G4Media.ro

Suprafața maximă anuală a gheții marine din Antarctica nu a fost niciodată…

Sursa foto: Unsplash / Jennifer Latuperisa-Andresen

Suprafața maximă anuală a gheții marine din Antarctica nu a fost niciodată atât de mică

Banchiza antarctică a atins suprafața maximă a anului și nu a fost niciodată atât de mică de când au început studiile științifice, a anunțat luni, 25 septembrie, observatorul american de referință, citat de Le Figaro.

Banchiza Antarcticii se topește vara și se reface iarna. Această iarnă se încheie în prezent în emisfera sudică. La 10 septembrie, „gheața marină din Antarctica a atins o întindere maximă anuală de 16,96 milioane de km²”, a scris Centrul Național de Date despre Zăpadă și Gheață (NSIDC). „Acesta este de departe cel mai mic maxim pentru banchiză din înregistrările din perioada 1979-2023”. Întinderea maximă atinsă în acest an este cu 1,03 milioane de km² mai mică decât recordul anterior, aproape de două ori mai mare decât Franța.

În februarie, în plină vară australă, banchiza antarctică a atins cel mai scăzut nivel, cu o întindere minimă de 1,79 milioane de kilometri pătrați – o topire record – potrivit NSIDC. Ulterior, banchiza s-a reformat într-un ritm neobișnuit de lent, în ciuda debutului iernii. În Arctica, unde vara se apropie de sfârșit, banchiza a atins, de asemenea, cea mai mică întindere a anului, de 4,23 milioane de km², a anunțat NSIDC. Aceasta este a șasea cea mai scăzută din 45 de ani de date. Timp de mai multe decenii, banchiza din Antarctica a rămas stabilă, ba chiar s-a extins ușor. Dar „începând din august 2016, tendința de extindere a gheții marine din Antarctica a luat o turnură descendentă bruscă, pentru aproape fiecare lună” a anului, explică NSIDC.

Fără impact imediat asupra nivelului mării

Această explicație face obiectul unor numeroase dezbateri în rândul oamenilor de știință, care sunt reticenți în a stabili o legătură oficială cu încălzirea globală, având în vedere dificultățile pe care modelele climatice le-au avut în trecut în a prevedea schimbările din banchiza antarctică. Dar această tendință din 2016 pare să fie acum „legată de încălzirea stratului superior al oceanului”, scrie observatorul american. „Există îngrijorarea că acesta ar putea fi începutul unei tendințe pe termen lung de scădere a gheții marine din Antarctica, în condițiile în care oceanele se încălzesc la nivel global”.

Topirea banchizei nu are un impact imediat asupra nivelului mării, deoarece aceasta se formează prin înghețarea apei sărate aflate deja în ocean. Însă banchiza albă reflectă mai multe raze solare decât oceanul mai întunecat, astfel încât pierderea ei exacerbează încălzirea globală. De asemenea, pierderea banchizei expune coasta Antarcticii la mai multe valuri, ceea ce ar putea destabiliza calota de gheață, care este formată din apă dulce. Topirea acesteia ar provoca o creștere catastrofală a nivelului mării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce-mi pasa, pot sa fac gheata în frigider.
    Vai de copiii noștri.

  2. Cred ca peste vreo cinci ani se va afirma acelasi lucru. Traim momente unice,spectaculoase. Nu putem remedia nimic.