G4Media.ro

Spitalul modular din Iași pentru Covid, în continuare nefuncțional, la patru luni…

Spitalul modular din Iași pentru Covid, în continuare nefuncțional, la patru luni de când ar fi trebuit să primească primii pacienți. Tătaru spune că unitatea nu are avizele necesare și nici personal / Disputa politică din jurul proiectului

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, pentru pacienții cu Covid-19 nu este funcțional nici astăzi, deși în urmă cu două săptămâni a fost predat Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, fiind prezentat ca singurul spital ROL 3 din țară și chiar din Sud-Estul Europei. Aici ar fi trebuit internați pacienți încă din urmă cu 4 luni, potrivit proiectului inițial, însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că unitatea nu este așezată structural și încă nu are avizele necesare.

Conform ministrului, va mai dura până când pacienții vor putea fi tratați în spitalul modular, pentru care trebuie asigurat și personalul necesar. Asta în condițiile în care spitalele ieșene care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate la capacitate maximă.

Principalele momente legate de construcția spitalului și disputa politică din jurul proiectului:

În 21 aprilie, Consiliul Județean Iași, condus de Maricel Popa (PSD), anunța că firma americană SDI Global LLC A.Ş., care are o filiala si in Turcia, a fost declarată câştigătoare la licitaţia pentru livrarea spitalului modular. Valoarea contractului se ridică la 13,2 milioane euro (10 milioane de la CJ Iași și 3,2 milioane de la CJ Neamț), iar firma avea termen 20 de zile pentru livrare, iar alte 7 zile pentru montare şi operaţionalizare, scria atunci Ziarul de Iași.

Livrarea componentelor, în situația dificilă a transporturilor internaționale din cauza pandemiei, a fost întârziată, iar termenul de punere în funcțiune a spitalului a fost amânat.

Proiectul a devenit și subiect de dispută politică în Iași, între șeful consiliului județean, Maricel Popa, și liberalii ieșeni. Mai mult, în 19 iulie, miniștrii Nelu Tătaru și Costel Alexe au fost ținuți la poarta spitalului modular aflat în construcție.

Dacă în managementul Covid a apărut ceva nou, fiecare șef de autoritate locală a simțit nevoia să aibă și el acea jucăria – fie că s-a chemat teste PCR, spital modular… Ce nu au înțeles și nu a înțeles președintele CJ Iași, un spital modular trebuie să devină secție exterioară a unui spital. Dacă trimiți o hârtie să faci un spital, a greșit calea. Sunt patru luni de când au pornit – e cam întârziată această construcție la ce vedem”, declara Nelu Tătaru la poarta șantierului.

De cealaltă parte, Maricel Popa acuza Guvernul că nu a susținut realizarea spitalului și că ministrul Sănătății a venit în campanie electorală la Iași.

Disputa politică PSD-PNL pe tema proiectului a continuat, însă în 7 septembrie spitalul modular a fost predat ca secție exterioară pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în prezența a numeroși oficiali în frunte cu președinții consiliilor județene Iași și Neamț, Maricel Popa și Ionel Arsene.

Sursa foto: Facebook Maricel Popa

Spitalul de la Iaşi este singurul spital ROL 3 din România şi Sud Estul Europei. Este de asemenea singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură. Din cele 256 de paturi, 103 sunt pentru terapie şi trei paturi de terapie pentru blocul operator. Acestea sunt dotate cu ventilatoare, injectomate, şi absolut tot ce presupune un pat de terapie intensivă. Acest spital mobil are sală de operaţie, sală de naşteri, sală de sterilizare, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare pentru mai multe tipuri de analize, inclusiv PCR, radiologie dotată cu un computer tomograf fix şi un aparat de radiologie mobil care se poate deplasa inclusiv în zonele de terapie intensivă. Practic, spitalul dispune de toate dotările pentru a funcţiona de sine stătător aici sau în altă locaţie”, declara, la ceremonia de predare a spitalului, Alina Popa, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EURONEST, care a achiziționat spitalul. Asociația fost înființată, în 2008, de Consiliile Județene Iași, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și Vaslui pentru implementarea de proiecte la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

Vineri, 17 septembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, declara, în cadrul unei conferinţe de presă, că spitalul mobil de la Leţcani a primit autorizaţia de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

„Documentul stipulează faptul că «sunt îndeplinite prevederile reglementărilor sanitare în vigoare», motiv pentru care spitalul mobil COVID-19, secţie exterioară a celui de Boli Infecţioase, poate primi deja primii pacienţi. Iată-ne în faţa unei misiuni îndeplinite cu succes, după o muncă de câteva luni, după eforturi considerabile. Spitalul va putea primi primii pacienţi. În acest fel Spitalul de Boli Infecţioase se va putea concentra şi pe tratarea celorlalte boli din spectrul său specific de activitate, iar toate celelalte spitale suport vor putea reveni la normal. Oricât de greu a fost să deschidem această unitate medicală, privind retrospectiv, consider că sănătatea ieşenilor a meritat fiecare efort. Tot ce îmi doresc acum este să reuşim să ţinem sub control acest virus şi să îi putem trata în cele mai bune condiţii pe cei care au ghinionul de a contracta acest virus”, a afirmat Maricel Popa.

