G4Media.ro

Statele Unite colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile…

Sursa foto: STRINGER / AFP

Statele Unite colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei pe Dunăre, spune un înalt oficial al Departamentului de Stat

Statele Unite ale Americii colaborează cu România şi Republica Moldova pentru a creşte exporturile de cereale ale Ucrainei pe Dunăre, a declarat miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Cooperarea are loc în contextul în care SUA explorează rute alternative pentru exporturi, după ce Rusia s-a retras din Iniţiativa privind Cerealele pe Marea Neagră.

„Căutăm să sprijinim rute alternative: cea mai proeminentă este ruta Dunării. Acest traseu rămâne în apele teritoriale ale NATO. Aşadar, este unul foarte atractiv pentru noi, deoarece se menţine într-un coridor mai sigur”, a declarat oficialul, vorbind sub protecţia anonimatului.

„Această (rută) poate aduce o cantitate semnificativă. Vom încerca să dublăm cantitatea care merge pe această rută”, a spus oficialul.

În următoarele săptămâni va avea loc o întâlnire cu românii şi moldovenii pentru a discuta despre maximizarea traseului Dunării, a adăugat sursa citată.

Acordul privind cerealele, intermediat de Turcia şi Organizaţia Naţiunilor Unite în iulie 2022, a permis exportul în siguranţă al cerealelor din porturile ucrainene de la Marea Neagră. Luna trecută, Moscova a ieşit din acord, acuzând Occidentul că împiedică exporturile de cereale şi îngrăşăminte ale Rusiei.

Acordul a avut ca scop atenuarea unei crize alimentare globale şi a permis exportul a aproape 33 de milioane de tone de cereale ucrainene. De la prăbuşirea sa, preţurile cerealelor au crescut, deoarece forţele ruse au vizat porturile ucrainene cu salve de rachete şi drone.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator de cereale la nivel mondial şi, în mod normal, transportă milioane de tone de alimente din porturile sale de apă adâncă de la Marea Neagră, Odesa şi Mikolaiv (Nikolaev), dar a trebuit să se bazeze pe porturile sale de la Dunăre după ce Rusia s-a retras din acord luna trecută.

Washingtonul a lucrat, de asemenea, cu Turcia pentru a sprijini eforturile sale de a readuce Rusia în acordul privind cerealele, a adăugat oficialul. „Nu suntem direct implicaţi în negocieri, dar echipele noastre lucrează îndeaproape cu ONU şi cu turcii în sprijinul încercării de a vedea repornirea acestuia”, a spus sursa.

Turcia încearcă să convingă Rusia să revină la acordul privind cerealele, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat să se deplaseze în curând în Rusia pentru a discuta despre acordul prăbuşit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...