G4Media.ro

SUA intenționează să ofere Republicii Moldova un pachet de asistență suplimentar de…

Republica Moldova a crescut prețurile la energia electrică furnizată consumatorilor casnici. Sursa/ANRE Moldova Facebook

SUA intenționează să ofere Republicii Moldova un pachet de asistență suplimentar de 300 de milioane de euro pentru domeniul energetic

SUA intenționează să ofere Republicii Moldova un pachet de asistență de 300 de milioane de euro pentru domeniul energetic, a anunțat Departamentul de Stat, joi, într-un comunicat.

„Statele Unite, în colaborare cu Congresul, intenționează, de asemenea, să pună la dispoziție o sumă suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru asistență în domeniul energiei în Republica Moldova pentru a răspunde nevoilor urgente create de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a consolida rezistența și securitatea energetică a Republicii Moldova, inclusiv încă 80 de milioane de dolari sub formă de sprijin bugetar pentru a face față costurilor energiei și energiei electrice”, precizează Washington.

Redăm mai jos comunicatul integral al Departamentului de Stat:

„La 15 martie 2023, la Chișinău a avut loc Dialogul Strategic Republica Moldova-SUA între Guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) și Guvernul Republicii Moldova (RM).  Evenimentul a inclus consultări politice conduse de viceprim-ministrul moldovean, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și de adjunctul principal al secretarului de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Dereck Hogan.

Statele Unite ale Americii și Republica Moldova au salutat progresele semnificative înregistrate în ceea ce privește prioritățile bilaterale de la ultimul Dialog Strategic de la Washington din aprilie 2022. Au remarcat evoluțiile în diverse domenii de cooperare, inclusiv reformele din sectorul justiției și anticorupție, drepturile omului, promovarea unui mediu media pluralist și a unor politici media care respectă drepturile pentru a contracara dezinformarea, diversificarea și reziliența energetică, modernizarea și transformarea apărării, protecția civilă, gestionarea frontierelor, securitatea cibernetică, combaterea amenințărilor transfrontaliere, combaterea traficului ilicit de arme și muniții, combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și a materialelor conexe, abordarea umană a nevoilor refugiaților și extinderea legăturilor interumane. Dialogul a subliniat, de asemenea, semnificația întâlnirii președintelui Sandu cu președintele Biden la Varșovia în februarie 2023 și a vizitei la Washington, D.C., în decembrie 2022, în aprofundarea și consolidarea cooperării bilaterale.

Statele Unite ale Americii și Republica Moldova au construit un parteneriat strategic și legături strânse de peste 30 de ani. Acest parteneriat s-a adâncit și mai mult pe măsură ce Moldova gestionează repercusiunile războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Statele Unite sunt alături de Moldova, sprijinind eforturile sale de reformă democratică și economică pe termen lung, precum și suveranitatea și integritatea sa teritorială. Cele două țări au abordat impactul economic, energetic, de securitate, de apărare și umanitar al războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra Moldovei. De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au pus la dispoziție aproape 320 de milioane de dolari în cadrul unei noi asistențe economice, de securitate și umanitare pentru a ajuta Moldova să gestioneze aceste efecte ale războiului, menținând în același timp progresele înregistrate în ceea ce privește agenda sa de reformă democratică și anticorupție și promovând creșterea economică. Această asistență include 30 de milioane de dolari sub formă de sprijin bugetar nerambursabil, debursat în decembrie 2022 pentru achiziția de energie electrică. Statele Unite, în colaborare cu Congresul, intenționează, de asemenea, să pună la dispoziție o sumă suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru asistență în domeniul energiei în Republica Moldova pentru a răspunde nevoilor urgente create de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a consolida rezistența și securitatea energetică a Republicii Moldova, inclusiv încă 80 de milioane de dolari sub formă de sprijin bugetar pentru a face față costurilor energiei și energiei electrice.

Statele Unite au salutat decizia Consiliului European din 23 iunie 2022 de a acorda Republicii Moldova statutul de candidat la UE. Statele Unite sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și punerea în aplicare a unei agende de reforme ambițioase, esențiale pentru avansarea spre acest obiectiv și în beneficiul poporului Republicii Moldova.

