G4Media.ro

SUA execută prima femeie transsexuală, pentru crimă

sursa foto: Facebook

SUA execută prima femeie transsexuală, pentru crimă

Statul Missouri a executat marți seara târziu o femeie transsexuală găsită vinovată de uciderea unei foste prietene cu mult înainte de a începe tranziția, în ceea ce se crede că este prima execuție a unei persoane care își manifestă în mod deschis transsexualitatea în SUA, scrie DW.

Amber McLaughlin, în vârstă de 49 de ani, a murit prin injecție letală în orașul Bonne Terre. Ea este prima persoană care este executată în SUA în acest an.

McLaughlin a fost condamnată în 2006 pentru uciderea fostei iubite Beverly Guenther, cu trei ani înainte. Guenther solicitase un ordin de restricție din cauza hărțuirii lui McLaughlin după ce relația lor s-a încheiat.

Cadavrul ei a fost aruncat lângă râul Mississippi. Femeia fusese violată și înjunghiată mortal cu un cuțit de bucătărie.

Deși juriul a găsit-o pe McLaughlin vinovată de crimă, a rămas în impas în ceea ce privește pedeapsa acesteia. Un judecător a folosit atunci legea unică din Missouri, care este disponibilă și în Indiana, permițând judecătorilor să pronunțe condamnări la moarte.

Sentința nu a fost executată însă ani de zile, deoarece avocații lui McLaughlin au cerut ca aceasta să fie comutată în închisoare pe viață, bazându-se pe faptul că nu un juriu a fost cel care a condamnat-o pe acuzată.

Cum a ajuns să fie executată?

În 2016, o instanță a dispus o nouă audiere pentru pronunțarea sentinței pentru McLaughlin. O curte de apel federală a restabilit pedeapsa cu moartea împotriva ei în 2021.

Guvernatorul republican Mike Parson a refuzat o cerere de clemență.

„McLaughlin a terorizat-o pe doamna Guenther în ultimii ani ai vieții sale, dar sperăm că familia și cei dragi ei pot avea în sfârșit puțină pace”, a declarat Parson într-o declarație scrisă după execuție.

În cerere au fost citate abuzurile pe care Mclaughlin le-ar fi suferit în copilărie din partea îngrijitorilor săi adoptivi și impactul acestora asupra sănătății sale mintale.

În cerere se spunea că aceasta a suferit de depresie și disforie de gen, disconfort pe care îl resimte o persoană atunci când genul care i-a fost atribuit la naștere intră în conflict cu identitatea sa sexuală. Ea ar fi încercat să se sinucidă în copilărie și la vârsta adultă.

McLaughlin și-a început tranziția sexuală în urmă cu trei ani, în timp ce se afla în închisoare. Cu toate acestea, ea nu a beneficiat de tratament hormonal și a rămas în secția pentru bărbați a culoarului morții din Missouri.

O bază de date de pe site-ul web al Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea, actualizată ultima dată în decembrie, nu arată nicio înregistrare anterioară a vreunei execuții de transsexuali de când pedeapsa cu moartea a fost restabilită la mijlocul anilor 1970. De asemenea, arată că doar 17 dintre cei executați de atunci au fost femei, dintr-un total de 1.558.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Execuțiile oamenilor sunt un barbarism in secolul 21.

  • Ba nu, este metoda de control in civilizatie. Vrei sa traiesti in comunitate iti asumi regulile.
   Daca vrei sa omori oameni risti sa fii si tu omorat la randul tau.

  • Ochi pentru ochi este un principiu medieval. You know better… ca si băloșitul de moaște la noi.
   Pușcărie pe viata fără posibilitatea eliberării – este o pedeapsa mult mai grea.

  • Pentru crime ar trebui toti executati, nu sa stea in puscarie pe banii statului . Nu e de iertat asa ceva .

  • Democratie inseamna si ca nu vrem sa platim taxe pentru niste oameni care nu dau 2 bani pe viata celorlalti.

  • Puscaria pe viata este lux, munca in folosul comunitatii pe viata este pedeapsa. Drumuri, constructii, agricultura, acolo trebuie pusi astia la munca.

 2. Femeie cu sau fara peleu?

 3. Este corect politic sa execuți o persoana de alt gen? Jntreb redacția g4.

  • cu… taiat
   asta era partea cea mai „importanta” a stirii

  • Este o statistica, dar Jay nu poate sa citeasca printre randuri, mai mult nu paote. Pe el si pe altii ca el ii doare doar daca omul avea pen*s sau nu, ca de obicei.