G4Media.ro

SUA returnează Mexicului artefacte culturale, printre care o vază mayaşă cumpărată dintr-un…

Captura X, INAH

SUA returnează Mexicului artefacte culturale, printre care o vază mayaşă cumpărată dintr-un magazin cu 4 dolari

Guvernul mexican urmează să primească înapoi 20 de artefacte culturale străvechi, găsite în Statele Unite, printre acestea numărându-se o vază mayaşă, cu o vechime de peste 1.000 de ani, cumpărată cu aproximativ 4 dolari dintr-un magazin de vechituri din zona Washington, transmite vineri agenția Reuters, citată de Agerpres.

Institutul de antichităţi din Mexic (INAH) a anunţat joi, într-un comunicat, restituirea artefactelor, printre care se numără, de asemenea, farfurii cu o vechime de câteva secole, boluri, precum şi sculpturi aparţinând culturilor aztecă, totonacă şi teotihuacană.

Artefactele urmează să fie restituite Mexicului în următoarele zile.

Vasul mayaş, alb-roşiatic, a stârnit un interes deosebit. Potrivit unui reportaj televizat, difuzat luni de un post local din Washington, o locuitoare din zonă, Anna Lee Dozier, a cumpărat vaza mayaşă cu 3,99 dolari de la un magazin cu vechituri din apropiere, în urmă cu aproximativ cinci ani.

Realizat cel mai probabil în perioada apogeului civilizaţiei mayaşe, între anii 200-800, potrivit INAH, obiectul, aflat în stare bună de conservare, este un vas policrom, împodobit cu glife şi siluete care gesticulează, redate din profil.

Marile oraşe mayaşe s-au dezvoltat începând cu aproximativ 3.000 de ani în urmă, într-o vastă regiune în care se află în prezent sudul Mexicului şi alte naţiuni din America Centrală, în timpul unei perioade marcată de realizări umane majore în matematică, astronomie şi artă.

La începutul acestui an, în urma unei călătorii în Ciudad de Mexico, Dozier a anunţat ambasada Statelor Unite din Mexic că s-ar putea să deţină un artefact real şi nu replica pe care crezuse iniţial că a achiziţionat-o.

Ulterior, Dozier a predat vasul oficialilor mexicani la Washington. Ea a declarat pentru postul local de televiziune că, în opinia sa, obiectul istoric ar trebui să revină în ţara de origine.

Ea şi-a exprimat, de asemenea, uşurarea că artefactul antic nu mai se mai afla în pericol în casa sa, unde locuieşte împreună cu cei doi băieţi ai săi. „Eram împietrită la gândul că după 2.000 de ani eu voi fi cea care-l va distruge!”, a declarat Dozier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...