G4Media.ro

SUA: „Durerea” unei politici monetare restrictive este necesară „pentru o perioadă de…

Foto: Wikipedia

SUA: „Durerea” unei politici monetare restrictive este necesară „pentru o perioadă de timp” în fața inflației, spune Powell (Fed)

Economia americană va avea nevoie de o politică monetară restrictivă „pentru o perioadă de timp” până când inflația va fi ținută sub control, ceea ce înseamnă o creștere mai lentă, o piață a muncii mai slabă și „ceva durere” pentru gospodării și întreprinderi, a declarat vineri președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

„O inflație mai scăzută va necesita probabil o perioadă susținută de creștere sub tendință”, a declarat Powell în discursul său de la simpozionul băncii centrale din Jackson Hole, Wyoming.

„Dacă ratele mai mari ale dobânzilor, o încetinire a creșterii și relaxarea condițiilor pe piața forței de muncă determină scăderea inflației, acest lucru va fi dureros și pentru gospodării și întreprinderi”, a adăugat el.

În timp ce provocările sunt din ce în ce mai mari, nu ar trebui să se aștepte ca Fed să reducă rapid ratele până când problema inflației nu va fi rezolvată, a spus Powell.

Unii investitori cred că Fed ar putea să-și schimbe tonul dacă șomajul crește prea repede, iar unii chiar prevăd reduceri ale ratei dobânzii anul viitor, o perspectivă la care oficialii băncii centrale americane s-au opus ferm în ultimele săptămâni.

Unii membri ai Fed au declarat că nici măcar o recesiune nu i-ar împiedica să acționeze până când indicele prețurilor de consum nu se va apropia în mod convingător de ținta de 2% a Fed.

Jerome Powell nu a dat vineri nicio indicație cu privire la ritmul și amploarea înăspririi politicii monetare, spunând doar că ratele vor fi ridicate cât timp va fi necesar.

„Datele istorice ne avertizează puternic împotriva unei relaxări premature a politicii monetare”, a spus Powell. „Trebuie să continuăm până când treaba este rezolvată.”

Contractele futures privind ratele dobânzilor sugerează că unii traderi încep să ia în considerare calea trasată de președintele Fed, dar continuă să se aștepte ca banca centrală să majoreze intervalul ratei fondurilor federale la 3,75%-4% până în martie anul viitor, înainte de o scădere lentă șase luni mai târziu.

Statisticile publicate vineri au arătat o încetinire a indicelui prețurilor de consum PCE, care este urmărit îndeaproape de Fed, la +6,3% în iulie, de la +6,8% în iunie, în ritm anual.

Dar „îmbunătățirea de o lună nu este nici pe departe ceea ce Comitetul va trebui să vadă înainte de a fi convins că inflația este în scădere”, a declarat Jerome Powell.

Decizia de a majora ratele „va depinde de totalitatea datelor primite și de evoluția perspectivelor”, a continuat el.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. „vremea abundentei a apus” – apud macron.
    Vin niște ani, multi, cu vaci slabe.

  2. Cine a dat scutiri de taxe pentru bogătani de 1.8 trilioane de dolari? Trump. Deci mănânci borș, rusule.

  3. ca si stie trolul cum e in sua. aia MUNCESC BA!!!! e tara unde nu exista concediu minim garantat prin lege. nu stii tu ce e munca! tu doar aberezi pe 2 copeici. nu exista niciun american care sa munceasca si sa moara de foame, nu le mai plange tu de mila. in rusia insa e plin. acolo nu exista clasa de mijloc practic.

  4. La americani criză înseamnă că nu-și mai schimbă mașina la 5 ani ci la 6, la rusnaci, foamea-n gât 😂

  5. Il confunzi cu idolul tau, trump. Altfel, nu stiu cum sa iti zic dar in 2 ani doar putin distruge rusia nu biden sua.

  6. Un moșneag ! Dar moșneagul ce-l privești, nu e om de rand, el dă mumu găștii putinești 😂