G4Media.ro

Straniul caz al fondurilor UE cheltuite în Năvodari: Piața-fantomă de Pește e…

Straniul caz al fondurilor UE cheltuite în Năvodari: Piața-fantomă de Pește e închiriată unui vânzător de rapane neidentificat

Programul care urma să aducă în Năvodari cea mai mare piață de pește din sud-estul UE, finanțată cu fonduri europene, s-a transformat într-un proiect cu circuit închis. Primăria susține că unicul beneficiar al proiectului-fantomă ar fi o companie care vinde rapane, dar refuză să divulge numele respectivei firme. Construcția a costat 1,5 milioane de euro, fonduri europene din Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, dar cetățenii nu au acces la cumpăratul de pește: firma care a închiriat toate tarabele din piață vinde doar en-gros. În rest, complexul are dimensiuni și dotări serioase: birouri, un pavilion expozițional, facilități pentru vânzarea și prepararea produselor din pește, o sală de conferințe și evenimente, zece tarabe interioare, 16 tarabe exterioare.

În 2013, Primăria Năvodari anunța că au început lucrările în urma cărora avea să se construiască „cea mai mare și modernă piață de pește din sud-estul Europei”. Avea să fie amplasată pe buza Canalului Dunăre – Marea Neagră, chiar sub podul care desparte Năvodari de Constanța.

Proiectul a atras atenția imediat datorită designului bizar. Un schelet uriaș din metal și sticlă se ridica de la lună la lună sub forma unui pește cu forme ascuțite, ce seamănă cu o păstrugă, ar spune unii. Mai exact, fostul primar al Năvodariului, Nicolae Matei, este cel care a avut ideea construirii unei piețe în formă de pește.

Inițial, acesta și-ar fi dorit să arate ca un calcan, unul dintre cei mai scumpi pești din Marea Neagră. Din punct de vedere al arhitecturii ar fi fost însă aproape imposibil. Nici actuala „păstrugă” nu este foarte reușită. Mai degrabă o construcție kitschoasă, piața de pește se întinde pe 4000 de mp dintr-un teren viran de la intersecția periferiei Năvodariului cu Lacul Tașaul și Marea Neagră.

Între timp, primarul Nicolae Matei a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție, iar „păstruga” a fost inaugurată când acesta își ispășea pedeapsa cu executare.

Construcția pieței a durat trei ani și a costat 1,5 milioane de euro, fonduri europene acoperite de Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria. Pentru cofinanțarea investiției inaugurate în septembrie 2016, Primăria Năvodari a fost nevoită să suporte doar 2% din investiție, conform declarațiilor de la acea vreme a responsabilului de proiect. Proiectul, cu denumirea lui completă „Centru transfrontalier de afaceri în turism şi activităţi conexe – Piaţa de peşte şi produse din peşte”, a fost desfășurat în parteneriat cu un ONG bulgăresc, Eureka.

Complexul pune la dispoziție birouri, un pavilion expozițional, facilități pentru vânzarea și prepararea produselor din pește, o sală de conferințe și evenimente și zece tarabe interioare și 16 exterioare pentru comercializarea peștelui și a produselor marine.

În momentul inaugurării, reprezentanții primăriei anunțau cu însuflețire că proiectul a fost un succes și că, deja, agenții economici se înghesuie să își rezerve un loc în birourile și pe tarabele noii Piețe de Pește.

Doar că, la scurtă vreme, ceva nu a funcționat conform planului și proiectul de 1,5 milioane de euro pare că nu și-a mai găsit utilitatea în oraș.

Ulterior inaugurării, investiția a fost aspru criticată în presă pentru că piața de pește nu a fost deschisă publicului, așa cum au crezut cei mai mulți dintre cei care au așteptat cu nerăbdare punerea în funcțiune a proiectului inedit. O piață modernă de pește la malul mării reprezintă o investiție binevenită, mai ales dacă finanțarea este europeană, deci degrevează bugetul local de costuri ridicate. Însă utilitatea investiției, cel puțin astăzi, nu poate fi justificată prin activitatea pieței.

Primăria Năvodari susține însă că piața este funcțională, dar doar pentru un beneficiar, o firmă care comercializează rapane și care a închiriat toate tarabele. Managerul de proiecte din Primăria Năvodari, Adrian Constantin, a declarat pentru PressHub și Ziarul Info Sud-Est că, într-adevăr, există unele inconveniente legate de modul în care piața de pește deservește publicul, dar că investiția este de succes și că fondurile europene folosite pentru construirea pieței au fost benefice pentru oraș și patrimoniul său.

Presa locală a notat în 2016 că, inițial, au existat probleme referitoare la închirierea spațiilor din Piața de Pește, pentru că participanții la licitație au fost nemulțumiți de prețurile de pornire prea mari stabilite de evaluator și că procedura de licitație a fost repetată de mai multe ori. Blocajul a fost depășit în momentul în care Primăria Năvodari a cerut specialistului să reevalueze viitoarele chirii. După acest moment, un comerciant de rapane ar fi închiriat toate spațiile din piață.

Pe parcursul lunii februarie am mers de mai multe la piața de pește din Năvodari, în diferite secvențe ale zilei: dimineața, la prânz și după prânz, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend. Niciodată nu am găsit piața deschisă, iar oamenii din oraș cu care am stat de vorbă ne-au spus despre piață că, de fapt, este nefuncțională.

