G4Media.ro

STUDIU: Pandemia COVID a adâncit și mai mult inegalitățile dintre bogați și…

STUDIU: Pandemia COVID a adâncit și mai mult inegalitățile dintre bogați și săraci pe planetă

Potrivit unui raport publicat marţi 7 decembrie de Laboratorul inegalităţilor mondiale (World Inequality Lab), pandemia a însemnat pentru cei bogaţi o ocazie de a cîştiga şi mai mulţi bani, iar celor săraci le-a agravat situaţia. Raportul a fost coordonat, printre alţii, de economistul francez Thomas Piketty, transmite RFI România.

Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America latină sunt, potrivit raportului, regiunile cu cele mai mari inegalităţi. În ultimii 25 de ani averile celor bogaţi s-au triplat. Doar anul trecut patrimoniul acestui grup favorizat a crescut cu 3600 de miliarde de dolari. Ceea ce, precizează comentatorii avizaţi, echivalează cu cheltuielile anuale din domeniul sănătăţii ale tuturor ţărilor din lume.

Cotidianul Libération reia cîteva cifre halucinante. La fiecare 17 ore un nou individ intră în cercul miliardarilor, deja în număr de 2755 pe planetă. Fenomenul îmbogăţirii celor bogaţi este vizibil şi în Franţa unde 500 de mari averi sunt echivalentul a 30 la sută din produsul intern brut. Ceea ce înseamnă că acest club restrîns este de trei ori mai bogat azi decît era acum zece ani.

În cursul secolului trecut, spun specialişti citaţi tot de Libération, inegalităţile au fost în recul, printre altele datorită celor două războaie mondiale, a crizei economice din 1929 şi a prosperităţii înregistrată după 1968. Tendinţa s-a inversat însă după 1983 pe fondul unui val de liberalizări.

În contextul acestui tablou deprimant, Europa rămîne totuşi zona cea mai puţin perturbată de adîncirea inegalităţilor. Un motiv în plus pentru a crede în acest proiect comunitar în cadrul căruia statele au şi o politică socială.

sursa: RFI România

sursa foto: Designed by Freepik

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Smecherii sunt specialiști în pescuit în ape tulburi!

  • Aceste disparitati vor duce și la un război mondial…
   Plus că viața nu durează aici pe Terra sute de ani.

 2. Ne-au furat si libertatea, si banii…
  Si nu oricum, ci pe fata, in vazul tuturor, cu complicitatea obedienta a majoritatii.
  Iar fraierii aplauda in continuare instalarea dictaturilor na.ziste, una dupa alta, speriati de o gripa…

  • Asta s-a vrut prin lockdown, pt ca reconstruiau ei verde promitand egalitarism şoşocilor, şoşocii fiind „prostimea” pt ei, oamenii simpli. Ei ramanand evident, elita. 🤣 Dar hey, cica te-au salvat de viroza ei, te omoara de foame, te omoara daca nu te injectezi cu ce vor ei, totul spre binele tau, evident. Esti tu prost ca nu apreciezi. 🤣

 3. Intr-adevar ne trebuia un studiu ca sa fie stiintific altfel nu puteam crede ca e adevarat si evident cand majoritatea afacerilor clasei de mijloc ori au dat faliment ori au trebuit sa concedieze angajati cam din primele 6 luni ale pandemiei.