G4Media.ro

SURSE: O treime din membrii USR au votat în trei zile la…

SURSE: O treime din membrii USR au votat în trei zile la referendumul intern pentru poziționarea ideologică a partidului. Care sunt organizațiile fruntașe și care sunt cele codașe la vot

Marți dimineață, după trei zile de vot, aproximativ 7.000 de membri USR din total de peste 21.000 și-a exprimat opțiunea în referendumul intern declașat de Dan Barna, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Referendumul se încheie sâmbăta viitoare și, pentru a fi validat, e nevoie să voteze jumătate plus unul dintre membrii partidului.

Organizațiile fruntașe la vot sunt Arad, sectoarele 1 și 2 din București, Ialomița și Maramureș, în timp ce printre organizațiile cu prezență scăzută se numără Iași, Caraș, Bihor, Sectorul 6 și Botoșani, potrivit surselor citate. Organizațiile codașe sunt conduse de lideri locali care se opun planului lui Dan Barna de a poziționa partidul pe centru-dreapta.

Barna a anunțat membrii partidului în 17 decembrie, imediat după alegerile prezidențiale, că declașează un referendum intern pentru ca membrii să decidă privind poziționarea doctrinară a partidului.

Întrebarea la care răspund membrii USR:

”Sunteți de acord ca USR să asume o poziție doctrinară de centru – dreapta modern?”
Răspuns: Da / Nu”

Documentul programatic prin care echipa Dan Barna vrea să câștige referendumul intern de poziționare a USR ca partid de centru-dreapta se numește ”România modernă. Reforma cinstită” și conține cele 5 mari principii de guvernare, precum și un plan de acțiune în viitorul imediat, însoțit de 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR.

În documentul programatic al echipei lui Dan Barna, dat publicității pe 10 ianuarie, se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.

Documentul explică opțiunea de centru-dreapta: ”De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei. De ce modern? Pentru că este 2020. Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile”.

”Doctrina USR centru-dreapta modern este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților”, se mai arată în document.

Cele 5 principii de guvernare din documentul programatic:

Libertatea individului este fundamentală
Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii
Modernizare liberală cu puterea comunităților
Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne
Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România

Planul de acțiune în patru pași prevede că, după eventuala adoptare a doctrinei de centru dreapta prin referendum, USR ”va face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Personal cred ca pozitionarea pe centru-dreapta este o greseala strategica fudamentala. USR impreuna cu PLUS au potentialul sa re-inveteze complet stanga in Romania, pe baze complet moderne si total rupte de trecutul comunist si chiar novator pentru Stanga Europeana. Toate principiile enuntate mai sus sunt corecte, dar nu vad de ce nu ar fi baza de plecarea pentru a dezvoltare o gandire super-moderna de Centru-Stanga, ceva care s-o rupa cu prostiile trecutului de pe partea stanga a spectrului Politic din toata Europa. O gandire bazata pe responsabilitate personala SI communitara, in sensul promovarii entreprenoriatului prin colaborare. Toate stelele sunt aliniate in UE si in Occident pentru aceasta posibilitate pentru USR, iar ei vor sa se inghesuie tot pe dreapta. Oare chiar atat de limitat este orizontul USR?

  • Si evident, asta ar scoate PSD din joc! Altfel, exact opusul se va intampla: PSD va ramane nu numai in viata dar va domina toata stanga din Romania, ceea ce va impiedica progresul Romaniei. Daca isi pune mintea, USR-PLUS pot scoate PSD din politica in maxim 2-3 cicluri electorale, iar nevoile „de stanga” ale electoratului, perfect legitime, de altfel, vor si si bine servite si respectate.

  • Da, și eu sunt de aceeași părere. Am mai scris eu pe aici că românul nu se da in vânt după politici liberale, că avem nevoie de un stat puternic, cu investiți în Energie, Comunicații, Transport, etc. Sistemul de sănătate de stat sa fie pus la punct. Sa separam apele între privat și stat măcar în sănătate și educație. De altfel așa prevede și constituția.

