G4Media.ro

Spionajul rus acuză SUA de complot pentru „schimbarea regimului” în Georgia

sursa foto: Pexels/ Genadi Yakovlev

Spionajul rus acuză SUA de complot pentru „schimbarea regimului” în Georgia

Agenţia de spionaj extern a Rusiei a acuzat marţi Statele Unite că plănuiesc „schimbarea regimului” în Georgia, ţara din Caucazul de Sud care are alegeri parlamentare la 26 octombrie, o afirmaţie pe care Washingtonul a numit-o „complet falsă”, relatează Reuters, transmite News.ro.

Serviciul rus de informaţii externe (SVR) nu a furnizat nicio dovadă pentru afirmaţia sa, însă comunicatul SVR  este un semn al încălzirii relaţiilor dintre Moscova şi vecinul său, tradiţional pro-occidental.

„Washingtonul este hotărât să realizeze o schimbare de regim în Georgia în urma rezultatelor viitoarelor alegeri parlamentare”, a afirmat SVR în declaraţie. „Administraţia Biden a dezvoltat deja o campanie de informare pe scară largă pentru a discredita partidul de guvernământ Visul Georgian”, spune spionajul rusesc.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat reporterilor că nu este prima dată când Rusia face ceea ce el a numit o afirmaţie „absurdă” cu privire la implicarea SUA în Georgia, subliniind că acuzaţia este „complet falsă”.

„Aş dori doar să subliniez ironia – Rusia, care ocupă în mod ilegal 20% din Georgia în timp ce noi vorbim face aceste afirmaţii absurde despre o altă ţară”, a declarat Miller, referindu-se la regiunile Abhazia şi Osetia de Sud ocupate de Rusia în urma războiului din 2008.

Partidul de guvernământ Visul Georgian nu a făcut niciun comentariu, însă oficialii au acuzat în repetate rânduri ţările occidentale că sprijină grupurile de opoziţie georgiene pentru a încerca să atragă ţara într-o confruntare cu Rusia.

După ce a obţinut independenţa faţă de Moscova în 1991, Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice, până la o scădere bruscă a relaţiilor cu ţările occidentale în acest an, când Georgia a aprobat o lege referitoare la „agenţii străini”, în iunie, în ciuda protestelor de stradă şi a condamnării occidentale. Tbilisi s-a apropiat de Moscova refuzând să impună sancţiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Oficialii ruşi au lăudat în mod repetat ceea ce au numit poziţia „moderată” a Georgiei cu privire la conflictul din Ucraina. Opinia publică din Georgia rămâne însă puternic pro-Kiev.

Partidul Visul Georgian este fondat de oligarhul Bidzina Ivanişvili, care a făcut avere în Rusia şi care a fost prim-ministru al ţării. Considerat prorus, el a revenit anul acesta în politica de la Tbilisi şi este considerat iniţiatorul controversatei legi a agenţilor străini.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Rusia va fi sparta in 20 de republici mai mici in urmatoarele 2 pana la 3 decenii. Planul a fost facut si e pus in miscare. Singurul motiv pt care totul se desfasoara cu incetinitorul e ca trebuie slabita China intre timp prin iesirea marilor companii americane si europene de-acolo.