Delegațiile și-au concentrat discuțiile asupra consolidării cooperării pe o gamă largă de subiecte. Participanții au subliniat importanța creșterii integrității actorilor din sectorul justiției și a consolidării bunei guvernanțe în Moldova. Statele Unite au salutat rezultatul primei etape de verificare prealabilă a 28 de judecători pentru posturile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și eforturile Moldovei de a institui un cadru juridic pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, precum și adoptarea reformelor la codul electoral menite să sporească transparența în ceea ce privește finanțarea partidelor politice. Moldova și-a reafirmat angajamentul de a combate corupția, inclusiv recuperarea bunurilor infracționale. Moldova și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul continuu al Statelor Unite pentru aceste eforturi, precum și pentru desemnarea de către Departamentul Trezoreriei SUA a sancțiunilor din octombrie 2022 împotriva persoanelor și entităților implicate în corupția sistemică și în operațiunile de influență malignă ale Rusiei în Moldova. Sancțiunile au desemnat, de asemenea, agenți și instituții afiliate FSB-ului rusesc pentru interferența în alegerile din Moldova. Statele Unite s-au angajat să continue parteneriatul pentru a consolida instituțiile anticorupție din Moldova, inclusiv Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.

Statele Unite au salutat mai multe progrese în domeniul drepturilor omului, inclusiv amendamentele adoptate pentru consolidarea Biroului Ombudsmanului și a Consiliului antidiscriminare, adoptarea legislației privind combaterea infracțiunilor motivate de ură, adoptarea unor inspecții neanunțate ale muncii pentru a detecta și preveni traficul de persoane, progresul în punerea în aplicare a Planului de acțiune privind promovarea comemorării Holocaustului și a unei culturi a toleranței, precum și continuarea eforturilor de punere în aplicare a Convenției de la Istanbul. Statele Unite au mulțumit Moldovei pentru că și-a deschis porțile pentru refugiații care fug de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru adoptarea statutului de protecție temporară. Asistența americană pentru refugiații din Moldova și pentru moldovenii care i-au găzduit s-a ridicat la aproape 75 de milioane de dolari de la începutul războiului. În ceea ce privește sectorul mass-media, Statele Unite au discutat despre continuarea asistenței acordate Consiliului Audiovizualului din Moldova pentru a-i permite acestuia să își îndeplinească responsabilitățile importante, în timp ce Moldova s-a angajat să continue să urmărească un sistem fiabil de rating al televiziunilor din Moldova – un instrument important pentru a asigura o concurență loială în domeniul audiovizualului.

Publicitate electorală

Statele Unite și Republica Moldova au subliniat cooperarea în curs de desfășurare pentru a consolida securitatea frontierelor Republicii Moldova și pentru a aborda amenințările transfrontaliere și hibride care au crescut din cauza invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina vecină. Statele Unite au discutat despre continuarea sprijinului acordat Moldovei pentru reformarea și consolidarea capacității sectorului său de securitate și apărare, pe baza respectării neutralității constituționale a Moldovei. Ambele țări au subliniat necesitatea de a continua să consolideze cooperarea în domeniul securității cibernetice și al transformării digitale, de a consolida capacitățile de contracarare și de prevenire a criminalității cibernetice și a infracțiunilor conexe și de a pune în aplicare politici naționale de apărare cibernetică. Republica Moldova și-a exprimat aprecierea pentru cooperarea tehnică a Statelor Unite în vederea sprijinirii sistemelor criminalistice din Moldova și a creșterii capacității instituțiilor de aplicare a legii, evidențiind deschiderea unui nou Centru de recrutare și evaluare.

La 14 martie, în marja dialogului strategic, ministrul moldovean al apărării, Anatolie Nosatii, și asistentul adjunct al secretarului apărării al SUA, Laura Cooper, au semnat un concept bilateral care oferă un cadru pentru susținerea reformei instituționale și a consolidării și modernizării capacităților militare.

