G4Media.ro

SUA anunță sancțiuni pentru fundația iraniană 15 Khordad, acuzată că a oferit…

Sursa foto: Facebook / Salman Rushdie

SUA anunță sancțiuni pentru fundația iraniană 15 Khordad, acuzată că a oferit o recompensă pentru uciderea scriitorului Salman Rushdie

Trezoreria Statelor Unite a anunţat vineri sancţiuni împotriva fundaţiei iraniene 15 Khordad, acuzată că a oferit o recompensă pentru uciderea scriitorului Salman Rushdie, care a fost rănit de un atacator în august, transmite dpa.

Fundaţia 15 Khordad „a promis milioane de dolari oricui este dispus să execute această acţiune odioasă. (…) Conducerea fundaţiei 15 Khordad şi-a anunţat public oferta, susţinând că întreaga sumă va fi acordată imediat oricui îl asasinează pe Rushdie”, a arătat Departamentul Trezoreriei de la Washington.

Sancţiunile implică blocarea oricăror active din SUA ale fundaţiei şi interdicţia relaţiilor comerciale cu fundaţia pentru toţi cetăţenii americani.

Rushdie, celebru pentru cartea sa „Versetele satanice”, a fost atacat cu cuţitul de un bărbat şi înjunghiat de mai multe ori, în timpul unui eveniment literar la New York. El şi-a pierdut un ochi, nu mai poate folosi o mână şi a suferit şi alte răni.

Volumul său din 1988 a atras o fatwa – decret religios – din partea liderului iranian de atunci, ayatollahul Khomeini, prin care scriitorul a fost condamnat la moarte. Unii musulmani au considerat că opera literară respectivă este o ofensă la adresa credinţei lor.

sursa: Agerpres.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...