Am încercat să aflăm în repetate rânduri cine este comerciantul care ar fi închiriat spațiile din interiorul pieței de pește. Timp de două săptămâni, Primăria Năvodari a refuzat să ne spună numele firmei care comercializează rapane și care ar fi închiriat toate tarabele din interiorul pieței de pește. Sub diferite pretexte, atât Adrian Constantin, cât și angajații departamentului care se ocupă de administrarea domeniului public și privat din Primăria Năvodari, s-au eschivat și nu ne-au transmis informațiile publice solicitate.

Mai întâi, Adrian Constantin ne-a spus că revine cu va reveni cu un telefon pentru a ne spune cine este unicul chiriaș din piața de pește. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar ulterior ne-a rugat să luăm legătura cu angajații de la Domeniul Public și Privat, pentru că el se ocupă doar de managerierea proiectelor europene și nu de închirierea spațiilor, deci nu deține această informație. Timp de o săptămână, niciun angajat din departamentul Domeniului Public și Privat nu ne-a pus la dispoziție această informație sub pretextul că „doamna director nu este în birou”, iar alți angajați ai departamentului nu ne pot furniza această informație.

Foto: Cuget Liber

 • Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Info Sud-Est în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.

Citește tot articolul pe PressHub.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Evident un mahăr psd-ist…. așteptă ieșirea din UE promisă de Dragnea ca să devină boss-ul de facto… 🙂

 2. Nu cred ca exista o clădire mai urâtă ca asta. Arhitectul trebuie băgat la balamuc urgent , poate ajunge naibii in Crevedia si face o hală de pui pe acolo !
  Americanii săracii cand belesc ochii prin satelit
  ” damn , the first romanian space shuttle powered by rapane’s combustion! „.

  • Americanii au spus imediat:
   „Make a photo?”.

  • Producatorii seriei „007” deja vor sa foloseasca acest decor in viitorul James Bond. E u remake dupa „OCTOPUSSY”. Se a numi „CALCAN NEVER DIES”.

  • Bine ca nu le-a dat prin cap sa faca acolo o fabrica de prezervative sau de sutiene ca nici nu pot sa spun cum ar fia aratat cladirea aia daca arhitectul se lua dupa gusturile lui Matei. Nici nu-mi vine sa ma gandesc.Doamne fereste !

 3. …și unii,nu dau nume,sunt mirați că este preferat un român pentru funcția de procuror-șef EPPO,adicătelea DNA-ul Uniunii Europene…Cine dracului ar putea ști mai bine decât un român,unde să scotocească după furăciunile borfașilor de partid????

 4. O PSD-eală pe față .Nu degeaba a fost Tătuc, Mazăre in zona aia.

 5. Vedeți, dragi români, ăștia sunt cei care nu ne mai vor în UE! Atunci când iau bani ii fura sau îi irosesc pe terenuri de fotbal in pantă, pârtii de schi acolo unde nu ninge mai deloc, clădiri inutile și părăsite,…, bani aruncați pe apa sâmbetei. In rest, nu sunt capabili să facă proiecte să ia miliardele de euro care ne așteaptă!
  Piata asta de peste binare legătură cu articolul riseproject? Bine cea din articol?

  https://www.riseproject.ro/articol/clanurile-de-pe-strada-vacantei/

  • Da, aia e! Pe la mijlocul articolului e poza ei, cu „to rent” pe ea ..acte din valiza Teleormanleaks..

 6. Pentru golănelile borfasilor din Dobrogea a se consulta DNA Cta, din care facea parte procuroarea comunsito-securista Florcea (qvocata hotilor), atualmente in Gestapo-ul anti-justitie infiintat de ticalosul Răhățel Toader.

 7. In tara sunt mii de corpuri delicte asemanatoare iar dl Iohannis se tanguie ca nu mai are bani pentru spitale si alocatii de copii.

  • Păi ce, PSD-istule ( =hoțule), el trebuie să aibă bani pentru spitale și alocații, să urmărească asemenea „corpuri delicte”??? nu voi ați pus mana pe banii noștri și acum îi împărțiți cum vor mușchii voștri??nu voi nu faceți proiecte și nu luati fondurile europene pt miile de spitale promise in mărețul „program de guvernare=litere de lege pt psdraci?!?
   De ce sa dau eu, contribuabilul, bani la borfașii de la PSDu’, de ce sa susțin eu partidele ??
   Unde te crezi, pe antene, să credem toate minciunile voastre???
   Pt asemenea „corpuri delicte” vă plângeți că sunteți agasați de securiști, pt asemenea corpuri delicte protestează oamenii de 2 ani și ceva și ne spuneți că nu știm pt ce mergem acolo..ai priceput în sfârșit că există mii de asemenea corpuri delicte in toată țara, de ce sunt urmăriți sute-mii de primari și politicieni?
   Slava Domnului, daca da! Incepe postul și sperăm că o sa va pocăiți și voi, în sfârșit!!!

  • Ochisor, cred ca hotii astia ordinari vor fi popiti prin metoda Lapusneanu. E vreo zi in care sa nu fim revoltati pana-n maduva oaselor?

  • De cănd are a face sula cu prefectura? PSD- face și drege in tara asta…mai… cap de lemn. Dar esti asa de bătut în cap ca nu meriți un raspuns – pre mare deranjul- meriți doar un șut în ouă să te trezească.

 8. U.E. ne-a dat banii, noi le-am dat carasu’…

 9. Pestele asta pute si mai tare de-atat!
  Cladirea aia n-a fost facuta de niciun arhitect (non impostor). Semnata poate da, creata sigur nu.
  E genul de hala „template” care se gaseste facuta de-a gata in softuri de constructii (gen Tekla Structures). La cum arata produsul final pare o structura metalica modificata ici-colo sa para peste, de un student in anul 2, in maxim 2 ore de munca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.