G4Media.ro

BREAKING Decizie importantă pentru România. Propunerea Comisiei privind ”taxonomia verde” a trecut…

BREAKING Decizie importantă pentru România. Propunerea Comisiei privind ”taxonomia verde” a trecut la de Parlamentul European: Gazul natural și centralele nucleare sunt considerate ”verzi” și vor putea primi finanțări din fonduri europene

UPDATE 13.00 Propunerea Comisiei Europene privind ”taxonomia verde” a trecut, miercuri, în Parlamentul European, cu câteva zeci de voturi diferență. Obiecțiile formulate de comisii împotriva propunerii Comisiei nu au întrunit numărul necesar de voturi, minim 353. Obiecțiile au primit doar 278 de voturi pentru și 328 de voturi împotrivă, pe un fundal de dezbateri tensionate în plenul legislativului european reunit la Strasbourg.

Votul Parlamentului este decisiv, întrucât are drept de co-decizie în chestiunea taxonomiei. Dacă propunerea Comisiei ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.

Știrea inițială

Propunerea Comisiei Europene ca gazul natural și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde iar proiectele de investiții în aceste domenii să poată fi finanțată din fonduri europene va trece la limită, cu câteva zeci de voturi în plus față de obiecțiile la ”taxonomia verde”, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlamentul European.

Principalul oponent este grupul socialiștilor și verzii din Parlamentul European, însă delegația de europarlamentari români din PSD va vota în favoarea propunerii comisiei, la fel bulgarii și finlandezii deoarece interesul României este să poată finanța proiectele pe gaz și nuclear. Inclusiv Societatea Națională Nuclearelectrica a făcut lobby în Parlamentul European în favoarea propunerii Comisiei, prin Ana Birchall, care este reprezentant Special pentru Proiecte Strategice si Relatii Internationale al companiei.

”S-au mai întors câțiva împotriva actului delegat (propunerea Comisiei). Sătptămâna trecută se estimau circa 290 – 310 voturi din cele 353 de voturi necesare pentru ca propunerea Comisiei să pice, dar acum rezultatul poate fi chiar mai strâns”, a declarat, miercuri dimineața, un europarlamentar român înainte de votul din plenul PE, programat să aibă loc la ora 12.00, ora locală (13, ora României).

Este un vot crucial pentru România și alte state care se bazează pe gaze naturale și pe energie nucleară, întrucât Parlamentul European are drept de co-decizie în această chestiune. Cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de grupul socialist sau de Renew Europe susține propunerea Comisiei Europene.

Înaintea votului crucial de miercuri, câteva zeci de militanți ecologiști și alte grupări de stânga protestau în fața clădirii Parlamentului European de la Strasbourg împotriva includerii gazului și centralelor nucleare în categoria energiilor verzi. Unii dintre ei afișau simbolurile Ucrainei, sugerând că investițiile în rețelele de gaz natural ajuta Rusia, în detrimentul Ucrainei.

Corespondență de la Strasbourg

Sursa: G4Media.ro

Context

Comisiile PE pentru afaceri economice (ECON) şi respectiv Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) au votat pe 14 iunie împotriva proiectului Comisiei. Acesta va face prin urmare miercuri obiectul unui vot în sesiune plenară al cărui rezultat se anunţă incert.

Războiul din Ucraina, care a pus în lumină pericolul dependenţei de gazul rusesc, a întărit ostilitatea anumitor aleşi.

O majoritate absolută de 353 de voturi este necesară pentru a bloca textul Comisiei. Eurodeputaţii din stânga radicală, social-democraţii şi Verzii vor vota împotrivă cu o largă majoritate. Liberalii şi dreapta, deşi divizaţi, ar trebui totuşi să întrunească majoritatea necesară pentru adoptarea textului.

Regulamentul privind ”taxonomia verde” (criteriile de clasificare a unui proiect drept ”verde”) introduce un standard comun al UE pentru clasificarea finanțării ecologice.

Acesta stabilește criterii pentru a evalua dacă o activitate economică este sustenabilă din punct de vedere ecologic, pentru a
stabili gradul de durabilitate al unei investiții. Scopul este de a îmbunătăți transparența și de a sprijini piața investițiilor sustenabile în Europa.

