G4Media.ro

Starea de urgenţă din Noua Caledonie va fi ridicată, anunţă Parisul

Starea de urgenţă din Noua Caledonie va fi ridicată, anunţă Parisul

Alte şapte unităţi de forţe mobile vor sosi în curând ca întăriri în Noua Caledonie, a anunţat Elysée într-un comunicat, indicând totodată că starea de urgenţă se va încheia aşa cum era prevăzut în teritoriul francez din Pacific, marţi dimineaţă, la ora locală 05.00 (luni seara la ora 20:00 la Franţei), relatează Reuters, transmite News.ro.

Şapte oameni au murit, sute de persoane au fost arestate şi numeroase clădiri şi maşini au fost distruse în două săptămâni de revolte declanşate de o reformă electorală contestată şi alimentate de diferenţele economice puternice dintre populaţia indigenă kanak şi populaţia de origine europeană.

Poliţia a împuşcat mortal un bărbat vineri seara, la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a vizitat ţara pentru a încerca să calmeze tensiunile.

Evenimente

30 mai – Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie – Maratonul Energiei
13 iunie – Eveniment Profit: Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie – Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Sosirea a încă 480 de jandarmi va ridica numărul forţelor de securitate franceze din teritoriul din Pacific la aproximativ 3.500.

Decizia lui Macron de a nu reînnoi starea de urgenţă ilustrează dorinţa Parisului de a începe procesul de dezescaladare şi de a restabili condiţiile pentru dialog, se mai arată în comunicat.

Principala coaliţie politică pro-independenţă, FLNKS (Frontul de Eliberare Naţională Kanak şi Socialist), a emis sâmbătă un comunicat în care a declarat că prioritatea este reducerea tensiunilor şi că singura soluţie viabilă este o „soluţie politică şi non-represivă”.

Ridicarea stării de urgenţă a fost menită să permită FLNKS să se reunească, se arată în comunicatul francez.Macron „reaminteşte că ridicarea blocajelor este condiţia necesară pentru deschiderea unor negocieri concrete şi serioase”.

Nu a fost făcut niciun anunţ cu privire la interdicţia de circulaţie pe timp de noapte impusă de autorităţile locale din Noua Caledonie.

Operatorul aeroportului internaţional din Noumea a anunţat că acesta va rămâne închis până la 2 iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...