G4Media.ro

Suedia vrea să permită poliţiei să folosească recunoaşterea facială în timp real…

Sursa foto: Unsplash / Levi Meir Clancy

Suedia vrea să permită poliţiei să folosească recunoaşterea facială în timp real de la camerele de supraveghere din spaţiile publice

Guvernul suedez a anunţat luni că doreşte să permită poliţiei să utilizeze programul de recunoaştere facială în timp real de la camerele de supraveghere din spaţiile publice pentru a identifica suspecţii în cazul anumitor infracţiuni, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Acest anunţ se înscrie în prelungirea legislaţiei adoptate recent de cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene pentru a reglementa sistemele de inteligenţă artificială (IA).

Reglementarea europeană interzice „utilizarea identificării biometrice la distanţă în timp real în spaţii publice”, dar cu excepţii pentru suspecţii de anumite infracţiuni sau în caz de ameninţare teroristă.

Guvernul suedez a cerut în decembrie o anchetă privind extinderea recurgerii la camerele de supraveghere, în special pentru utilizarea recunoaşterii faciale.

Suedia a dorit această anchetă, de o durată neobişnuit de scurtă de şase luni, pentru că ţara are nevoie să avanseze „considerabil” în utilizarea camerelor de supraveghere în lupta împotriva criminalităţii, a explicat ministrul justiţiei Gunnar Strommer într-o conferinţă de presă.

Concluziile acesteia au fost prezentate luni.

„Recunoaşterea facială în timp real în locuri publice ar trebui să fie autorizată pentru a combate criminalitatea în măsura în care reglementările UE cu privire la IA o permite”, a declarat presei Kazimir Aberg, care a condus respectiva anchetă.

Textul european permite utilizarea acesteia pentru prevenirea unei ameninţări teroriste sau în scopul căutării ţintite a victimelor.

Aceasta poate fi utilizată, de asemenea, pentru a localiza suspecţi în cazuri de terorism, viol, atingere gravă adusă persoanelor, trafic de fiinţe umane etc.

Aberg consideră că această tehnologie ar trebui să fie permisă doar pentru infracţiuni care se pedepsesc cu cel puţin patru ani de închisoare şi după emiterea unei permisiuni din partea unei autorităţi judiciare.

Această tehnologie ar trebui să fie utilizată doar pentru acte specifice de anchetă şi nu ca măsură preventivă, a adăugat el.

Ministrul suedez a salutat această propunere, pe care a calificat-o drept una completă, şi a indicat că guvernul va preciza detaliile planului său, fără a oferi însă un calendar.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Deci, la momentul T0, Suedia era o tara linistita si prospera, cu o democratie model in care nici macar u se punea problema ca guvernul sa faca politie pe fata (in sensul propriu si figurat 🙂 ).
    Apoi au primit niste migranti violenti si neintegrabili cu inclinatii spre terorism care au profitat in sensul cel mai rau al cuvantului de deschiderea sudezilor iar acuma TOTI suedezii trebuie urmariti pe strada, poate si pe net, la munca si in toalete. Acestea sunt beneficiile nete ale multiculturalismului si fricii de a-i expulza in masa pe cei care merita asta, la fel cum in masa au fost primiti.

    • Dacă nu-ți convine urmărirea de către camere spune-i lui Putin să nu te urmărească! In UE decide fiecare ce vrea!