G4Media.ro

Standard & Poor’s menține rating-ul României. Riscuri dacă bugetul deraiază din cauza…

Standard & Poor’s menține rating-ul României. Riscuri dacă bugetul deraiază din cauza blocajului politic

Agenția de rating Standard & Poor’s a menținut vineri rating-ul României la BBB-/A-3 cu perspectivă stabilă, pe motiv că, în ciuda incertitudinii politice sporite în urma demiterii recente a guvernului la moțiune, PNRR recent aprobat și procedura de deficit excesiv vor duce la o disciplină fiscală suficientă pentru a depăși luptele partizane și pentru a realiza consolidarea bugetară în următorii doi ani.

Agenția afirmă că demiterea guvernului Florin Cîțu în data de 5 octombrie 2021, după o moțiune în Parlament, a lăsat România fără un guvern în plină creștere a numărului de cazuri COVID-19 și în timpul unei consolidări fiscale atât de necesare.

Deși incertitudinea politică persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu, agenția se așteaptă ca procedura în curs de deficit excesiv va impune o consolidare bugetară suficientă pentru a stabiliza datoria publică netă sub 50% din PIB până în 2024.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Cred că la S&P pe Romania e tot un fel de Cîțu!!
  Cum dracu să spui că se poate „stabiliza datoria publică netă sub 50% din PIB până în 2024.”?!!!!
  Doar PNRR induce deja creșterea cu 1,5% a datoriei publice, creșterea dobânzilor de împrumut pentru rambursarea imprumuturilor scadente aduce altă creștere a datoriei publice, criza energetică aduce alte costuri și necesitati de noi împrumuturi si tot așa…

 2. PNRRul ala incert e GARANTIA pentru S&P?!
  Cu cat i-a cumparat guvernul zombilitic?!
  Cat crede S&P ca va aduce Romania din cele aproape 30 Miliarde Euro pana la FINAL de 2026, cand Romania e codasa absorbtiei fondurilor UE?!
  Jumate, cumva?!
  Cum sa spui ca PNRRul e garantia, cand PNRR nu e APROBALT definitiv, varianta in Lb Romana cu TOATE Anexele inca NU exista pe Site-ul MFE, e SECRETA cumva?!
  Astept decizia celei mai mari Agentii de rating, Fitch, pe astia de la S&P i-a cumparat Zombie inca din Aprilie 2021, cand numai S&P a trecut Romania pe Perspectiva Stabila de la Negativa, in timp ce celelalte 2 Agentii de ratig, Moody’s si Fitch au mentinut Perspectiva Negativa!
  „24 aprilie 2021, Hotnews: „Fitch Ratings a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu PERSPECTIVA Negativă, aceasta fiind ULTIMA notă din categoria „investment-grade (recomandat pentru investiţii), se arată într-un Comunicat al agenţiei de evaluare financiară, potrivit Agerpres.
  Perspectiva negativă reflectă INCERTITUDINILE privind implementarea politicilor care să vizeze combaterea dezechilibrelor fiscale structurale pe termen mediu şi impactul pandemiei de coronavirus asupra finanţelor publice ale României. Planurile actualei administraţii includ o serie de reforme fiscale şi macro pentru a ancora sustenabilitatea fiscală pe termen mediu, dar un istoric slab al consolidării fiscale şi rigidităţile bugetare extrem de ridicate constituie dificultăţile cheie ale finanţelor publice, apreciază Fitch.”

  Cu ce ochelari or fi vazut cei de la S&P „consolidarea fiscala”, cand mai zilele trecute in 25 Septembrie 2021 Guvernatorul BNR a dat de pamant cu Zombie: „Esti economsit sau esti visator să crezi că lucrurile se fac uşor?”, i s-a adresat Guvernatorul zombiliticului vorbind despre Deficitele periculoase ale Romaniei!!

  • Așa este, știu! E foarte suspectă S&P!
   Dar PNRR este aprobat și, da, are anexe secrete!
   Cred că numai la români se poate așa ceva!
   Dar tot de noi depinde daca rămân secrete sau nu!