Spitalul este în continuare gol. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni, la Piatra-Neamţ, că spitalul modular nu poate primi deocamdată pacienţi. Tătaru a spus că unitatea nu este aşezată structural, dar nici nu are toate avizele necesare funcţionării.

„Unitatea nu are nici o negaţie sau aviz de la ISU, nici de la Apele Române, nici de la Mediu. Am recomandat să înceapă o reevaluare la tot ce înseamnă avize de obţinut. Am văzut şi o neaşezare structurală pe tot ce înseamnă spital COVID-19. Nu am găsit acolo aşezarea fiecărui compartiment care să corespundă, că este boli infecţioase, că este terapie intensivă. Astăzi va fi o echipă comună medicină de urgenţă – terapie intensivă – DSP care va reorganiza în interior acest spital ca să putem să îi dăm coordonare şi acea organizare de spital suport COVID-19. (…) Spitalul de la Leţcani nu corespunde şi nu vor intra bolnavi astăzi în acel spital. Reorganizarea structurală se poate face în 2-3 zile, din punctul meu de vedere. Dar avizele… inclusiv apa menajeră care pleacă din acest spital înseamnă un deşeu biologic. Acolo vom avea pacienţi cu COVID-19. Până nu avem toate circuitele puse la punct şi toate responsabilităţile asumate, inclusiv de acea apă menajeră – unde se duce – nu putem gestiona un spital într-o pandemie cu un risc biologic„, a declarat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că unitatea de la Leţcani figurează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” – aflat în subordinea CJ Iaşi – spital care va trebui să asigure atât personal, cât şi funcţionarea.

„Un mananger de spital, când îşi asumă o secţie exterioară, îşi evaluează personalul şi, dacă nu are acel personal, va face solicitare către Comitetul Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei, pentru numărul de personal şi ce specialităţi are nevoie. Sunt multe spitale în Iaşi care ar putea detaşa acel personal. Noi, în măsura în care îşi fac necesarul, vom solicita acele detaşări din alte judeţe. În interiorul judeţului, detaşarea se face cu aprobarea DSP şi a Comitetului Judeţean pentru Coordonarea Intervenţiei, din care face parte şi Consiliul Judeţean – în subordinea căruia se află spitalul”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a mai spus că marţi va veni la unitatea din Leţcani şi Inspecţia de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru a evalua ce avize există şi cum au fost acordate.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ, declara că speră ca de la începutul lunii octombrie să poată interna în spitalul mobil primii pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.

Unitatea medicală are triaj, Unitate de Primire a Urgenţelor şi terapie intensivă, policlinică şi zonă administrativă, depozit şi zonă de suport tehnic, radiologie, unitate de sterilizare, laboratoare de analize medicale şi bancă de sânge, depozit pentru medicamente, farmacie, saloane pentru pacienţii cu forme uşoare sau medii, saloane pentru terapie intensivă, sală de operaţie, zonă postoperatorie, spaţii pentru personalul medical, spălătorie, bucătărie, sală de mese, morgă, toalete, rezervor de apă, generator de curent, sală pentru gestionarea infrastructurii IT, staţie pentru oxigen, zonă de cazare pentru personalul medical. În total sunt 256 de paturi, din care 103 la terapie intensivă şi trei pentru blocul operator.

Sursa foto: Facebook Maricel Popa

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Lipsa personal medical inteleg, dureaza ani pana sa formezi un doctor dar avize?!?
  Mortii ei de birocratie, sunteti nebuni!

 2. statul nostru super eficient
  poate sa crape omul pe strada, daca nu e o stampila pe un aviz .. nu se poate

 3. Parca seamana ce se intampla acolo cu inaugurarea clinicii de arsi de 2 ori si azi nefunctionala, inaugurarare facuta de guvernul PSD.
  Pe zi ce trece PNL se confunda tot mai mult cu PSD, o parte din membri i-au transferat deja

 4. Dincolo de chestiunile partizane (ca doar suntem in campanie) înțeleg, din articol, ca are avizul dsp… Pentru spital dle ministru!!! Ca doar DSP nu a dat aviz pentru depozit de cuie.
  Văd ca sunt 100 de paturi in ATI (fata de maxim 10 in spitalul de profil) și nu puteți verifica dacă au o stație de epurare a apei?!?
  Fiți serioși! Nu pierdeți voi alegerile ca ăla de la PSD a creat niște paturi pentru covid.

  • Lipseste avizul de inaugurare, inca nu are semnatura lui Iohannis.
   Incredibil, vedeti cat de mici sunt de fapt acesti „mari” oameni de stat?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.