G4Media.ro

Statele Unite efectuează un test cu racheta balistică intercontinentală Minuteman III, amânat…

Sursa foto: RENDAN SMIALOWSKI / AFP

Statele Unite efectuează un test cu racheta balistică intercontinentală Minuteman III, amânat anterior din cauza exercițiilor Chinei în jurul Taiwanului

Armata Statelor Unite a declarat marți că a efectuat un test al unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III, care fusese amânat pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Beijingul în timpul demonstrației de forță a Chinei în apropierea Taiwanului la începutul acestei luni.

China a desfășurat zeci de avioane și a tras rachete reale în strâmtoarea Taiwan după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a făcut o călătorie în insula autoguvernată democratic. China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a-l aduce sub controlul său.

Testul a arătat „disponibilitatea forțelor nucleare americane și oferă încredere în letalitatea și eficiența descurajării nucleare a națiunii”, se arată într-un comunicat al armatei americane.

Racheta a parcurs aproximativ 6760 km și a fost lansată de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California.

Armata a precizat că aproximativ 300 de astfel de teste au fost efectuate anterior și că acesta nu a fost rezultatul unui eveniment global specific.

Testul sugerează că Washingtonul este mai puțin îngrijorat de escaladarea situației din jurul Taiwanului, cel puțin pe termen scurt.

Administrația președintelui Joe Biden a declarat că va continua să desfășoare operațiuni aeriene și navale de rutină în Strâmtoarea Taiwan în următoarele săptămâni.

Armata chineză a declarat că a efectuat mai multe exerciții în apropierea Taiwanului luni, în timp ce un grup de congresmeni americani a vizitat insula revendicată de China și s-a întâlnit cu președinta Tsai Ing-wen, care a declarat că guvernul său s-a angajat să mențină stabilitatea.

Armata americană a anulat, de asemenea, un test al rachetei balistice intercontinentale Minuteman III în aprilie. Această amânare a avut ca scop reducerea tensiunilor nucleare cu Rusia în timpul războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Minuteman III cu capacitate nucleară, produsă de Boeing Co. (BA.N), este esențială pentru arsenalul strategic al armatei americane. Racheta are o rază de acțiune de peste 6.000 de mile (9.660 de kilometri) și poate călători cu o viteză de aproximativ 15.000 de mile pe oră (24.000 km/h).

Rachetele sunt dispersate în silozuri subterane întărite, operate de echipaje de lansare.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în februarie că forțele nucleare ale națiunii sale ar trebui să fie puse în stare de alertă maximă, ridicând temerile că invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la un război nuclear. Dar oficialii americani au declarat că nu au văzut până acum niciun motiv pentru a schimba nivelurile de alertă nucleară ale Washingtonului.

Rusia și Statele Unite au de departe cele mai mari arsenale de focoase nucleare după Războiul Rece care a divizat lumea pentru o mare parte a secolului XX, despărțind Occidentul de Uniunea Sovietică și aliaților săi.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ba, baiatule, parca erau interzise testele cu rachete balistice… Cand kim jong un lansa rachete din phenian, ii sareati toti in cap ca ameninta securitatea mondiala…

    • @ Horatiu – Da, ma, sunt interzise doar la tarile NATO, EU etc. Doar rusia, china si coree de nord au voie, nu?