 3. Guvernatorul BNR, atac la Premierul Florin Citu fix pe tema Inflatiei, a Deficitului bugetar si a Deficitelor gemene:
  capital.ro: „Umilința supremă pentru Florin Cîțu: A venit de acolo de unde chiar nu se aștepta! „Eşti economist sau eşti visător?”
  25 septembrie 2021
  Vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a participat a dezbaterea “Pandemia, schimbarea climatică şi societatea”, organizată pe tema cărţii academicianului Daniel Dăianu.
  Guvernatorul BNR a precizat că Sectorul Guvernamental este cel care creează DEFICITUL Extern.
  Mugur Isărescu pune tunurile pe Florin Cîțu: Eşti economist sau eşti visător?
  În cadrul dezbaterii “Pandemia, schimbarea climatică şi societatea”, guvernatorul BNR spune că în 2020 sectorul deficitului extern era în surplus cu 4%.
  ”Trebuie să strângi cureaua”.
  Guvernatorul BNR mai spune că o reducere echivalentă a unui procent din PIB a Deficitului se face foarte greu “pentru că trebuie să strângi cureaua într-un fel, şi să vezi cine o strânge, la ce nivel o strânge, cum se strânge”.
  Chiar dacă Mugur Isărescu nu i-a spus concret numele premierului, acesta a făcut aluzie la Florin Cîțu.
  “Este foarte greu de făcut (corecţia n.r.). Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Spune el (autorul n.r.), dar spun şi eu. Ăsta este adevărul.
  Se face o corecţie? Se pare, hai mă, mai reduci din deficit! Sau ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti ECONOMIST sau eşti VISATOR să crezi că lucrurile se fac uşor?
  Nu se fac deloc uşor.
  Păi, nu, lăsăm inflaţia…
  Cum să lăsăm inflaţia? Ce, dacă lăsăm inflaţia ce face? Cine plăteşte nota?
  Tocmai cei săraci.
  Nu sunt destul de sărăciţi?
  Ai o viziune asupra costurilor sociale?
  Poate societatea să facă aşa ceva?
  Şi apoi hai să fim oameni serioşi, credeţi că funcţionează?
  Dacă INFLATIA Creşte, credeţi că presiunea salarială nu vine imediat pe locul imediat din urmă şi anulează orice corecţie pe care poate să o facă inflaţia? Şi până la urmă intri într-un fel de spirală. De câte ori trebuie să dăm cu capul de o asemenea chestiune? Lăsăm cursul. Lăsăm cursul şi facem corecţia deficitului extern. Zău? Cum facem corecţia? Păi ştiţi, stimulează exporturile, descurajează importurile. Credeţi că numai acolo e problema?
  Vă dau 2 cifre: în 2020 deficitul extern 5%, deficit bugetar la 9%. Ce spune asta? Că sectorul guvernamental este cel care creează Deficitul în TOTALITATE. Mai mult decât atât, înseamnă că sectorul neguvernamental e în surplus, de la 5 la 9%, cu 4 procente. Cifra e clară.
  Deficitul de cont curent este egal cu Deficitul sectorului guvernamental, suma algebrică plus situaţia sectorului neguvernamental. Şi atunci ce fac? Sper că depreciind cursul mai pot să stimulez surplusul neguvernamental? Că nu se împacă deficitul balanţei de plăţi cu deficitul sectorului privat. Acesta poate să fie în surplus. Înseamnă că deficitul şi ăla comercial e dat în special de cheltuielile guvernamentale”, a explicat într-o manieră personală Mugur Isărescu.

 4. Așa este, știu! E foarte suspectă S&P!
  Dar PNRR este aprobat și, da, are anexe secrete!
  Cred că numai la români se poate așa ceva!
  Dar tot de noi depinde daca rămân secrete sau nu!

