G4Media.ro

STUDIU Veninul de albină are potenţialul de a distruge celulele cancerului de…

STUDIU Veninul de albină are potenţialul de a distruge celulele cancerului de sân

Veninul obţinut de la albinele europene s-a dovedit ”remarcabil de eficient” la distrugerea celulelor celei mai agresive şi greu de tratat forme de cancer mamar, conform concluziilor unei echipe de cercetători din Australia, citate miercuri de agenţiile DPA şi Xinhua, preluate de Agerpres.

În cadrul studiului, realizat de oameni de ştiinţă de la Institutul de Cercetări Medicale Harry Perkins şi de la Universitatea Western Australia, a fost utilizat venin de la 312 albine şi bondari cu scopul de a analiza proprietăţile anticancerigene ale acestuia.

Echipa a descoperit că veninul – şi mai ales componenta sa principală, melitina – a indus rapid distrugerea celulelor care constituie ”cancerul mamar triplu-negativ şi celulele cancerului de sân îmbogăţite cu HER2”. În plus, veninul a avut acest efect la concentraţii care nu au dăunat celulelor normale.

Cancerul de sân triplu negativ reprezintă 10-15% dintre toate cazurile de cancer mamar, a menţionat institutul.

În prezent, nu există tratamente clinice eficiente pentru cancerul de sân triplu negativ.

”Veninul s-a dovedit extrem de puternic”, a declarat Ciara Duffy, cercetător principal în cadrul studiului, într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul institutului.

”Am descoperit că melitina poate distruge complet membranele celulelor canceroase în 60 de minute”, a adăugat ea.

Peter Klinken, cercetător-şef la Universitatea Western Australia, a declarat că această observaţie conform căreia melitina poate suprima dezvoltarea celulelor este ”incredibil de interesantă”.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile la nivel mondial.

Studiul, publicat în jurnalul Nature Precision Oncology, a analizat de asemenea dacă melitina poate fi utilizată în combinaţie cu medicamentele utilizate în prezent în chimioterapie pentru tratarea tipurilor de cancer mamar extrem de agresive.

Duffy a precizat că echipa sa a descoperit că melitina a format găuri în membranele celulelor cancerului mamar, ceea ce ar putea permite pătrunderea anumitor substanţe medicamentoase în interiorul celulelor sporindu-se astfel moartea lor.

Această tehnică de combinare ”a melitinei cu docetaxel (un medicament utilizat în chimioterapie) s-a dovedit remarcabil de eficientă la reducerea dezvoltării tumorii la şoareci”, a explicat Duffy.

Următorul pas pentru cercetători îl reprezintă evaluarea metodei optime pentru administrarea melitinei, ca şi stabilirea toxicităţii şi a dozelor maxime tolerate, în cadrul studiilor clinice.

Image by marian anbu juwan from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Foarte interesantă știrea, felicitări!

  2. Asta pt. ca histamina stimuleaza sistemul imunitar. Deci datorita intepaturii … indirect ‘veninului’. Off-topic: Se transmite COViD-ul prin tantari ? Ca idee, n-am auzit pe nimeni …

    • Se foloseste venin ‘cules’ de la albine, nu se inteapa pacientul! Exista metode de recoltare de venin.

  3. Oh nu, cum se poate asta- dar nu s-a dovedit cu acel documentar Netflix ca toate terapiile naturiste (inclusiv venin de albina) sunt fake news si doar moleculele anorganice (inclusiv glifosatul) sunt cele ‘sfinte si bune/eficiente’? oh, the horror – ce sa mai intelegem noi saracii comsumatori :)))? /sarcasm