G4Media.ro

STUDIU Munca de acasă este mai răspândită în Marea Britanie decât în…

sursa foto: Pexels

STUDIU Munca de acasă este mai răspândită în Marea Britanie decât în majoritatea țărilor lumii

Angajații din Marea Britanie continuă să lucreze de acasă mai mult decât aproape orice alt grup de angajați din lume, la mai bine de cinci ani după ce pandemia a perturbat modul tradițional de lucru la birou, potrivit The Guardian.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Angajații britanici lucrează acum, în medie, 1.8 zile pe săptămână de la distanță, peste media internațională de 1.3 zile, potrivit sondajului global G-SWA (Global Survey of Working Arrangements), care a implicat peste 16.000 de angajați cu normă întreagă și studii universitare din Europa, Americi, Asia și Africa, început în iulie 2021.

Modelele de muncă hibridă – în care săptămâna este împărțită între birou și o altă locație, cum ar fi domiciliul – au devenit modelul dominant în economiile avansate pentru angajații care își pot desfășura activitatea de la distanță.

Acest lucru este valabil în special în țările vorbitoare de limbă engleză, inclusiv Regatul Unit, SUA, Canada și Australia, potrivit celui mai recent G-SWA, realizat între noiembrie 2024 și februarie 2025. În schimb, astfel de aranjamente sunt rare în Asia de Est, unde cultura de lucru centrată pe birou predomină, iar majoritatea angajaților cu normă întreagă din Japonia și Coreea de Sud încă fac naveta zilnic la birou.

Popularitatea muncii de acasă în Regatul Unit a fost atribuită anterior costului și duratei navetei, în special în Londra și în sud-estul Angliei.

„Aceasta nu este doar o consecință post-pandemie – angajații britanici au decis clar că nu se întorc la vechile obiceiuri. Munca de la distanță a trecut de la o reacție de urgență la o trăsătură definitorie a pieței muncii din Marea Britanie”, a declarat dr. Cevat Giray Aksoy, cofondator al G-SWA și profesor asociat la King’s College London.

„Această schimbare obligă companiile, factorii de decizie și planificatorii urbani să își regândească totul, de la spațiile de birouri la transport și creștere regională”, a adăugat Aksoy, care este și director asociat de cercetare la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În ciuda introducerii unor mandate stricte de revenire la birou în câteva companii mari, precum retailerul Amazon și firma de administrare a activelor BlackRock, nivelurile de muncă de acasă s-au stabilizat în Regatul Unit începând cu 2023, într-un punct pe care cercetătorii l-au numit „echilibru pe piața muncii”.

Bărbații și femeile lucrează de acasă în proporții similare în toate regiunile de top ale lumii, a constatat studiul, deși dorința de a lucra de acasă este cea mai puternică în rândul femeilor cu copii. Părinții chestionați au spus că sunt mai predispuși să adopte munca hibridă, în timp ce cei fără copii preferă fie munca exclusiv de la birou, fie cea complet de la distanță.

Respondenții mai tineri au arătat o preferință mai puternică pentru lucrul de la birou, ca o modalitate de a fi observați de colegii seniori sau de a învăța informal de la colegi.

„Munca hibridă nu mai este o excepție, este așteptarea”, a spus Aksoy, adăugând că cercetarea nu a găsit nicio dovadă puternică că munca de la distanță ar reduce productivitatea în organizații.

Același lucru nu poate fi spus, însă, despre munca complet de la distanță. „Impactul ei asupra productivității variază dramatic în funcție de tipul locului de muncă și de modul în care este gestionat”, a spus Aksoy. „În multe cazuri, rolurile complet remote sunt concentrate în call centere sau introducerea de date, locuri de muncă aflate deja sub presiunea automatizării și a inteligenței artificiale.”

Concluziile au venit în contextul unui alt sondaj realizat de King’s College, care a constatat că mai puțin de jumătate (42%) dintre angajați ar respecta o cerință a angajatorului de a reveni cu normă întreagă la birou, comparativ cu 54% la începutul anului 2022.

Femeile și părinții au fost cei mai predispuși să se opună mandatelor stricte de revenire, au constatat cercetătorii de la Global Institute for Women’s Leadership de la King’s și de la școala sa de afaceri. Până la sfârșitul lui 2024, 55% dintre femei au spus că și-ar căuta un nou loc de muncă dacă ar fi obligate să revină cu normă întreagă la birou.

Cercetătorii au sugerat anterior că unele companii au impus astfel de mandate ca o modalitate de a reduce personalul excedentar angajat în timpul pandemiei pentru munca complet de la distanță.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.