 5. Cat de obiective sau subiective sunt aceste Ratinguri… pe ce Criterii OBIECTIVE se bazeaza aceste Ratinguri….

  Din Comunicatul oficial al S&P:
  16.10.2021: „Potrivit S&P, perspectiva stabilă asociată ratingului României reflectă aşteptările agenţiei de evaluare că Balanţa fiscală a României se va îmbunătăţi în următorii 2 ani. „Prognozăm că ANCORELE POLITICE(!?)din Mecanismul de Relansare şi Rezilienţă precum şi procedura de deficit excesiv în derulare vor cere REFORME, şi ne aşteptăm ca aceste instrumente să impună disciplină fiscală într-un mediu politic complex şi impredictibil”, susţine S&P.
  Agenţia de evaluare avertizează că ar putea retrograda România dacă eforturile sale de echilibrare a bugetului vor deraia din cauza blocajului politic, care ar pune în pericol consolidarea finanţelor şi ar creşte deficitele externe ale României SAU DACA fFnanţarea Deficitelor duble(gemene) ale României se va face prin Fluxuri externe (Imprumuturi) care să Majoreze Datoria publica, ceea ce ar semnala o incapacitate de a absorbi fonduri UE şi a restabili fluxurile de investiţi străine directe.”

  1. Care REFORME le asteapta S&P, cand UDMR a spus un NU clar oricarei Reforme, dupa cum a declarat nu o data vicepremierul Dan Barna si am vazut si noi in Anul 2021!
  ZERO reforme, NU s-au atins de Programul de guvenrare, NU au demarat macar vreo reforma, NU au prezentat public proiectul vreunei Reforme!
  2. BNR a anuntat in 14.10.2021 ca Datoria EXTERNA a Romaniei a CRESCUT cu 8,4 Miliarde Euro in primele 8 Luni din 2021, ajungand la 135,2 Miliarde Euro!
  Cate Miliarde Euro a absorbit Romania de la UE in primele 8 Luni din 2021?!

 6. Uite cum se suceste uneori S&P:
  3 Martie 2019: „Florin Citu: Guvernul va creste taxele daca ratingul Romaniei va ajunge la „gunoi”.
  Liberalul Florin Citu a precizat, sambata, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Motivul? Statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
  Opinia politicianului de la PNL vine dupa ce Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala ale Romaniei la „BBB minus/A-3”.
  Insa a anuntat ca perspectiva asociata acestor ratinguri va fi anuntata in 2 saptamani, in contextul in care Guvernul Romaniei a facut apel la decizia luata de S&P.
  „Spre disperarea lui Dragnea, criza economica este confirmata oficial! Trebuie sa va intrebati de ce este asa disperat Dragnea sa opreasca decizia S&P de a schimba perspectivei de la stabil la negativ. Putea foarte simplu sa spuna, asa cum o face de fiecare data, ca este o consipiratie globala iar agentia de rating este infiltrata de agenti ai multinationalelor, statului paralel etc. Asa cum face cand il critica Comisia Europeana, Parlamentul European, opozitia politica, etc.
  Inainte sa va explic, trebuie sa intelegeti un lucru foarte clar. PSD+ALDE sunt cei care guverneaza acum Romania. Tot ce se intampla negativ este responsabilitatea lor. Peste tot in Romania, inclusiv la Bucuresti. Sa nu mai existe dubii. Cei care ii ajuta sa ascunda dezastrul sunt partasi la distrugerea Romaniei”, isi incepe pledoaria Florin Citu pe Facebook.
  El arata ca daca vom avea probleme cu ratingul, Romania nu se poate imprumuta, local sau international, pentru a acoperi deficitul bugetar.

  „Ratingul este platit de Romania. De aceea S&P a acceptat contestatia si sa amane 2 saptamani anuntul despre perspectiva. Dar si contestatia se plateste. Bomba. Ce nu spune Dragnea si nici slugile lui: Daca S&P schimba acum perspectiva la negativ, urmatoarea miscare in toamna este de scadere a rating-ului. Dezastru pentru Romania. Aici va rog sa fiti atenti.

