G4Media.ro

STUDIU Primele flori de pe Pământ ar fi fost polenizate de insecte…

Sursa foto: Pixabay

STUDIU Primele flori de pe Pământ ar fi fost polenizate de insecte în urmă cu mai bine de 140 de milioane de ani

Polenizatorii primelor flori care au înflorit pe Pământ, în urmă cu mai bine de 140 de milioane de ani, au fost cel mai probabil insecte, conform unui nou studiu realizat de cercetători australieni, informează marţi agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Potrivit unui studiu publicat luni în jurnalul New Phytologist, majoritatea angiospermelor contemporane sunt polenizate de insecte, însă de-a lungul genealogiei acestea au fost de asemenea polenizate prin vânt, apă sau vertebrate.

Pentru a afla ce tip de polenizare a evoluat mai întâi, un grup de cercetători de la Grădina Botanică din Sydney, Universitatea Macquarie, Universitatea Western Sydney şi Universitatea din New South Wales a colectat date despre sistemul de polenizare de la 1.160 de specii, ce datează încă din perioada Cretacicului, în urmă cu 145 până la 66 de milioane de ani.

Ei au descris macroevoluţia a patru moduri de polenizare într-un „arbore genealogic” care nu indică doar ce polenizează o plantă în prezent, ci arată şi ce ar fi putut poleniza strămoşii acelei plante.

Grupul de cercetători a concluzionat că angiospermele au fost polenizate în trecut de insecte, precizând că acestea din urmă au polenizat angiospermele în 86% din istoria lor evolutivă.

„Aceasta este o descoperire semnificativă, care dezvăluie un aspect esenţial al originii aproape tuturor plantelor de astăzi de pe Pământ”, a declarat Ruby E. Stephens, autoarea principală a studiului şi doctorandă la Universitatea Macquarie.

„Plantele reprezintă sursa de viaţă a planetei noastre, iar studiul nostru evidenţiază importanţa insectelor pentru reproducerea plantelor de-a lungul istoriei Pământului”, a adăugat Stephens.

Speciile din care făceau parte primele insecte polenizatoare rămân încă necunoscute oamenilor de ştiinţă, însă aceştia din urmă au exclus posibilitatea existenţei albinelor la acea vreme. Majoritatea dovezilor sugerează că albinele au evoluat după apariţia primelor flori.

Având în vedere că multe dintre primele flori, conservate sub formă de fosile, sunt foarte mici, experţii estimează că polenizatorii lor ar putut fi o muscă sau un gândac, poate chiar unele tipuri de insecte dispărute.

Echipa de cercetare a prezentat, de asemenea, aceste descoperiri într-un articol publicat marţi în The Conversation.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează