G4Media.ro

STUDIU Circa 60% dintre femeile europene spun că au fost victime ale…

STUDIU Circa 60% dintre femeile europene spun că au fost victime ale sexismului la locul de muncă

Circa 60% dintre femeile din Europa susţin că au fost victimele cel puţin unei forme de violenţă sexuală sau sexistă la locul de muncă, potrivit unui studiu al IFOP pe un eşantion de 5.000 de femei realizat în cinci ţări şi publicat sâmbătă, relatează AFP.

Pentru femeile în cauză, fenomenul nu este neapărat o amintire îndepărtată: 21% dintre ele spun că au avut de a face cu un astfel de tratament în cursul ultimelor 12 luni (şi chiar 42% în rândul celor cu vârste sub 30 de ani), potrivit acestui studiu realizat pentru Fundaţia Jean-Jaures şi Fundaţia europeană de studii progresiste (FEPS).

Nu mai puţin de 11% dintre respondente (9% în Franţa şi 15% în Spania) susţin chiar că au avut un raport sexual „forţat sau nedorit” cu cineva din mediul lor profesional. O cifră care scoate în evidenţă „zona gri care poate exista în jurul consimţământului”, atunci când acesta poate „fi obţinut într-un context de subordonare, intimidare sau manipulare”, susţin autorii în acest studiu realizat în Franţa, Germania, Italia, Maria Britanie şi Spania.

Violenţele sexiste care ar putea părea cele mai puţin grave sunt cele mai frecvente: 46% dintre femei au fost vizate de „fluierături, gesturi sau comentarii grosiere sau priviri indecente”, o rată care urcă până la 56% în Germania. Nu mai puţin de 26% dintre acestea susţin că s-au confruntat cu astfel de gesturi sau cuvinte „în mod repetat”.

În plus, 9% dintre femei spun că au suferit cel puţin o dată „presiuni” din partea unui coleg pentru a obţine de la ele un „act de natură sexuală” (de exemplu un raport sexual în schimbul unui loc de muncă sau al unei promovări) şi 18% spun că li s-a impus „cel puţin o dată” contacte fizice precum o mână pe fese, o îmbrăţişare forţată sau un sărut furat.

Autorii acestor gesturi sau cuvinte deplasate nu sunt neapărat superiori ci pot fi colegi de acelaşi nivel ierarhic, sau chiar persoane din exteriorul societăţii, precum furnizori. şi există situaţii în care femeilor li se oferă cadouri „jenante”.

Autorii notează că „o foarte scăzută minoritate de victime ale hărţuirii la locul de muncă reuşesc să spargă zidul de tăcere”. Numai 13% dintre femeile care au fost atinse şi 16% dintre cele asupra cărora s-au făcut presiuni pentru raporturi sexuale spun că au discutat cu un interlocutor capabil să rezolve problema la nivel interne, precum un superior ierarhic sau un sindicalist.

Studiul IFOP a fost realizat printr-un chestionar online, în aprilie 2019, pe cinci eşantioane de peste o mie de femei de peste 18 ani, în cinci ţări ale Uniunii Europene.

Sursa foto: pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Eu ma intreb cum se vor mai forma cuplurile in viitor. Baiatul nu va ma sti daca merge la o inghetata sau la tribunal.

  • Ionele, fii liniștit că un băiat cu bun simț va reuși să meargă fără probleme la o înglețată. Tu, în schimb, mai degrabă la tribunal…

 2. In viitor baietii nu vor mai da flori si nu vor mai face complimente. Va fi un plictis general.
  Office-managerul a zis ca o hartuiesc daca nu sunt multumit ca pierde timpul si ii spun ca trebuie sa lucreze mai serios. Ea in schimb se cupla cu tehnicianul care era insurat si avea 2 copii.
  Femeile nu se gandesc ca lucrurile au cam luat-o razna si nu le va place ce va iesi. Nu e ok sa fie hartuite, dar nici sa creada ca serviciul este un act de prezenta.

  • Ce mai „plictiseală”, nu tu o mână pe cur, nu tu un apropos, nici măcar o fluierătură. Cum o să mai arate toți vitejii că sunt bărbați adevărați?

  • Din păcate așa este. Din cauza campaniei furibunde împotriva așa-zisului sexism, multe femei văd o cale de a dobândi privilegii sau de a se răzbuna. Câte nu-și folosesc farmecele, măcar prin atitudine dacă nu și prin fapte, pentru a obține avantaje profesionale…ca apoi să spună că au îndurat avansuri nelalocul lor!

 3. Din chestia asta cred că tot femeile vor ieși cele mai plictisite. Cum vor mai putea ele enunta cea mai iubita replica a lor, adică ‘lasa-ma îmi place’? Îmi și în închipui cum ar arata combinările intre oameni. ‘ stimata domnișoara, îmi permiteți să intretin relații sexuale cu dumneavoastră? Și dacă da, va rog sa îmi comunicați ora și ziua când acest lucru este posibil. Cu stima x’

 4. Feminismul le-a stricat ratiunea femeilor. Feminismul asta desantat care le face sa se creada egale barbatului. Doar ca asta nu se poate. Ca nu sunt. Ele sa aiba grija de copii si de casa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.