G4Media.ro

SUA evacuează circa 30 dintre cetăţenii lor din Haiti, ţară cuprinsă de…

sursa foto: captura video

SUA evacuează circa 30 dintre cetăţenii lor din Haiti, ţară cuprinsă de haos

Peste 30 de cetăţeni americani au fost evacuaţi din Haiti, care a fost cuprins de haos din cauza violenţelor bandelor, la bordul unui zbor charter închiriat de guvern şi au aterizat duminică în Florida, a anunţat Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Avionul a decolat din al doilea oraş ca mărime al ţării, Cap-Haitien, unde aeroportul este deschis „periodic”, conform Ambasadei SUA.

„Departamentul de Stat a facilitat plecarea în siguranţă din Cap-Haitien a peste 30 de cetăţeni americani aflaţi la bordul unui zbor charter al guvernului american”, a declarat duminică seară pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. „Pasagerii sunt acum în siguranţă în Miami, Florida, unde reprezentanţi ai guvernului american îi ajută cu paşii următori”, a adăugat el, transmite Agerpres.

Statele Unite au evacuat o parte din personalul ambasadei duminica trecută şi au întărit echipele responsabile de securitatea ambasadei.

Mai multe alte ţări şi Uniunea Europeană au evacuat, de asemenea, personalul diplomatic din cauza instabilităţii de pe insulă, în timp ce ONU şi-a retras la rândul său personalul neesenţial.

Pentru americanii rămaşi în Haiti, Departamentul de Stat „explorează opţiunile de a părăsi (capitala) Port-au-Prince şi îi va informa pe cetăţenii americani de îndată ce îi vom putea organiza în siguranţă”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Vom continua să ajutăm cetăţenii americani atât timp cât opţiunile comerciale rămân indisponibile şi mediul de securitate ne permite să facem acest lucru”, a adăugat el.

Port-au-Prince este de mai multe săptămâni scena unor violenţe între bande criminale, în timp ce haitienii aşteaptă înfiinţarea unui consiliu prezidenţial de tranziţie în urma anunţului demisiei controversatului prim-ministru Ariel Henry.

Publicitate electorală

Bandele controlează zone mari ale ţării, inclusiv 80% din capitală, şi sunt acuzate de numeroase abuzuri, între care crime, violuri şi răpiri pentru răscumpărare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Alta nebunie socialista…

    • Toate tarile socialist-comuniste, care au eliminat/distrus „capitalismul si imperialismul”, construiesc de mai bine de un secol socialismul… si tot construiesc, si tot construiesc…