G4Media.ro

Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane de tone…

Magazin supermarket, sursa Pexels.com

Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane de tone de hrană / ”Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind preţurile la energie”

Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar în cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană susține că de la nivelul Comisiei Europeane s-au dat asigurări că nu e niciun pericol pentru o lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, stocurile fiind de peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre, informează Agerpres.

„A fost astăzi o reuniune a grupului privind planul de contingenţă în situaţii de criză. Comisia a venit luni şi ne-a spus că nu e niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat aceste stocuri, pentru că la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse în circulaţie.

Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte. În acest sens, Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind preţurile la energie care, sigur, implică şi producţia de îngrăşăminte care este mare consumatoare de energie şi mai ales de gaz. Ucraina şi Rusia sunt mari producătoare de produse agroalimentare, de cereale în primul rând, dar sunt şi foarte mari producători de îngrăşăminte şi de aici dificultăţi suplimentare pentru producătorii europeni”, a afirmat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar în cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană (UE).

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte sectorul cărnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privată a acestui produs, dar se poate avea în vedere şi utilizarea rezervei de criză în valoare de 450 de milioane de euro, însă „procedura este foarte îndelungată”.

„Referitor la propunerile privind sectorul cărnii de porc, Comisia a propus în sfârşit o intervenţie pe această piaţă. Anterior, au fost mari discuţii în Consiliu şi în Comitetul Special Agricol, pentru că însuşi comisarul consideră că banii vor ajunge cu preponderenţă la producătorii mari din Europa de Vest şi nu peste tot în statele-membre. Practic, măsura este cea a stocării private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizează pe retragerea unor cantităţi mari de carne de pe piaţă.

O altă soluţie ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizării comune de piaţă care vizează măsuri împotriva perturbării pieţei şi se au în vedere soluţii de finanţare din fonduri necheltuite din bugetul european.

O altă măsură ar fi utilizarea rezervei de criză, de 450 de milioane de euro, la care participă şi fermierii români. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecărui fermier român. Dacă se va utiliza, mari şanse ca fermierii români să beneficieze de aceste fonduri nu sunt şi atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criză se poate face numai cu acceptul Consiliului şi Parlamentului, iar procedura este foarte îndelungată. Rămâne de văzut ce se poate face în continuare pentru piaţa porcului. Cu certitudine, stocarea privată se va aplica”, a susţinut oficialul român.

Azomureş şi publicaţia Profitul Agricol au organizat, miercuri, o masă rotundă cu tema „Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa”.

Sursa foto: Pexels.com

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter