G4Media.ro

Stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului depăşesc de peste 30 de ori…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Tasnim News / Hossein Ostovar

Stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului depăşesc de peste 30 de ori limita admisă prin Acordul de la Viena / Negocierile AIEA în dosarul nuclear cu Iranul, suspendate după moartea lui Raisi

Negocieri prevăzute între Iran şi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) în vederea unei ieşiri dintr-un impas în care acestea se află au fost suspendate din cauza morţii preşedintelui Ebrahim Raisi, anunţă într-un raport agenţia ONU, relatează AFP, citată de News.ro.

În paralel, programul nuclear iranian a continuat, în ultimele luni, să crească.

La o zi după moartea liderului iranian, la 19 mai, într-un accident de elicopter, ”Iranul a anunţat că din cauza acestor «circumstanţe speciale» nu este potrivit să continue negocierile” şi că o nouă dată urmează să fie stabilită ulterior, se arată în acest raport, consultat luni de AFP.

La întoarcerea dintr-o vizită în Iran, la începutul lui mai, în vederea reînnodării unor legături puternic tensionate, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, cerea ”rezultate concrete cât mai rapid posibil”.

”Situaţia actuală nu este absolut deloc satisfăcătoare. Ne aflăm aproape într-un impas (…), iar acest lucru trebuie să se schimbe”, declara el, exprimându-şi speranţa unor progrese până la reuniunea Consiliului Guvernatorilor prevăzută săptămâna viitoare la Viena, în Austria.

Însă, între timp, moartea lui Ebrahim Raisi şi a ministrului acestuia de ExterneHossein Amir-Abdollahian a complicat situaţia.

În acest raport, directorul AIEA ”îşi reafirmă apelul către noul Guvernul iranian şi voinţa de a continua dialogul la nivel înalt şi al schimburilor tehnice””.

AIEA face în alt document un rezumat al vizitei în Iran.

Stocurile de uraniu atingeau 6.201,3 kilograme la 11 mai, de la 5.525,5 de kilograme în februarie, depăşind astfel de peste 30 de ori limita autorizată prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, în pofida faptului că Teheranul neagă că vrea să se doteze cu bomba atomică.

Acest acord încadra activităţile atomice ale Teheranului, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse, sub supervizarea AIEA, însărcinată să verifice caracterul paşnic al programului nuclear iranian.

Însă Iranul s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat prin acest pact (JCPoA), ca represalii faţă de retragerea Statelor Unite din acord, în 2018, decisă de cătreDonald Trump.

Negocieri purtate la Viena în vederea unei reanimări a acordului au eşuat în vara lui 2022.

În afară de acumularea unor stocuri, Teheranul a depăşit cu mult plafonul de îmbogăţirea uraniului de 3,67% – echivalentul nivelului folosit în centrale nucleare în vederea producerii de electricitate – şi deţinea 751,3 kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20%, faţă de712,2 kilograme cu trei luni mai înainte.

În cazul pragului de 60% al îmbogăţirii uraniului, apropiat de cel de 90% necesar dezvoltării unei arme atomice, Teheranul şi-a crescut stocul la142,1 kilograme, de la121,5 kilograme în februarie, şi dispune astfel de suficient material pentru a fabrica trei bombe nuclare potrivit definiţiei AIEA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vă dați seama ca bombele nucleare deținute de Iran VOR FI TRASE INSPRE ISRAEL cred…