G4Media.ro

Suedia intensifică patrulările pe insula Gotland, din Marea Baltică, pe fondul tensiunilor…

Suedia intensifică patrulările pe insula Gotland, din Marea Baltică, pe fondul tensiunilor din Rusia

Armata suedeză a anunțat joi că își intensifică activitățile pe insula Gotland din Marea Baltică, pe fondul tensiunilor crescute dintre NATO și Rusia și a desfășurării recente de ambarcațiuni în această mare, scrie Reuters.

Moscova a speriat Occidentul prin masarea de trupe în apropierea Ucrainei, stârnind temeri că are în vedere invadarea. Moscova neagă orice astfel de plan, spunând că poate desfășura forțe pe teritoriul său oricum dorește.

Gotland, cea mai mare insulă a Suediei, extrem de importantă din punct de vedere strategic aflându-se la aproximativ 330 de kilometri (205 mile) de Kaliningrad, sediul Flotei Baltice a Rusiei. În această insulă, în anul 2019, Suedia a activat și un sistem modern de apărare antirachetă sol-aer.

Generalul locotenent Michael Claesson, șeful operațiunilor comune din cadrul Forțelor Armate Suedeze, a declarat pentru Reuters că, de joi, trupele patrulează portul și aeroportul din Visby, principalul oraș din Gotland.

Suedia nu este membră NATO, dar are legături strânse cu Alianța Atlantică și și-a întărit forțele armate după decenii de neglijare.

Claesson a spus că acțiunile militare dinGotland au fost provocate de apariția navelor rusești, care au intrat în Marea Baltică în această săptămână, acțiuni care au urmat după ani de deteriorare a condițiilor de securitate, inclusiv în imediata vecinătate geografică a Suediei.

„Evoluțiile recente în materie de securitate și tensiunile la nivel de politică de securitate nu au schimbat această imagine, ci mai degrabă o întăresc”, a spus el, adăugând că forțele armate au observat recent o extindere a capacității ofensive externe în apropierea Suediei. ”Navele rusești de debarcare sunt un exemplu de astfel de capacitate ofensivă. Au trecut prin strâmtoarea Marea Centura (a Danemarcei) și au continuat în Marea Baltică”, a precizat el.

Claesson a spus că forțele armate iau măsuri și în alte părți ale Suediei, ca răspuns la recentele mișcări ale Rusiei, dar a refuzat să comenteze mai multe detalii.

Comandantul militar superior al Suediei a declarat săptămâna trecută că strategia de securitate a Suediei ar fi complet subminată dacă NATO ar fi de acord să se abțină de la extinderea în continuare și să-și limiteze o parte din activitatea în Europa, așa cum a cerut Rusia.

Sursa foto: Google Maps

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter