G4Media.ro

STUDIU Extincția animalelor afectează capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările…

STUDIU Extincția animalelor afectează capacitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice

Extincţia speciilor de animale capabile să răspândească seminţe în diverse areale este nefastă pentru plante, care pierd din capacitatea lor de a migra spre zone ce nu au devenit încă neospitaliere din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, informează AFP, citată de Agerpres.

„Atunci când dispar păsări sau mamifere, pierdem nu doar aceste specii. Pierdem şi funcţia lor ecologică importantă, care este aceea de a dispersa seminţe”, a explicat coordonatorul studiului, Evan Fricke, cercetător la Universitatea Rice din Danemarca.

Studiul danez este primul din lume care a cuantificat această problemă la nivel mondial şi afirmă că abilitatea plantelor de a se adapta la schimbările climatice prin intermediul colaborării lor cu regnul animal a fost deja redusă cu 60%.

Speciile de arbori din regiunile devenite inospitaliere din cauza încălzirii climei de pe Terra pot, de exemplu, să migreze spre alte regiuni în care plouă mai mult, însă pot să facă acest lucru doar sub forma seminţelor transportate de diverse animale.

Jumătate dintre plante se bazează pe animalele, care mănâncă fructele sau nucile lor şi le transportă apoi seminţele mai departe, în timp ce alte specii de plante depind doar de vânt.

Pentru studiul lor, experţii danezi au folosit datele cumulate şi furnizate de mii de cercetări precedente despre comportamentul animalelor, pentru a alcătui o hartă a contribuţiei acestora la dispersarea seminţelor. Ei au comparat apoi o hartă ce anulează efectul dispariţiei speciilor cauzate de către oameni şi reducerea teritoriilor lor.

Modelele folosite au inclus numeroase detalii: „care sunt animalele ce se hrănesc cu seminţele unor fructe, sau seminţele ce pot fi deplasate în raport cu planta de origine”, a explicat Evan Fricke. Pentru animalele care nu au fost studiate în mod specific, comportamentul lor a fost analizat de un computer folosind datele obţinute de la specii similare.

Rezultatele s-au dovedit a fi surprinzătoare. Scăderea gradului de dispersare a seminţelor a fost deosebit de pronunţată în regiunile temperate din America de Nord, America de Sud, Europa şi Australia – deşi aceste regiuni au pierdut doar un procent redus de specii de mamifere şi de păsări.

Perturbarea a fost mai puţin importantă în regiunile tropicale din America de Sud, Africa şi Asia de Sud-Est. Aceasta ar putea totuşi să se accelereze, dacă alte specii importante vor dispărea, precum elefanţii. Noul studiu arată astfel că eforturile privind protejarea animalelor pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

„Declinurile înregistrate în rândul speciilor animale pot perturba reţelele ecologice într-un mod care ameninţă rezilienţa unor ecosisteme întregi”, a concluzionat Evan Fricke.

Sursa foto: Unsplash / Scott Carroll

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Totul se rezolvă prin taxare. Chiar și „schimbările climatice”.

 2. Israelienii fac agricultura în deșert acum, iar alții se îngrijorează ca sunt mai puține râme în pamant. Bai fugiti cu analizele astea.
  Creste nivelul oceanelor? Numai Marea Caspica poate prelua 11k de milioane metri cubi de apa ca sa ajunga la nivelul oceanului.

 3. NUMAI MINCIUNI
  Nu are loc nici o schimbare climatica, asa cum nu exista nici Covid, nici extraterestrii si doar Dumnezeu ne calauzeste spre viata vesnica alaturi de Zamolxis …. planeta e plina de Daci Liberi…. 😁😁😁😁😁

 4. w t f ? dacii liberi nu cred in incalzirea globala

 5. Astazi, daca nu vorbesti despre schimbari climatice, ca climatolog sau chiar biolog si alte domenii, nu primesti granturi, nu primesti bani pentru studii stiintifice. Sau primesti extrem de greu.
  De aia gasim tot felul de studii de tipul „cum afecteaza schimbarea climatica menstruatia la urs”. Pentru ca daca nu folosesti niste cuvinte cheie, nu primesti bani, sau chiar mai rau, s-ar putea sa nu mai primesti vreun ban vreodata, si sa iti iei ban in loc de bani.