G4Media.ro

SUA, mişcări strategice în regiune: colaborarea cu Turcia se răceşte rapid, Grecia…

SUA, mişcări strategice în regiune: colaborarea cu Turcia se răceşte rapid, Grecia devine alternativa pentru bazele militare americane

Incidentele repetate în relaţiile bilaterale, apropierea Ankarei de Moscova şi ambiţiile politice ale preşedintelui Erdogan determină SUA să-şi facă planuri pentru abandonarea Turciei şi mutarea interesului militar spre Grecia, scrie unul dintre cele mai site-uri de ştiri din Grecia, In.gr, preluat de Rador.

Analiza In.gr:

Scena unei ciocniri diplomatice se construieşte zilnic între aliaţii de altădată, Turcia şi SUA. Un conflict care, dacă ar lua proporţii, va schimba multe, după cum se preconizează, pe harta geopolitică a regiunii şi va provoca reaşezări serioase care vor influenţa semnificativ Grecia.

Apropierea vădită a lui Tayyip Erdogan de Moscova, distanţarea treptată a Turciei de Occident prin provocări continue lansate la adresa Greciei, a Ciprului, dar şi a Europei, evoluţiile din criza siriană, dar şi peisajul tulbure dominant în Turcia după lovitura de stat creează noi date. La distanţarea serioasă între punctele de vedere ale Ankarei şi Washingtonului mai trebuie adăugată şi opoziţia vehementă a americanilor faţă de extrădarea duşmanului lui Erdogan, F. Gülen, care s-a autoexilat în SUA de ani buni.

Imediat după declaraţiile lui Erdogan şi ale lui Putin cu privire la alianţa pentru construirea centralei nucleare de la Akkuyu şi după relatările cu privire la achiziţionarea de către Turcia a unor rachete ruseşti S-400, Washingtonul a transmis din nou un mesaj Ankarei. În esenţă, a avertizat-o că o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice nu trebuie să cumpere rachete din Rusia pentru că, în acest caz, vor exista probleme şi complicaţii în privinţa achiziţionării de F-35.

Aplicarea acordului pentru achiziţionarea unor baterii de rachetă sol-aer S-400 de către Turcia reprezintă o prioritate, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. „Prioritatea în colaborarea (Rusia-Turcia) în domeniul industriei militare este aplicarea acordului cu privire la livrarea sistemelor de rachete S-400 Triumf”, a subliniat Putin la o întâlnire a Consiliului de Colaborare Rusia- Turcia în capitala turcă, Ankara. Preşedintele rus a adăugat că perspectivele de a fi livrate şi alte produse avansate ruseşti de apărare vor fi discutate în detaliu la o întâlnire a comisiei interguvernamentale de specialitate. În luna decembrie, Turcia şi Rusia au semnat un acord prin care Moscova va livra Ankarei baterii de rachetă sol-aer S-400, definitivând un acord care adânceşte relaţiile militare dintre Turcia şi Kremlin.

Şi ca şi cum nu era de ajuns, informaţiile transmise ieri de agenţia Anadolu au înrăutăţit situaţia. Concret, a fost transmisă ştirea că americanii creează noi baze în regiune Manbij, la graniţa dintre Turcia şi Siria, acolo unde se află luptători kurzi pe care vrea să-i atace Erdogan. Americanii extind un punct de observaţie în satul Dadat pentru a construi o bază la nord de Manbij, conform unor informaţii „din surse locale demne de încredere”, citate de Anadolu. Materialele de construcţie şi echipamentul greu au fost deja transportate la sud-est de satul respectiv, spune agenţia turcă. Cealaltă bază, potrivit turcilor, se construieşte a patru kilometri de prima linie, la sud de Dadat. În paralel, Anadolu relatează că SUA au trimis duminică întăriri în regiunea Manbij, vorbind despre o reacţie a americanilor la „o posibilă operaţiune antiteroristă” condusă de Turcia. Acest lucru este perceput de turci ca mesaj din partea americanilor că nu au de gând să abandoneze regiunea.