  • promovarea entreprenoriatului este o politica de dreapta
   stanga doar taxeaza entreprenori

  • Stane, entreprenoriatul este mai mult decat ce crezi tu. De exemplu exista si „entreprenoriat social”. Exemple? Toate ONG-urile. Ba exista si starup-uri infiintate pentru scopuri pur sociale, de exemplu decontaminarea unor ecosysteme etc. In plus exista mai multe tipuri de antreprenor – unul dintre ele este mission-driven, si scopul este acela de a face lumea asta „a better place”. Nu toti entreprenorii sunt motivati de bani, de altfel doar o minoritate dintre ei sunt motivati de bani. Multi devin antreprenori pentru ca fie n-au alta solutie, fie ca asta este calea optima (in viziunea lor) pentru atingerea unui anumit scop.

   Foloseste creierul, stimabile!
   Nu exista nicio incompatibilitate intre entreprenoriat si gandirea de stanga. Doar in mintile inghetate ale comunistilor exista aceasta contradictie.
   Eu vorbesc de o stanga NOUA, MODERNA, nu de vechea stanga. Am spus deja asta.

  • USR are acum la conducere in special oameni liberali, iar liberalismul este asociat in general cu centru-dreapta, prin urmare nu poate fi de stanga cand multi oameni din USR sunt de dreapta. Iar Romania are nevoie disperata de un partid liberal – ca PNL-ul nu e liberal, ci conservator, deci se potriveste foarte bine in peisaj directia aleasa de conducerea USR. Restul e doar marketing.

 2. Cum este vremea in Aruba, melcilor?

  https://youtu.be/FLhH3MnE1O8

 3. Cred că , de fapt, este un vot impotriva inghitirii unui partid de către un partidulet, cu miză concentrării puterii in noul partid la gruparea Ciolos-Ghinea-Clotilde.
  Pe de alta parte, de pe la PNL /PSD nu publicati consultarile interne, câți dintre membrii au fost de acord cu o anumită direcție a acestor partide? ..
  Să vedem si noi cat de activi sunt cei 500 000 membri PSD sau 300 000 de mii PNL, doi mastodonti? Sau aceste consultări interne nu exista?:)))

 4. Bună seara! STAN care ești „entrprenor”,ai văzut ca astăzi tocmai ce au dat liberalii cuantum de amenda pentru antifrauda de 2,3 milioane lei/inspector deci,dacă îți vin 2 ,ai pus-o!!!Iar din acești bani le revin 15% ca prima!!!Dragule,în această situație mulți „entrprenori”cum le spui tu,vor închide. Concluzia:pa salarii,pa pensii,pa alocații. Nu este nimeni obligat sa riște afacerea de dragul liberalilor! !!Pentru ca acești inspectori nu caută frauda acolo unde este,de regula o creează! Sunt un fel de DNA dar,pe economie!!!De aceea dispar micii întreprinzători și rezista doar multinaționalele! !!Sper ca vei fi MULȚUMIT! !!!!

 5. Am votat usr in 2019.
  Dar, sa piarda barna rusinos intrarea in turul 2 la prezidentiale, sa nu demisioneze, cum ar fi facut-o un individ integru, ci sa ceara votul boborului usr-ist, ca o canalie, iar boborul usr-ist batut in cap sa-l reconfirme in functie din motive imbecile, cum ar fi cel cf caruia treb’e sa fim uniti, etc, asta inseamna ca ajungi cu intentia de vot la nivelul comitetului de bloc.
  Nu mai votez pe tantalaii astia in veci! Sa-l reconfirme pe pastrama ala al lor, cat vor! O sa ajunga la 1%.

  • Da’ de ce sa demisioneze? Nu e vina lui ca nu a ajuns în turul 2, e vina poporului care pe de-o parte votează psd pe de alta parte sta acasă…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.