G4Media.ro

Stânga franceză zguduită de acuzații de violență domestică împotriva unor deputați de…

Foto: Adrien Quatennens/ Julien Bayou

Stânga franceză zguduită de acuzații de violență domestică împotriva unor deputați de frunte ai săi / Un lider al Franței Nesupuse a admis că și-a pălmuit nevasta/ Reputația feministă a stângii riscă să fie șifonată

Adrien Quatennens, coordonatorul partidului Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) a fost acuzat de agresiune împotriva soției sale, în timp ce deputatul Julien Bayou, secretarul național al Verzilor (EELV) a fost acuzat de violențe împotriva partenerei sale de către colega sa de grup parlamentar Sandrine Rousseau. Quatennens a recunoscut că a pălmuit-o pe soția sa cu care este în proces de divorț.

Fostul candidat prezidențial al LFI, Juc Luc Melenchon, fondatorul și până recent liderul partidului stângii radicale, cel mai important din această parte a eșichierului politic, l-a apărat pe Quatennens. El a denunțat pe Twitter „reaua credință a poliției” și „voyeurismul mediatic”. „Îi salut demnitatea și curajul. Îmi exprim încrederea și afecțiunea față de el” a declarat Melenchon.

În ceea ce o privește pe prim ministra Elisabeth Borne, ea nu a avut nicio reținere în a-l critica pe Melenchon, care este unul din cei mai duri opozanți ai guvernului său: „În mod evident, este extrem de șocant să vezi pe cineva banalizând violența domestică. Nu este atât de neverosimil”, a declarat șefa guvernului.

„Responsabilitatea noastră politică, în ceea ce privește angajamentele noastre feministe, ne invită să ne dedicăm gândurile în primul rând lui Céline Quatennens și tuturor femeilor care suferă de violență”, a spus ea.

În ceea ce-l privește pe Bayou, în apărarea sa a sărit liderului Partidului Comunist (PCF), deputatul Fabien Roussel, „Dacă toate acestea ar trebui să fie făcute publice, așa cum a făcut Sandrine Rousseau, mă îndoiesc” a declarat el.

Rousseau i-a dat la rândul ei o replică dură liderului parlamentarilor Comuniști “Dacă credeți că problema este acesta sau alt cuvânt feminist, mai degrabă decât oamenii care comit violențe și sistemul care le găzduiește, faceți parte din problemă.” a spus ea pe Twitter.

Între timp, grupul parlamentar LFI a anunțat într-o conferință de presă, că deputații săi vor participa la o sesiune de formare „obligatorie” pe tema violenței de gen în timpul zilelor parlamentare programate joi și vineri, pentru a se pregăti pentru începerea noii legislaturi.

Aceste probleme distrag atenția opoziției de stânga, care pretinde a fi polul feminismului pe scena politică, cu puțin timp înaintea reluării sesiunii parlamentare. LFI deține 75 din cei 151 de deputați ai Noii Uniuni Populare Ecologice și Sociale, din care mai fac parte Partidul Socialist, EELV și PCF.

În Adunarea Națională rezultată din alegerile parlamentare din 12 și 19 iunie grupul parlamentar Ensemble (Împreună, centru) care sprijină guvernul Borne a rămas minoritar cu 250 de deputați (majoritate absolută 289) și are de făcut și opoziției de dreapta, Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 89 de deputați și Republicanii (LR, centru dreapta) cu 62 de deputați.

Disensiunile în rândul opoziției de stânga pot facilita misiunea președintelui Emmanuel Macron și a prim ministrei Borne, prima putere executivă din Franța privată de majoritate parlamentară în aproape 30 de ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Hai domle ca na facut nimica! decat doua trei palme ia dat da asa ca la nevasta ,na dat ca la bataie pe bune . Orice nevasta tre sa fie altoita din cand in cand. Hai pa ca am plecat la manifestatie sa injur guvernul si sa lupt pentru toti saracii analfabetii si trogloditii soartei””