  In acest moment rating-ul Romaniei, de la toate agentiile de rating, este cu un nivel peste cel de JUNK Bonds. Adica suntem exact la limita de jos a nivelului care recomanda si nu prea sa se investeasca in astfel de tari. JUNK bonds, dupa cum le spune si numele sunt gunoi. Trecerea Romaniei, din nou, in categoria JUNK ar insemna dezastru. Categoria JUNK inseamna tari cu probabilitate mare de a nu plati datoriile in caz de faliment. Mai mut, investitorilor li se recomanda sa evite tari din categoria JUNK. Aceasta este problema reala a lui Dragnea. Romania se afla la cateva luni de fi eliminata de pe pietele de imprumut, local si international”, avertizeaza Florin Citu.
  Dar care ar fi implicatiile pentru romani?
  Dobanzile la care se imprumuta Romania vor creste peste 7%, sustine liberalul. Oricum, cel mai probabil, aceste obligatiuni nu vor fi dezirabile: „Bancile care investesc in obligatiuni de tip JUNK trebuie sa puna deoparte mai mult capital de risc. Adica le costa mai mult. Daca mai adaugam si taxele, este clar ca bancile vor evita Romania”.
  Citu mai spune ca avand dobanzi mai mari, deficitul o sa fie aproape imposibil de acoperit din imprumuturi. Prin urmare, Guvernul va continua sa creasca taxele, asa cum face de doi ani, in detrimentul alternativei, anume aceea de a reduce cheltuielile, potrivit liberalului.”

  Abia in Aprilie 2021 doar S&P a trecut Romania la PERSPECTIVA Stabila(cat o fi platit Citu?!), celelalte 2 Agentii de rating MOODY’S si FITCH au pastrat PERSPECTIVA NEGATIVA!!!
  DEZASTRU, zombiliticule?!

 7. Cat au cotizat citofrenicii la s&p pentru ratingul asta?! La s&p sunt banii dv.?! Ca noi nu intelegem unde sunt miliardele imprumutate de citofrenici de 1 an incoace la dobanzi astronomice fata de orice alta tara din UE, par a fi disparut fara vreo urma!

 8. Numai specialisti in macro economie pe aici.
  Daca nici macar o veste buna nu poate fi primita decent inseamna ca noi romanii avem o gena defecta.

 9. S&P si MOODY’S ce or zice acum?!
  Ia cititi:
  15.10.2021: „BNR are dubii că vom putea lua banii din PNRR. Previziuni sumbre despre Inflație.
  Perspectiva absorbției fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, precum și a celor aferente noului Cadru financiar 2021-2027, prezintă un grad RIDICAT de INCERTITUDINE, au susținut membrii Consiliului de Administrație al BNR în ședința de politică monetară din 5 octombrie, Document publicat Vineri.
  În cadrul ședinței, Consiliul de administrație a discutat și adoptat decizia de politică monetară, pe baza datelor și analizelor privind evoluțiile macroeconomice, financiare și monetare curente și de perspectivă prezentate de direcțiile de specialitate și a altor informații interne și externe disponibile.
  În discuțiile privind evoluția recentă a dinamicii prețurilor de consum, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflației și-a mărit considerabil distanța față de limita de sus a intervalului țintei în primele două luni ale trimestrului III 2021 și a depășit ușor nivelul prognozat, urcând de la 3,94 la sută în iunie, la 4,95 la sută în iulie și la 5,25 la sută în luna august.
  Rata inflației va crește.
  În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor date și analize, rata anuală a inflației va crește probabil mult mai pronunțat pe orizontul scurt de timp decât s-a anticipat în prognoza din luna august, care indica un vârf de 5,6 la sută în decembrie 2021 și un nivel de circa 3,4 la sută începând cu trimestrul III 2022, marginal sub limita de sus a intervalului țintei.”

  BNRR are dubii privind BANII din PNRR…
  Doar zommbiliticul are certitudini, ca orice demagog!!!