G4Media.ro

SUA a lansat exerciții militare împreună cu Ucraina, la două zile după…

Sursa Foto: nrcu.gov.ua

SUA a lansat exerciții militare împreună cu Ucraina, la două zile după ce Rusia a început cu Belarusul programul „Frăția Slavă”

SUA a lansat joi  un program comun de exerciţii militare cu Ucraina, la numai două zile după ce Rusia și-a început aplicaţiile cu trupele belaruse, în cadrul programului „Frăția Slavă”, relatează Reuters.

Exerciţiile „Rapid Trident 2020” se desfăşoară în apropiere de Yavoriv, în vestul Ucrainei, implicând circa 4.000 de militari din zece ţări, a indicat Ambasada SUA din Kiev.

Aceste exerciţii demonstrează forţa parteneriatului strategic americano-ucrainean şi „angajamentul de a îmbunătăţi capacitatea de pregătire într-un mediu operaţional plin de provocări, ceea ce întăreşte relaţiile solide necesare pentru pace şi stabilitate”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus într-un discurs, în deschiderea exerciţiilor, că o armată ucraineană modernă, echipată şi capabilă este prioritatea sa, iar această armată trebuie să fie garantul dezvoltării libere a Ucrainei.

Forţele ruse şi belaruse au început, de asemenea, marţi exerciţiile în regiunea Brest, lângă graniţa Republicii Belarus cu Polonia.

Exerciţiile cu nume de cod „Frăţia slavă”, care ar urma să dureze până la 25 septembrie, sunt destinate luptei împotriva terorismului şi nu sunt îndreptate împotriva altor ţări, a țunut să transmită Ministerul rus al Apărării.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat din 2014 ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi a sprijinului pe care aceasta îl acordă rebelilor separatişti din regiunea Donbas (estul Ucrainei), relatează Agerpres.

Raporturile Ucrainei cu Belarus s-au tensionat luna trecută după ce Kievul a criticat alegerile prezidenţiale din 9 august în Belarus, care – potrivit ei – nu au fost nici libere şi nici corecte, după ce Comisia electorală l-a declarat învingător pe Lukaşenko.

Confruntat cu manifestaţii în masă ale protestatarilor care susţin că alegerile au fost trucate, Lukaşenko, care neagă fraudarea scrutinului, s-a întors din nou la aliatul său tradiţional Moscova, pe care o acuzase de tentative de destabilizare în ţară în timpul campaniei electorale.

Agenţia de presă oficială Belta l-a citat miercuri pe liderul de la Minsk ca numind Ucraina şi SUA printre ţările care ar fi organizat protestele în Belarus.

Sursa foto: nrcu.gov.ua

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Hehehe, asta in ciuda eforturilor lui Trump.

  2. Reality check: , nato trage un vant chiar sub prispa lui putin…:)))))))))))))))))))
    Societati democratice: buget, rachete nucleare, numar de combatanti, dominatie aviatica si marina, yep Nato has a bigger dic/k.

  3. Mă mir, că analiștii in politică externă /și militară [chiar din România] nu comentează acest eveniment, atât de important; sau cu importanță, atât de strategică!