G4Media.ro

Statele membre UE nu au reuşit să se înţeleagă în privinţa redistribuirii…

Statele membre UE nu au reuşit să se înţeleagă în privinţa redistribuirii a 10 milioane de doze de vaccin Pfizer

Cele 27 de state UE nu au reuşit joi să se înţeleagă în privinţa redistribuirii a 10 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de o manieră care să ajute ţările cu probleme de aprovizionare, după ce mai multe state au acuzat că au fost tratate incorect, relatează Agerpres, conform AFP.

În centrul disputei s-au aflat întârzierile în livrările companiei farmaceutice AstraZeneca. Acest lucru a dus la solicitări din partea mai multor ţări membre ca 10 milioane de doze suplimentare recent achiziţionate de la Pfizer-BioNTech să fie redistribuite în favoarea lor.

După două zile de negociere, discuţiile între ambasadorii ţărilor membre s-au lovit joi de refuzul Austriei, Sloveniei şi Republicii Cehe de a sprijini un compromis propus de preşedinţia portugheză a UE, susţin surse diplomatice citate de AFP. Poziţia definitivă a acestor ţări ar urma să fie cunoscută după ora 17.00 GMT.

Aceste 10 milioane de doze fac parte dintr-un lot pe care BioNTech-Pfizer s-a angajat să-l livreze în avans în al doilea trimestru, din cele 100 de milioane de doze care nu ar fi trebuit să fie disponibile decât începând cu trimestrul al treilea din 2021.

Repartiţia dozelor precomandate de UE de la laboratoare se face între Cei 27 în funcţie de populaţia lor (pro rata). Dacă un stat renunţă să cumpere partea sa, dozele sale sunt redistribuite între ţările interesate.

Or, anumite state nu au comandat suficiente doze sau au mizat prea mult pe vaccinul AstraZeneca, datorită preţului său mai scăzut, vaccin care este însă afectat de probleme de producţie.

La jumătatea lui martie, îndemnaţi de cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderii din Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi Letonia au cerut să se introducă un „mecanism de corecţie” pentru a obţine doze suplimentare, estimând că au fost „lezaţi” de sistemul de repartiţie.

Potrivit UE, ţările cele mai în dificultate din punctul de vedere al vaccinurilor sunt Bulgaria, Croaţia, Slovacia, Letonia şi Estonia.

Preşedinţia portugheză a prezentat propuneri pentru a da dovadă de solidaritate faţă de aceste cinci ţări, alocându-le mai multe doze decât cota lor obişnuită. Austria, Slovenia şi Republica Cehă au respins soluţia propusă.

Potrivit DPA, care citează diplomaţi UE, cele trei state vor primi propria cotă care le revine în baza distribuirii în funcţie de populaţie. Celelalte 24 vor împărţi dozele într-un mod mai solidar, conform unei înţelegeri politice la care au ajuns joi ambasadorii blocului comunitar, dându-le mai multe doze celor cinci ţări decât ar primi prin sistemul pro rata.

De exemplu, Germania va primi numai 1,3 milioane de doze din cele 10 milioane, adică substanţial mai puţin decât cele 1,8 milioane pe care le-ar fi primit în baza calculului realizat în funcţie de populaţie. Dozele suplimentare vor fi redistribuite către Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Letonia şi Estonia.

Ofensiva cancelarului austriac împotriva sistemului de repartiţie a provocat iritare în rândul partenerilor europeni. Comisia Europeană a reamintit la jumătatea lui martie că statele membre însele au decis asupra sistemului actual.

Sursa: Consiliul European/Arhiva

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Va spun io de ce: nu le vrea nici dreaqu pt ca oile nu prea dau buluc la intepat, exceptie cretinii care fac asta pt un concediu in Grecia, si aia nu s asa multi cum spera politicienii care sunt cam pe langa subiect. Nici un om normal nu va accepta santajul cu drepturi extra pt vaccinatzi. Mai vorbim peste 6 luni cand procentul intepatzilor e pe la vreo 10-15% in mUE.

  • Numarul „intepaturilor” e deja de 16 la 100 locuitori in UE, si de altfel si in Romania sunt deja aproape 16 doze administrate la 100 de persoane. Deci procentul „intepatilor” nu are cum sa fie mai mic de 8%, chiar daca imparti la doi numarul „intepaturilor”, avand in vedere ca se folosesc maxim doua doze pentru o persoana.

   A, inca ceva, in Romania deja suntem la 11% „intepati”. Si cel mai probabil si restul Europei e tot pe acolo, in medie. Da, suntem departe de ce ar trebui, dar si postarile tale sunt departe de realitate.

   Dar pot sa fiu de acord cu ceva, ar fi bine sa mai vorbesti peste 6 luni, desi presimt ca si maine vei incerca sa ne intoxici cu informatii false.

  • Doare prostia rau sau trece cu o aspirina?

 2. Faceți un update – au ajuns la un consens în urmare cu ceva timp.

 3. Deci avantaj cele trei țări care își păstrează cota, dezavantaj ceilalți care primesc mai puțin. Proștii noștri sunt ca deobicei în tabăra perdantă!