G4Media.ro

Sri Lanka, la un pas de faliment după ce rezervele insulei s-au…

sursa foto: Pixabay

Sri Lanka, la un pas de faliment după ce rezervele insulei s-au prăbușit în urma pandemiei COVID-19 și a guvernării slabe/ Țara, puternic dependentă de turism, nu-și mai poate plăti datoriile externe

Banca centrală a Sri Lankăi a declarat marți că a devenit „dificil și chiar imposibil” să ramburseze datoria externă a țării, în timp ce aceasta încearcă să își folosească rezervele valutare în scădere pentru a importa produse de primă necesitate, precum combustibilul, transmite Reuters.

Rezervele insulei s-au prăbușit cu peste două treimi în ultimii doi ani, deoarece reducerile de taxe și pandemia COVID-19 au afectat puternic economia dependentă de turism și au scos la iveală proasta gestionare a guvernului.

„Am ajuns la un punct în care plata datoriei este dificilă, dacă nu chiar imposibilă”, a declarat reporterilor guvernatorul Băncii Centrale din Sri Lanka, P. Nandalal Weerasinghe. „Trebuie să ne concentrăm pe importurile esențiale și să nu ne facem griji cu privire la datoria externă.”

Guvernatorul a declarat că suspendarea plăților se va face până când țara va ajunge la un acord cu creditorii săi și va obține împrumuturi de urgență cu sprijinul Fondului Monetar Internațional (FMI).

Valoarea datoriei externe scadente în acest an este de aproximativ 4 miliarde de dolari, iar o obligațiune suverană internațională de 1 miliard de dolari va ajunge la scadență în iulie.

„Aceasta este o situație implicită. A fost inevitabil”, a declarat Murtaza Jafferjee, director general al firmei de brokeraj J.B. Securities, menționând că decizia Sri Lankăi acoperă aproximativ 25 de miliarde de dolari în datorii bilaterale și comerciale, din care obligațiunile internaționale reprezintă aproximativ jumătate.

Obligațiunile suverane din Sri Lanka, denominate în dolari, au înregistrat marți creșteri, emisiunile cu scadență mai lungă fiind mai mari cu peste un penny, potrivit datelor Tradeweb.

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Datorii pe care le are în general spre China ce a finanțat niște proiecte cam falimentare pentru Sri Lanka iar acum voila. Ceva mult mai nasol decât prin Muntenegru cu autostrada lor ce nu e gata dar a costat cât PIB-ul țării.

  2. Au crezut ca reușesc sa salveze dintre cei vulnerabili si pana la urma si-au tras-o colectiv cu tesla la oua.