai daca Parlamentul e de acord. Degeaba discuta Premierul cu Presedintele: daca Parmanetul nu respinge guverne, degeaba. Ca sa se ajunga in aceasta situatie sunt extrem de multi pasi si obstacole; s-ar putea ca intreg procesul sa dureze mai mult decat e avem pana al alegerile la termen. Orban a mai avut idei nastrusnice cum ar fi ca presedintele ar putea fi ales din primul tur.
    2. crearea unui precedent extrem de periculoase: dizolvarea unei institutii alese prin vot (parlament), la dorinta alteia care a fost numita (guvern) si a uneia proaspeat alese (presedentia). E o reteta foarte simpla spre instabilitate.

    • Daca PSD nu accepta anticipate nu o sa mai ai pe cine vota .

  5. Cine nu intelege ca alegerile anticipate sunt obligatorii pentru toata lumea si ca ele sunt cerute de intreaga populatie ce nu doreste o stare de haos inca un an ,stare in care nimeni nu are garantia la nimic ,atunci dispare din viata publica ,daca isi exprima clar refuzul . Cetatenii vor sa stie rapid unde merge tara, dincolo de jocurile politice ale indiferent carui partid . Dupa ce tara revine la normalitate partidele nu au decit sa declanseze jocuri politice cite vor ,acum nu este momentul pentru asta ,iar PNL va scoate in evidenta pe cei care nu doresc normalitatea .

  6. Doar o singura intrebare am ….
    Dacă alegerile parlamentare sunt pentru 4 ani .. poate cineva spune că ultimele alegeri nu au fost …LEGITIME
    Sau de dorim să ajungem iarăși la totalitarism
    -EU președintele Johamis
    -guvernul MEU
    – parlamentul MEU

    • In orice parlament civilizat, daca dupa 3 ani partidul/partidele se afla la o diferenta uriasa de alegerile initiale (aici vorbim de 40% vs 20%,dublu),primul lucru care se face, se aleg anticipatele. Plus ca și-au scbhimbat singuri guverne, sefi de camere etc. Cum te mai poate reprezenta??

      Si da, daca asa vrea populatia, ca presedintele sa aibe si parlamentul si guvernul, care e problema? Nu asta este ideea?

    • @Heroul: aiurea. SPD in germania o ia peste caciula in fiecare zi de ani de zile si nu se da dus. La fel si CDU.

  7. Numai poticieni pe aici, chiar nu va dati seama ca nu conteaza cine guverneaza sau are puterea, noi suntem exact ca in povestea aia „pleaca ai nostrii vin ai vostrii, noi ramanem tot ca prostii”. Asa ca si concluzie…nu conteaza pnl sau psd este aceeasi porcarie, noi cu noi si ei cu ei

  8. am scapat de porcii din psd si am dat peste alti fomisti mincinosi, promit marea cu sarea pana se vad alesi dupa care or sa ne puna pielea pe bat! greu blestem pe capul nostru sa fim condusi de tot soiul de excroci romanesti, ne-ar trebui un guvern strain ca sa putem da inainte, istoria a demonstrat-o!

  9. Așa e când votează toate panaramele din cârciumi și toate ,, pușcăriile ” analfabete. Fără liceu și cei cu cazier NU AR TREBUI SĂ AI DREPT DE VOT!! Ca-n SUA, nu așa e în democrație? Cum e să te conducă o,, viorica-vasilica”, a văzut o țară. Mă rog, cei care au ochi să vadă…
    Deci: fără pensii speciale, fără cumul de pensie cu salariu la stat, RĂSPUNDEREA MAGISTRATILOR(speciali), un număr NORMAL LA CAP de SERVICII SECRETE și angajații lor, EDUCAȚIE ȘI Sport,….. și nu în ultimul rând MUNCĂ INCLUSIV ÎN PUȘCĂRII. Altfel…. VORBE GOALE-N VÂNT….