Conform taxonomiei, o activitate economică care face parte dintr-o investiție comercializată ca fiind durabilă ar trebui să contribuie în mod substanțial la unul sau mai multe dintre următoarele obiective: atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la schimbările climatice, protecția apei, economia circulară, prevenirea poluării și protecția ecosistemelor.

Pentru a fi clasificată ca fiind ecologică, activitatea trebuie, în același timp, să îndeplinească și condiția de „a nu produce daune semnificative”

De exemplu, o investiție care este bună pentru pentru climă nu poate cauza în același timp probleme semnificative în ceea ce privește poluarea sau deșeurile. Comisia este responsabilă de specificarea criteriilor tehnice de selecție calitative și cantitative.
pentru fiecare activitate economică prin intermediul unor acte delegate, pe baza criteriilor generale din regulament.

Acest proiect de act delegat include în taxonomie producția de energie din energie nucleară și gaze fosile. Ambele s-ar califica drept ecologice, în anumite condiții, și ar aparține subcategoriei de activități tranzitorii [articolul 10 alineatul (2) din Regulamentul privind taxonomia].

În conformitate cu actul de bază, o activitate tranzitorie nu intră ca atare în categoria generală a investițiilor verzi, dar aceasta
se califică drept durabilă pe motiv că „sprijină tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic în concordanță cu o cale de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 ⁰C …, inclusiv prin eliminarea treptată a emisiilor de gaze cu efect de seră”.

Corespondentă de la Strasbourg

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Protestatarii sunt complet rupti de realitate. Toate trilioanele investite in ECO COCO au scazut emisiile de CO2 cu doar 3%. Interesati-va cat au scazut datorita gazului …

 2. S-au bashit in lift, daca vor sa ne sacrifice pe altarul frigului iarna viitoare.
  Ecologia fara sanatate si bunastare este o aberatie, ea trebuie sa foloseasca omului, nu sa fie impotriva lui, producand boala si saracie.
  Avem nevoi de energie ieftina, ca nu traim toti in zone tropicale!

  • Vecina mea a vrut sa salveze planeta, nu prea pornea centrala pe gaz ca sa nu polueze din cauza ca gazul s-a scumpit foarte mult. A murit asta iarna cu dubla pneumonie.

  • deci nu voia sa polueze ca e gazul scump??? care e legatura???
   si oricum poluarea aia nu iti intra tie in casa. e ca si cum ai zice ca nu vrei sa te polueze masinile…dar te plimbi pe afara

  • Inflația creată de ei își arată colții,români la pidure adunarea la cules de lemne,că românul e frate cu codrul.Merg și sobe cu chirpici.

 3. Care roman voteaza impotriva Romaniei? Spuneti-ne si noua ca sa stim.

  • Ca de obicei, USR.

  • Toti eurodeputatii romani au votat in favoarea Taxonomiei, inclusiv USR si PSD, opunandu-se pozitiei grupului politic european din care faceau parte.

  • zise fanul partidului care nu stia cum sa mai faca sa scoata aurul de la rosia montana, incercand sa reverseze decizia UE pe tema asta.
   cand te cheama gogu…uite asa minti.

  • Neomarxistii.

  • In mod sigur USR , si PNL uneori .

 4. activistii taxidermiei verzi.

 5. De fapt, Taxonomia pentru finantari verzi nu are legatura directa cu fondurile europene. Este o schema voluntara, care poate fi folosita de finantatori (banci, fonduri de investitii) pentru a eticheta o parte din investitii ca fiind verzi. In plus, regulamentul adoptat azi propune ca energia nucleara si gazele naturale sa fie etichetate ca activitati de tranzitie si nu energie verde. Daca se citesc criteriile cu atentie, chiar si centralele pe gaze naturale etichetate ca „verzi” vor trebui sa foloseasca gaze regenerabile pana in 2035. Deci nu-i deloc greenwashing..
  Dar intr-adevar este un subiect adus in dezbatere publica in mod artificial de ONG-uri.

 6. Complet deconectati de realitate, continuati sa aberati. V-am mai zis, candva voi face Careul, sa ne cunoastem mai bine …