Între timp, conform unui articol al ziarului Ta Nea, americanii îşi mută baza de la Incirlik. Avioane mari au transportat deja containere cu sisteme de armament aflate la baza de importanţă strategică (până astăzi) din Turcia. Potrivit articolului respectiv, americanii doresc să-şi dezvolte relaţiile cu Grecia printr-o serie de acţiuni, cum ar fi mutarea unei părţi din baza de la Incirlik în Grecia.

De asemenea, americanii sunt interesaţi de patru baze în Grecia:
– Extinderea acordului pentru baza de la Souda (una dintre bazele americane cele mai organice din Mediterana).
– Mutarea aeronavelor fără echipaj, de tip drone (care staţionează la baza de la Incirlik la Comandamentul Aviaţiei Tactice – ATA de la Larisa)
– Renovarea amplasamentelor folosite în trecut pentru depozitarea armelor nucleare la baza navală de la Andravida. Lucrările de renovare au început deja.
– Crearea unei baze de elicoptere la Alexandroupoli.

Nota redacţiei: Analiza In.gr susţine că printre mişcările SUA s-ar fi numărat şi mutarea focoaselor nucleare de la baza din Incirlik (Turcia) într-o bază din România. G4Media.ro a verificat informaţia din mai multe surse oficiale, care au dezminţit-o categoric.

Foto: Avioanele aliaţilor NATO la baza greacă Andravida / US Air Forces

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. Problema este că Turcia controlează intrarea în Marea Neagă, iar acest avantaj strategic nu poate fi transferat Greciei.

  • Cand comandantii armatei vor trebui sa aleaga intre a pierde portiunea continentala Europeana a Turciei si a pierde pe Erdogan , sa vezi lovitura de stat reusita in Turcia….sau recucerirea Constantinopolului de crestini….

 2. Mda, ne mutam din Turcia care face ochi dulci Rusiei in singura tara europeana in care a izbucnit un razboi civil din cauza ca n-au fost si ei incalecati de sovietici. Halal solutie.

 3. Pai daca i-a plasat mama grecilor la Marea Mediterana ce sa faci acum?
  Turcia era buna a acoperea Mediterana, Neagra si Nordul Orientului Mijlociu. S-a stricat caruta, asta e, trebuie gasite alte solutii… iar urmatoarea buna e Grecia.
  Daca turcului i s-a urat cu binele si l-a ales pe Erdogan… fost condamnat penal si cu inchisoare la activ, asta e, asa ii place lui. Turcu a ales, turcu trage… aviz amatorilor de la noi cu penalii nostri.
  Lasa-l pe turc sa se iubeasca cu rusu daca asa a fost pacalit… desi conform istoriei asta e preludiu de viol in toata regula.

 4. Erdogan prea mult sta legat de tron, el trebuia sa lase pe altcineva la cirma tarii inca cu vreo 10 ani in urma, deja Erdogan se crede tsar ca si putin, ambii vor conduce tara pina la capat. asa e cind la cirma sunt dictatori, duc tara in prapastie si nici nu-si dau seama.

 5. Referitor la posibila mutare a focoaselor nucleare de la Incirlik in Romania nimeni nu ar adeveri asa ceva nici sub protectia anonimatului . Dar :
  – retragerea focoaselor nucleare de la Incirlik a fost conditia pusa pana in ultimele momente de Uniunea Sovietica pentru retragerea rachetelor sale din Cuba in 62 ;
  -instigarea lui Erdogan impotriva euroatlanticilor prin lovitura de stat esuata ( nu m-ar mira sa fie o maskirovka )+contractele cu Rusia ( S400 + centrala atomo + conductele de gaz,petrol) dovedesc insistenta Rusiei pe subiectul Incirlik ;
  – nici USA nu sta in espectativa mai ales ca nu uita si nu iarta ce a patit in 62 .