G4Media.ro

Spania: Numărul șomerilor scade sub 3 milioane pentru prima dată din 2008

sursa foto: Facebook/ Pedro Sanchez

Spania: Numărul șomerilor scade sub 3 milioane pentru prima dată din 2008

Pentru prima dată de la criza financiară din 2008, numărul șomerilor a scăzut sub pragul de 3 milioane în Spania, datorită unei creșteri puternice a numărului de locuri de muncă create, potrivit cifrelor publicate joi și citate de boursorama.com.

Potrivit Ministerului spaniol al Muncii, 2,92 milioane de persoane se aflau oficial în căutarea unui loc de muncă la sfârșitul lunii mai, cu 99.512 mai puține decât la sfârșitul lunii precedente (-3,3%).

„Este cea mai mică cifră din noiembrie 2008”, adică de la „începutul crizei financiare internaționale”, a precizat ministerul, subliniind că această ameliorare a avut loc în pofida unui „context de mare incertitudine internațională” legat în special de războiul din Ucraina. Potrivit guvernului, scăderea a fost chiar de 22,7% pe parcursul unui an, cu 858.259 de șomeri mai puțin.

„Ocuparea stabilă și de calitate a forței de muncă este în creștere (…) Facem progrese. În egalitate de șanse și justiție socială”, a declarat pe Twitter șeful guvernului de stânga, Pedro Sanchez.

Creștere accentuată a contractelor permanente

Această dinamică bună poate fi explicată printr-o creștere puternică a creării de locuri de muncă, în special în ceea ce privește contractele permanente: în luna mai au fost semnate 730.427 de contracte permanente, cea mai mare cifră lunară înregistrată vreodată.

Șomajul a scăzut în special în rândul persoanelor sub 25 de ani (-9,9% pe parcursul unei luni) și, într-o mai mică măsură, în rândul femeilor (-2,65%).

Aceste cifre au fost anunțate în contextul în care guvernul premierului socialist Pedro Sanchez a adoptat la începutul anului 2022 o vastă reformă a pieței muncii, considerată cea mai importantă din această legislatură, pentru a reduce precaritatea.

Acest text, care urmărea să revină asupra unei reforme adoptate de Partidul Popular (dreapta) în 2012, a restrâns posibilitățile de angajare pe durată determinată, făcând din contractul pe durată nedeterminată „regula”. De asemenea, a limitat utilizarea subcontractării de către întreprinderile spaniole.

Spania a fost una dintre economiile occidentale cele mai afectate de consecințele economice ale pandemiei Covid-19 în 2020, cu o scădere de 10,8% a PIB-ului, din cauza dependenței sale puternice de turism. Jumătate de milion de persoane și-au pierdut locul de muncă până în 2020 în această țară, care are una dintre cele mai mari rate ale șomajului din OCDE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...