Statele Unite și Republica Moldova au recunoscut importanța colaborării în vederea construirii unei economii mai puternice și mai reziliente și a unui sector energetic diversificat ca măsuri-cheie pentru consolidarea securității naționale a Republicii Moldova, măsuri care vor fi promovate prin intermediul unei asistențe semnificative din partea SUA în domeniul dezvoltării economice și al energiei.

Delegația Republicii Moldova și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de USAID Moldova Energy Security Activity (MESA), inclusiv asistența tehnică pentru a ajuta Moldova să își îndeplinească angajamentele privind adoptarea politicilor energetice ale UE.  Ambele țări au recunoscut importanța continuării eforturilor de a investi în infrastructura energetică pentru a diversifica aprovizionarea cu energie a Moldovei pe termen lung și pentru a consolida rezistența acesteia la amenințările la adresa securității sale energetice. În plus, ambele țări împărtășesc o viziune comună asupra unei economii mai puternice și mai diversificate, o economie care să fie ferm ancorată într-un sector privat robust, cu relații comerciale externe în expansiune, susținute prin intermediul asociațiilor industriale specifice sectorului, îmbunătățirea calității și competitivității exporturilor moldovenești, accesul la soluții financiare și continuarea reformei și transparenței în materie de reglementare.

Recunoscând importanța legăturilor dintre poporul american și cel moldovean pentru relația bilaterală globală, Moldova și Statele Unite au organizat reuniunea inaugurală a Grupului de lucru pentru legături între popoare, axat pe schimburi, legături culturale și comunicări strategice. Cele două țări s-au angajat să se bazeze pe succesele schimburilor educaționale, culturale și profesionale existente și să încurajeze programe viitoare. Aceștia și-au exprimat entuziasmul cu privire la viitoarea revenire a voluntarilor Corpului Păcii în Moldova în 2023, menționând contribuțiile pozitive a peste 1 500 de voluntari în ultimii 30 de ani. Ambele țări intenționează să continue să lucreze la chestiunea comunicării strategice, iar Statele Unite s-au angajat să sprijine acest efort prin furnizarea de asistență practică și tehnică pentru Moldova.  În plus, Statele Unite intenționează să continue să sprijine eforturile Moldovei de modernizare și extindere a programelor de studii universitare pentru a contribui la crearea unei forțe de muncă moderne.  Republica Moldova și Statele Unite au remarcat valoarea parteneriatului solid dintre statul Carolina de Nord și Republica Moldova, inclusiv a conexiunilor recent extinse cu universitățile din Carolina de Nord.

Moldova și Statele Unite au lansat, de asemenea, o nouă Platformă a societății civile a dialogului strategic, care a inclus reprezentanți ai societății civile moldovenești împreună cu înalți oficiali moldoveni și americani.  Platforma a evidențiat importanța societății civile în parcursul european al Republicii Moldova și necesitatea consultării cu organizațiile neguvernamentale și din sectorul privat pentru a informa procesul de elaborare a politicilor.

Dialogul strategic a fost găzduit de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și a inclus reprezentanți interagenții și interministeriali din ambele guverne. La reuniune au participat înalți funcționari americani de la Departamentul de Stat, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, Departamentul Apărării și Corpul Păcii. Delegația moldovenească a inclus reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Administrației Președintelui Republicii Moldova, Cancelariei de Stat, Ministerului Justiției, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Energiei, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Finanțelor, Centrului Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Consiliul Audiovizualului, Agenția Servicii Publice, Agenția pentru Relații Interetnice, Serviciul Securitate Cibernetică și Tehnologia Informației și Serviciul de Informații și Securitate.

Ambele țări au exprimat un interes puternic pentru consolidarea în continuare a parteneriatului lor strategic bilateral prin intermediul activităților grupurilor de lucru ale Dialogului Strategic și s-au angajat să organizeze următoarea reuniune la nivel de lucru la Chișinău, Republica Moldova, în toamna anului 2023, în pregătirea următoarei sesiuni a Dialogului Strategic de la Washington din 2024”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👍🏻